Abone Ol

Besmelenin sırları

Besmelenin sırlarını merak edenler için Ailem dergisinde bir yazı yayınlandı. İşte o yazı...

Besmelenin sırları

“Bismillahi'r-Rahmâni'r-Rahîm” bütün hayırlı işlerin başıdır. O Arş-ı A'zâm'dan insanların eline uzatılmış nurânî bir iptir. ‘Bismillah'a dayanan insan, bütün kâinata meydan okuyabilir. Çünkü orada Allah'a güvenme, dayanma ve itimat etme vardır.

Dünyanın kapısı ‘Bismillah'la açılmıştır. Kâinat ‘Bismillah'la kurulmuştur. Her hâdise ‘Bismillah'la meydana gelir. Ve kıyâmet ‘Bismillah'la kopacak, Haşr ü Neşr, cennet-cehennem ‘Bismillah'la oluşacaktır. Mü'minler ‘Bismillah' dediklerinde cennetin kapısı açılacak ve orada mü'minler, ‘Bismillahirrahmanirrahim'de anlatılan Allah'ı, Rahmân ve Rahîm o Zât'ı göreceklerdir.

Her daim mütevazi ol!

Besmele “be” harfi ile başlar. “Be” harfi başına geldiği ismin sonunu kesre kılar. Kesre, inkisârdan (kırılma) gelir. Ve başlangıçtaki bu kesre bize Cenâb-ı Hakk'ın huzuruna gelirken âdeta kırık ve mütevazı bir kalple gelmeyi ders verir.

Esâsen, her hayırlı işte havl ve kuvvetine dayanacağımız Cenâb-ı Hakk'a karşı kalbimiz münkesir olmalıdır ki, aczimiz O'nun kuvvetini davet eden bir şefaatçi olsun.

Ayrıca “be” harfinde musâhabet (birliktelik, arkadaşlık) mânâsı vardır. İnsan, Allah ve Resûlü'ne yakın olmak istiyorsa besmele çekmelidir.

* Besmele, rahmet hazinesinin dünyada ve ahirette en birinci anahtarıdır.

* Allah'a yöneltmemiz gereken şükür ve hürmetin tercümanı ve unvanıdır.

* Besmele, âlemin ve Kur'anî hakikatlerin kapılarını açan bir şifre gibidir.

* Rahmet arşı için bir mirac vesilesidir. “O'nun adına yapıyorum” demektir.