Yoksullara Yardım ve Eğitim Vakfı (YOYAV) tarafından düzenlenen "23. Yoksullarla Dayanışma Haftası" programının açılış töreni Rixos Otel'de gerçekleşti. Programın açılışında yaptığı konuşmada Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, vakıf faaliyetlerine ilişkin, “Buradaki faaliyetlerin kapasitesini az bulabilirsiniz aslında bunlar çok daha fazlasıyla yapılıyor. Diğer vakıflarla da bir işbirliği var. Bunu devam ettirmek çok önemlidir. Vakıfların içerisinde kapasitesi büyük olanlar var. Daha azınlıkta olanlar var. Hepsine teşekkür etmemiz lazım. Vakıfların yaptığı bu faaliyetlerle sadece hükümet olarak düşünürsek kamu harcamalarında büyük bir azalma oluyor. Bütçeden yapmamız gereken pek çok işi halkın gönüllü desteğiyle yapmış oluyoruz. Amerika’da başlayan Avrupa’da etkisini gösteren yeni bir vakıf anlayışı var. Buna da filantropi diyorlar. Yani çok büyük şirketler kazançlarının bir kısmını kurdukları vakıflara aktarıyorlar. Oradan da sosyal ve toplumsal amaçlı bir hizmeti başlatıyorlar. Bu da desteklenmelidir” diye konuştu.
“VAKIFLARIN VAKFİYELERİNİN SONUNDA BİR DUA VARDIR, BİR DE BEDDUA VARDIR"
Vakıfların hepsinin iyi amaçlarla kurulduğunu ancak sonradan bu vakıfların kar amaçlı kurulduklarının iddia edildiğini anlatan Arınç, “Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün müdürleri bazen rutin teftişlerinde bazen de ihbar ve şikayet üzerine bu vakıfların mütevelli heyetine soruşturma açarlar, raporlar tanzim ederler. Raporlarda maddi yönden yanlış, haksız, hukuka aykırı, vakfiyeye aykırı işler görürlerse bunları rapor ederler. Vakıflardan kendi görevlerini suistimal edenlerde çıkabilir. Aslında dini amaçlı kurulan vakıfların vakfiyelerinin sonunda bir dua vardır birde beddua vardır. Bizim Vakıflar Bölge Müdürlüklerimizin binasında duası da vakfiyesi de yan yana asılıdır” ifadelerini kullandı.
Bir bölge müdürünün bir Büyükşehir Belediye Başkanının yaptığı haksızlıklara karşı üç defa itiraz etmesine rağmen yine de bu vakfiyenin şartlarına aykırı bir iş yapıldığını görünce son yazısını yapan ekinde bedduayı gönderdiğini aktaran Arınç, “Ben bu arkadaşımı ödüllendirdim. Bir vakıflar bölge müdürü en son bunu yapmalı. Sen yapacaksan yap ama bil ki bu vakfiyenin sonunda bir bedduada var” dedi.
“EY MELEK İPEK BİZ SENİN HAYIRSEVERLİĞİNE ŞAHİDİZ”
Arınç, Koza İpek Holding'in, Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek'in annesi Melek İpek ile ilgili ise şunları söyledi:
“Biz vakıflarında kendi aralarında bir dayanışması olması iyilik yapan insanlara her zamanda sahip çıkmamız gerekir. Hepinizin tanıdığı ve zannediyorum takdir ettiği bir hayırsever hanımefendi var Melek İpek Hanımefendi. Benim bildiğim her talep edene, elindeki bütün imkanlarını tahsis etmiş bir hanımdır. Melek annesidir insanların ve onun hayırseverliğinden vakıflar her zaman istifade etmiştir. Camiler yaptırmak, okullar yaptırmak, yoksullara yardım etmek bunların hepsinin bizler canlı şahitleriyiz. Şimdi bir devir değişmiş olabilir. Belli soruşturmalar, belli takibatlar yapılıyor olabilir ama hayırseverliğine bizzat şahit olduğumuz bir insanın mutlaka yanında olmalıyız, ona destek olmayız, onun için hayır dua etmeliyiz. Onunla birlikte sıkıntılarını paylaştığımızı ifade etmeliyiz. Bazı konularda insanlar çekinebilirler. Siyasi konular varsa orada susabilirsiniz veya sonuç inşallah hayır olsun diyebilirsiniz, ama doğrudan bir hanımefendi hedef alınmışsa ve şuanda kendi oturduğu eve kira ödemek zorunda bırakılmışsa, kendi mülkleri ellerinden alınmışsa ve feryat ediyorsa bu hanımefendi yapılanlardan şikayetçi oluyorsa, ey Melek İpek biz senin hayırseverliğine şahidiz. Biz senin iyilik noktasında örnek bir hanımefendi olduğuna inanıyoruz, senin bu durumdan kurtulman için dua ediyoruz. Haksızlığa uğramışsan yanında olduğumuzu bilmenizi istiyoruz. Eğer maddi imkanlarımız size de tahsis edilecek kadar durumdaysanız bize sizlere hizmet için varız diyebilmeliyiz. Sayın İpek gibi ve onun arkadaşları gibi kim zor durumda kalmışsa ve sağa sola bakıp nerede benim arkadaşlarım diye düşünüyorsa biz buradayız, seninle birlikteyiz, senin iyiliğine şahidiz. Allah senin yardımcındır, biz de senin yanındayız diyelim.”
İHA