Abone Ol

CHP birinci parti ve fark artıyor, AKP bunu biliyor, yoksa Abdullah Öcalan’ı Meclis’e çağırmazlardı

Gazeteci Fatih Altaylı, bugünkü yazısında son dönemdeki sonuçları değişkenlik gösteren seçim anketleriyle ilgili durumu köşesine taşırken, yerel seçimi küsuratına kadar bilmiş, Türkiye'nin önde gelen kamuoyu araştırma firmalarından birinin patronunun sözlerini aktardı

CHP birinci parti ve fark artıyor, AKP bunu biliyor, yoksa Abdullah Öcalan’ı Meclis’e çağırmazlardı

Kamuoyu araştırmacısı, anketlerdeki sonuç farklılıklarına ilişkin olarak, şunları kaydetti:

"Aslında sahada hepimizin bulduğu sonuç hemen hemen aynı. Şöyle ki, ham sonuçlara göre CHP birinci parti, AKP ikinci parti. Oranlar da yaklaşık şöyle: CHP 23-24, AKP 16-17. Sorun şuradan kaynaklanıyor. Kararsızlar partisi giderek büyüyor. Şu anda kararsızlar birinci parti hem de ne birinci parti. Yüzde 35-36 kararsız var. Sizin kafanızı karıştıran sorun da burada başlıyor. Bu kararsızları dağıtma biçimi, yayınlayacağınız sonucu çok etkiliyor." 

(AKP’den kopmuş biri CHP’ye gider mi?) Sahada gördüğümüz kadarı ile gidebilir. Gidiyor. Beklendiği kadar gitmiyor ama yavaş yavaş da olsa gidiyor. AKP’nin merkezdeki seçmeni merkez sağda umut veren bir şey görmediği için gidiyor. Tabii ki, siyasal İslamcı kanat ya da iktidar ile ticari bağı olan gitmiyor ama merkezdeki kayıyor. Özgür Özel’in politikasının bunda ciddi payı var. Acık söyleyeyim, Özgür Özel genel başkan olduğu zaman benim hiçbir beklentim yoktu. Ara genel başkan olur diyordum. Ancak çok başarılı oldu. Bunu sahadaki anketçimiz görüyor. AKP’li seçmeni korkutmadan, kırmadan, dökmeden, geçmişte AKP’ye oy verdiği için suçluluk hissetmesine neden olmadan yavaş yavaş koparıyor. Şu anda dışardan bakan için CHP’de çok iyi bir triumvirat oluştu: Özel, İmamoğlu, Yavaş. Özel en tepede ama diğer ikisi ile yarış içinde değil. Bu toplumda olumlu bir karşılık buldu ve merkezin merkezi oldu. Bu nedenle oy alıyor.”

Kamuoyu araştırmacısı, AKP'nin yeniden yükselişe geçtiği iddiaları için de “Bizim son anketin değerlendirmesi henüz bitmedi. Ama ham verilerin bana gösterdiklerine bakarak şunu söyleyebilirim. Ne oldu da yükselişe geçti diyorlar. Ekonomi daha mı iyi, emekliye, memura daha çok mu zam yapıldı, sanayici daha iyi durumda mı, işsizlik mi azaldı, ne değişti bir ayda? CHP hâlâ birinci parti ve fark azalmıyor, artıyor. Bunu AKP yönetimi de biliyor. Yoksa durduk yere Abdullah Öcalan’ı Meclis’e çağırmazlardı" yorumunu yaptı. 

Yazının tamamı için tıklayın.