TBMM Başkanı Şentop’un Anayasa’nın 93. Maddesi ile Meclis iç tüzüğünün 7. maddesine göre ele alacağı bu çağrıya olumlu bir yanıt ı verilmesi beklenmiyor. İdlib görüşmelerinin gelecek hafta Salı günü kapalı bir oturumunda yapılması bekleniyor.
Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com Özel Haber
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İdlib’de yaşanan son gelişmeleri değerlendirmek üzere; 29 Şubat 2020 Cumartesi günü saat 14.00’da Meclis’in olağanüstü toplanmasını ve idlib konusunda genel görüşme yapılmasına ilişkin önergeleri bugün TBMM Başkanlığı’na teslim etti. TBMM Başkanlığı çıkışında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Özgür Özel, ““Önümüzdeki hafta Salı günü bir kapalı oturumun yapılması yönünde bir eğilim olduğu izlenimini aldık” dedi. AKP’den gelen haberler de iktidar grubunun CHP’nin yarın için olağanüstü çağrısına sıcak bakmadıkları yönünde. İdlib görüşmelerinin gelecek hafta Salı günü kapalı bir oturumda yapılması bekleniyor.
CHP’nin bu çağrısı hangi süreçlerden geçiyor; TBMM Başkanı Mustafa Şentop neye göre karar veriyor. Bu tür çağrılar Anayasa’nın 93 ve Meclis iç tüzüğünün 7. Maddeleri kapsamında değerlendiriliyor. İşte o maddeler:
III. Türkiye Büyük Millet Meclisinin faaliyetleri ile ilgili hükümler
A. Toplanma ve tatil
MADDE 93- (Değişik: 23/7/1995-4121/11 md.) Türkiye Büyük Millet Meclisi, her yıl Ekim ayının ilk günü kendiliğinden toplanır.
(Değişik: 16/4/2017-6771/16 md.) Meclis, bir yasama yılında en çok üç ay tatil yapabilir; ara verme veya tatil sırasında Cumhurbaşkanınca toplantıya çağrılır.
Meclis Başkanı da doğrudan doğruya veya üyelerin beşte birinin yazılı istemi üzerine, Meclisi toplantıya çağırır.
Ara verme veya tatil sırasında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisinde, öncelikle bu toplantıyı gerektiren konu görüşülmeden ara verme veya tatile devam edilemez.
--
Tatilde veya aravermede toplantı
MADDE 7- Türkiye Büyük Millet Meclisi, tatil veya araverme sırasında Cumhurbaşkanı veya Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tarafından toplantıya çağrılması halinde, belirtilen gün ve saatte toplanır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı doğrudan gerek görürse toplantı çağrısına karar verebilir. Üyelerin beşte birinin imzasını taşıyan gerekçeli önergedeki çağrı istemini ise en geç yedi gün içinde yerine getirir. Bu çağrılarda, toplantı gün ve saatinin ve bu toplantıyı gerektiren konunun belirtilmiş olması şarttır.
Birleşim yeterli çoğunlukla açılabildiği takdirde, Başkan, ilk önce çağrı yazısını okutur ve bu toplantıyı gerektiren konu görüşülür. Konu üzerinde gerekli işlemler tamamlanınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarına devama karar vermediği takdirde, tatile veya aravermeye devam olunur. Yeterli çoğunluk sağlanamazsa çağrı düşer.