Türkiye’nin ilk Okçuluk Araştırmaları Enstitüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan’ın katılımıyla açıldı. Açılış töreninde konuşan Erdoğan, ‘‘Bu enstitü okçuluk adına yapılmış tüm akademik çalışmaların merkezi olacak’’ dedi.
Günümüzden yaklaşık 552 yıl önce inşa edilen ve dünyanın ilk spor kulüplerinden olan Okçular Vakfı, Türkiye’nin ilk “Okçuluk Araştırmaları Enstitüsü’nü” hizmete açtı. Okçular Vakfı’nda gerçekleştirilen açılış törenine, Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yanı sıra Okçular Vakfı Başkanı Haydar Ali Yıldız, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul Valisi Vasip Şahin, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Protokol konuşmalarıyla başlayan açılış töreni, Okçular Vakfı Spor Kulübü’nün başarılı sporcuları ve Malazgirt Zaferi’nin yıl dönümü etkinliklerinde düzenlenen müsabakalarda dereceye giren sporculara verilen ödüllerle devam etti.Ödül töreninin ardından enstitünün açılış kurdelesi protokol üyeleri tarafından kesildi.
‘‘Bu Enstitü okçuluk adına yapılmış tüm akademik çalışmaların merkezi olacak’’
Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan yaptığı konuşmada, “Nasıl yaşıyorsanız öyle inanırsınız. Bizi kültürleriyle tutsak etmeye çalıştılar, müziklerinden, yemekleriyle, kıyafetlerinden, yaşam tarzlarıyla. Türkiye’de yıllarca müzik derslerinde blok flüt çalınmasının sebebi basit değil. Ya da beden eğitimi dersinde ritmik cimnastiğin ön plana çıkartılmasının sebebi basit bir şey değil. Buralarda bizim kendi sporlarımızın, kendi müziklerimizin ve enstrümanlarımızın kendi kültürel öğelerimizin yer alması demek bir milletin bağımsızlığını gerçek manada koruması demektir. Bunun için bu çıktığımız geleneksel sporlar merkezindeki okçuluk yolculuğunda görüyoruz ki buraya gelen çocuklarımız, burada spor yapan gençlerimiz sadece spor yapmış olmuyorlar aynı zamanda dimağlarındaki kültürel kodlarıyla hafızalarıyla da çok sağlıklı bir iletişim kurmuş oluyorlar. Adeta format atılan silinen bir belleği yeniden hayata geçirmiş oluyorlar. Bu enstitünün misyonu çok önemli, dünyada özellikle bizim kültür coğrafyamızda okçuluk adına ne yapılmış, ne söylenmişse bunların hepsinin referans kaynağı olmayı hedefleyeceğiz. Bunun ötesinde önümüzdeki günlerde laboratuvarımız da hayata geçirilecek ve aynı zamanda okçuluk üzerine yapılmış tüm akademik çalışmalarında merkezi olmuş olacağız. Bu alanda yüksek lisans, doktora yapan öğrenci kardeşlerimize hem ev sahipliği yapacağız hem de burs imkanı sağlamaya çalışacağız. Biz Okçular Vakfı olarak, okçuluk sporu üzerinden kültürümüzde nesiller boyu tesiri olacak bir hizmeti sağlamış oluyoruz” diye konuştu.
‘‘İstanbul’un çeşitli bölgelerinde de okçuluğu yaygınlaştıracağız’’
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin geçmişte Okçular Vakfı’nın yapımı ve gelişimi sırasında büyük emek harcandığını ifade eden Başkan Mevlüt Uysal, “Şimdi ben bir aylık bir belediye başkanıyım, bundan daha iyisini bekliyoruz başkanım diyeceksiniz. İnşallah bundan daha iyisi olacak. Burayı merkez kabul edersek, inşallah İstanbul’un başka bölgelerinde de uygun olan diğer alanlarına da bizim geçmiş kültürümüzle bağ kurmak, gençlerimizi kötü alışkanlıklardan kurtarmak, insan psikolojisine ve sağlığına en uygun sporlar olmak üzere okçuluğu, biniciliği İstanbul’da yaygınlaştırmak adına Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize yük düşüyor. İnşallah biz bu yükün altına girip bu sporlarımızı İstanbullulara ulaştırmak adına elimizden geleni yapacağız” dedi.
''Burada başarıdan daha önemli şeyler var''
“Burada anladığım kadarıyla başarı en son arzulanan şey” diyerek sözlerine başlayan İstanbul Valisi Vasip Şahin ise, “Burası başarıdan önce insan olmak, iyi yetişmek, ahlakıyla, kültürüyle ve davranışıyla ustasına, hocasına talebelerine davranışıyla ve etrafına olan ilgisi alakasıyla bir kültür bütünü olmayı hedefliyor” ifadelerini kullandı. (İHA)