Abone Ol

Bakanlık Açıkladı: Sigara Satışı Yasaklandı mı?

Sosyal medyada 'sigara yasağı uygulanacak' iddiaları üzerine İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı açıklamalarda bulundu

Bakanlık Açıkladı: Sigara Satışı Yasaklandı mı?

Bakanlık tarafından 81 il valiliğine gönderilen "Market Tedbirleri" konulu genelge ile tam kapanma sürecinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması ile ilgili usul ve esasların belirlenerek, valilere duyurulduğu hatırlatıldı.

Bu kapsamda daha önce illere gönderilen ve sokağa çıkma kısıtlaması sırasında temel gıda, ilaç ve temizlik ürünlerinin satıldığı yerler ile üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması amacıyla muafiyet kapsamında bulunan iş yerleri dışında tüm ticari işletme, iş yeri ve/veya ofislerin kapalı olacağının belirtildiği genelgede, vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçlarını karşılamakla sınırlı olacak şekilde bakkal, market, fırın, kasap, manav, kuruyemişçi ve tatlıcıların tam kapanma döneminde 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceği, zincir ve süper marketlerin pazar günleri kapalı kalacağına yeniden değinildi.

Genelgede, sokağa çıkma kısıtlaması sırasında marketlerde oluşabilecek yoğunlukların önüne geçmek amacıyla ilgili bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve sektör temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonucunda alınan yeni tedbirler duyuruldu.

İZİN VERİLMEYECEK!

Buna göre, marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek.

7 Mayıs Cuma gününden itibaren marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri (parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç) satılabilecek.

Daha önce getirilen alkollü ürün satışı kısıtlamasının yanı sıra marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, zücaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

Bu esaslar doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 27'nci ve 72'nci maddeleri uyarınca İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararları ivedilikle alınacak.

Başta zabıta görevlileri ve kolluk kuvvetleri olmak üzere denetim ekiplerince bu hususa ilişkin tebliğler ve kontroller eksiksiz yerine getirilecek. Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek ve mağduriyete neden olunmayacak.

Çataklı, Bakanlık Konferans Salonu'nda düzenlediği "Aylık Basın Bilgilendirme Toplantısı"nda, tam kapanma sürecinde muafiyet kapsamındaki sektör çalışanlarına e-başvuru üzerinden 6 milyon 385 bin çalışma izin belgesi düzenlendiğini belirtti.

SİGARA YASAĞI SÖZ KONUSU DEĞİL

"Sigara yasağına" ilişkin iddiaları değerlendiren İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, market tedbirlerine yönelik son yayınlanan genelgede, sigara yasağına ilişkin bir kısıtlama olmadığını belirtti.

Çataklı, bu yöndeki tezviratların sosyal medya dedikodusundan ibaret olduğunu söyledi.Tam kapanma sürecinin canlı bir süreç olduğunu ve yeni durumlarda yeni tedbirlerin geliştirildiğini aktaran Çataklı, ilgili bakanlıklar, sivil toplum kuruluşları ve toplumun her kesimi ile istişare edildiğini anlattı.

Bilim Kurulunun tavsiyeleri üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığındaki kabinede alınan kararlar gereği, kendilerinin de gerekli usul ve esasları genelgelerle düzenlemeye çalıştıklarını söyleyen Bakan Yardımcısı Çataklı, şöyle konuştu:

"Tam kapanma dönemindeki süreçte yaptığımız düzenlemeler, aslında temel olarak nelerin alınıp satın alınacağı, nerelerin açık, nerelerin kapalı olacağı, hangi önceliklerle bu sürecin yönetileceği, hafta sonlarında yaptığımız uygulamanın aynısı bu. Yani cumartesi pazarın aynısı bu tam kapanma sürecine yansımış oldu. Biz nerelerin açık olabileceğini, hangi sebeplerle, temel ihtiyaçlar başta olmak üzere bunları belirledik, yayınladık. Sonrasında bunu tam süreciyle de bütün bu süreye yayacak şekilde tekrar kamuoyuyla paylaştık."

Yeni durumlar, yeni ihtiyaçlar karşısında yeni tedbirlerin de alınması gerektiğini ifade eden İsmail Çataklı, "Marketler de ilgili konu da bunlardan bir tanesi. Şimdi de yeni bir genelge yayımladık. Hem genelge ile hem sıkça sorulan soruların cevaplarıyla çok açık bir şekilde hangi ürünlerin marketlerde alınıp satılabileceğini de belirledik. Buradaki temel amaç, minimum yoğunluk ve en zaruri ihtiyaçların karşılanması suretiyle bu sürecin atlatılması." dedi. Çataklı, çevrim içi alışverişlerle ilgili bir kısıtlamanın söz konusu olmadığını bildirdi.

Bakanlık, koronavirüsle mücadele kapsamında 29 Nisan'da başlayıp, 17 Mayıs'a kadar devam edecek 'tam kapanma' sürecine ilişkin sıkça sorulan 3 soruya daha cevap verdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; tam kapanma dönemi boyunca uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında optisyenlik (gözlükçüler) müesseselerinin faaliyetlerine geçici olarak ara verilecek. Göz hekimleri tarafından düzenlenen reçetelerin geçerlilik süresinin 10 gün olması ve tam kapanma süresi içerisinde gözlükleri zarar gören vatandaşların mağduriyet yaşamaması amacıyla

Valilikler/Kaymakamlıklar tarafından her ilçede bir nöbetçi optisyenlik müessesenin açık olması sağlanacak.

Nöbetçi optisyenlik müessesesinin çalışanları; Valilik/Kaymakamlık nöbet listesiyle birlikte 'çalışma izni görev belgesi' formunu manuel düzenlemek ve denetim faaliyetleri sırasında kolluk kuvvetlerine ibraz etmek ile ikametle iş yeri arasındaki güzergah ve zaman dilimi ile sınırlı olmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf olacak.

Ayrıca, sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulan ve yaptıkları işin doğası gereğince gün içerisinde birden fazla yerde bulunmaları gereken elektrik ve doğalgaz tamir/bakım ekipleri ile veteriner gibi kişilerin, günlük iş planlarını göstermeleri halinde kolluk kuvvetlerince yapılacak denetimlerde ikamet-işyeri güzergah kısıtlamasının yanı sıra bu durumlar da göz önünde bulundurulacak.

ÇİFTÇİLERİN GÖREV BELGESİ ALMASINA GEREK YOK

Tam kapanma döneminde tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, sulanması, işlenmesi, ilaçlanması, hasadı, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanların sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulmaları kararlaştırıldı.

Bu doğrultuda tarımsal üretim faaliyetlerinde bulunduğunu İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden alınan 'çiftçi kayıt sistemi belgesi' veya Ziraat Odalarınca verilen ve verildiği yılın tasdikini taşıyan 'çiftçi belgesini' ibraz ederek ortaya koyan çiftçilerimizin ayrıca e-başvuru sistemi üzerinden 'çalışma izni görev belgesi' almalarına gerek bulunmamakta.

Çiftçilerin, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden alınan 'çiftçi kayıt sistemi belgesi' veya Ziraat Odalarınca verilen ve verildiği yılın tasdikini taşıyan 'çiftçi belgesini' ibraz etmek, tarımsal üretim faaliyetleri kapsamında kalmak ve tarımsal üretimi gerçekleştirdiği bölge ile ikameti arasındaki güzergah ve zaman dilimiyle sınırlı kalmak kaydıyla, kolluk kuvvetlerince yapılacak denetimlerde başkaca bir belge sunmalarına gerek kalmayacak.