Abone Ol

CHP Tezkereye Neden Hayır Dedi? Sert Tartışmalar Yaşanmış

CHP’deki tezkere tartışmasında MYK üyelerinin yüzde 70’e yakını ‘hayır’ oyundan yana tavır almış. Yüzde 30 ise ‘evet’ denmesini istemiş.

CHP Tezkereye Neden Hayır Dedi? Sert Tartışmalar Yaşanmış

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yapılan oylamada Irak ve Suriye'ye asker göndermeyi içeren tezkerenin süresi, CHP ve HDP ve TİP, hayır" oylarına karşı AKP MHP ve İYİ Parti'nin "evet" oylarıyla 2 yıl daha uzatıldı. DEVA Partisi oylamada çekimser kaldı.

CHP’nin tezkere ‘hayır’ demesi birçok kişi için sürpriz oldu. Çünkü beklenen İYİ Parti’nin yaptığı gibi tezkereye ‘evet’ oyu verip Suriye politikasını sert bir dille eleştirmesiydi. Böyle düşünmek için makul bir neden vardı. Kılıçdaroğlu, 2019 yılında tezkereye neden “Evet” dediklerini şu sözlerle açıklamıştı:

“Orada askerlerimiz var, o askerleri korumamız lazım. O askerlerin burnunun kanamaması lazım. O nedenle de bu tezkereye, askerlerin hatırı için oğlunu gönderen askerlerin annelerinin hatırı için, o çocukların burnu kanamasın diye içimiz yana yana evet diyeceğiz. Türkiye'nin çıkarlarını savunuyoruz, savunmaya devam edeceğiz. Ama gidip de Trump'a teslim olan bir adamdan, bu memlekete hayır gelmez."

Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz yıl da tezkere ile ilgili şöyle konuşmuştu: “Biz İdlib'de ne arıyoruz? sorusunun yanıtı yoktur. Olmadığı için yanıt veremiyorlar. Bu nedenle ordu amaçsız ve sahipsiz bırakıldı. Biz iki büyük amaç için tezkereye 'evet' dedik. Bunlardan biri terörle mücadeleydi ama ettirmiyorsun. İkincisi göçün önlenmesiydi onu da önleyemiyoruz, peki bizim askerimiz ne yapıyor orda şimdi?”

Peki ne oldu da CHP şimdi tezkereye ‘hayır’ dedi. MYK’de neler yaşandı?

ArtıGerçek'ten Seda Taşkın'ın kulis haberi şöyle:

Edindiğimiz bilgiye göre MYK toplantısında tezkere uzun uzadıya masaya yatırılmış. ‘Hayır’ diyenlerle ‘Evet’ diyenler arasında yer yer sert tartışmalar yaşanmış. Ancak ‘Hayır’ diyenlerin iktidarın Suriye politikalarının geldiği noktayı tüm çıplaklığıyla anlatmaları, içine düşülen durumun Milli Güvenlik kavramıyla açıklanamayacak noktaya geldiğini ifade etmeleri Kılıçdaroğlu’nun da tavrını ‘hayır’dan yana yapmasında belirleyici olmuş. MYK’nin yüzde 70’i ‘hayır’dan yana eğilim göstermiş. Yüzde 30’luk grup ise ‘evet’te ısrarcı olmuş.

Bu tartışmalara rağmen konuştuğumuz partililer, daha önceki süreçlere oranla bu kararın çok daha kolay bir şekilde alındığını düşünüyor.

DEVA PARTİSİ'NİN KARARI ŞAŞKINLIK YARATTI

Diğer ittifak partilerinin kararlarına ilişkin de değerlendirme yapan CHP’li kaynağımız İYİ Parti’nin kararını net bir şekilde ortaya koyarak ‘evet’ oyu vereceği yönünde açıklama yaptığını ancak DEVA Partisi'nin tutumunun parti içinde şaşkınlık yarattığını belirtti. Millet İttifakı partilerinin dış politika konusunda farklı görüşlere sahip olmasının normal olduğunu söyleyen CHP’lier ve bu konunun ittifakta bir çatlak olarak yorumlanmaması gerektiğinin de altını çizdi.