Hülya Karabağlı / Medyafaresi.com Özel haber
CHP Anayasa Komisyonu Üyesi, Ankara Milletvekili Murat Emir, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç hakkında yasama dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle Meclis’e gönderilen fezlekenin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti.
Anayasa'nın “Yasama Dokunulmazlığı” başlığını taşıyan 83. Maddesinde dokunulmazlık konusunun “yasama sorumsuzluğu” veya “kürsü dokunulmazlığı” olarak bilinen düzenlemelere işaret ettiğine dikkat çeken Emir, “Bu konuşmalarda bir hakaret söz konusu ise hukuk davası yani tazminat davası açma olanağı vardır ama bir ceza davası yürütme olanağı yoktur” dedi.
Türkiye'de yasama sorumsuzluğu ve yasama dokunulmazlığı Anayasa'nın “Yasama Dokunulmazlığı” başlığını taşıyan 83. maddesinde düzenleniyor. Bu madde de “yasama sorumsuzluğu” şöyle yer alıyor. “Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanının teklifi üzerine Meclisce başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar.”
“Hızlı değil ışık hızıyla gelen bir fezleke”
Emir’in Medyafaresi.com’a yaptığı değerlendirmeleri şöyle.
Hızlı değil ışık hızıyla gelen bir fezleke. Biz burada yargının talimatla çalıştığını görüyoruz. Önce Adalet Bakanı olmayan fezlekeyi bir an evvel yollayacağını söyledi sonra soruşturma açıldığını öğrendik. Dolayısıyla Adalet Bakanı bizzat yargıya emir ve talimat vermiştir zaten bunda şaşıracak bir şey yok. Adalet Bakanı Hakim ve Savcılar Kurulu’nun başkanıdır.
“Açık bir Anayasa İhlali söz konusu”
Dolasıyla birada bir yargı sürecinden bahsetmek imkansız. İkincisi açıkça bir anayasa ihlali söz konusu. Çünkü Anayasa son derece açık 83/1 milletvekili Meclis’te yaptığı konuşmalarından dolayı sorumlu tutulamaz biz buna kürsü sorumsuzluğu diyoruz. Elbette, bu konuşmalarda bir hakaret söz konusu ise hukuk davası yani tazminat davası açma olanağı vardır ama bir ceza davası yürütme olanağı yoktur.
“Reisi tatmin etmek adına bir kez yapılırsa..”
Eğer bir kez reisi tatmin etmek adına yapılırsa artık kürsü diye bir şey kalmamış demektir. Bu milli iradeye yapılan açık bir saldırıdır. Milletvekilleri başkalarının hoşuna gitmeyecekleri, rahatsız olacakları hatta sarsılacakları şeyleri söyleme yetkisine haizdir. Çünkü millet adına konuşmaktadırlar milli iradenin gereği olarak kürsü sorumsuzluğu vardır; 1923’den beri bu söz konusudur.
“Milli iradeye darbedir ve asla kabul etmeyiz”
Dolayısıyla burada yapılması gereken milletin kürsüsüne el uzatmak olmamalıdır. Bu milli iradeye bir darbedir ve bunu asla kabul etmeyiz.
Yasama sorumsuzluğu nedir?
Yasama sorumsuzluğu; parlamento üyelerinin yasama faaliyetlerini yaparken dile getirdikleri sözlerden, açıkladıkları düşüncelerden ve kullandıkları oylardan, aynı düşünceleri parlamento dışında tekrarlamaktan dolayı hiçbir hukuki ve cezai takibe uğramayacakları anlamına gelir.
Türkiye'de yasama sorumsuzluğu ve yasama dokunulmazlığı nasıl düzenleniyor?
Anayasa'nın “Yasama Dokunulmazlığı” başlığını taşıyan 83. Maddesinde düzenleniyor. O madde şöyle.
Yasama Dokunulmazlığı
Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanının teklifi üzerine Meclisçe başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar.
Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14 üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak, bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya Türkiye Büyük Millet Meclisine bildirmek zorundadır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi hakkında, seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır; üyelik süresince zamanaşımı işlemez.
Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclisin yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır.
Türkiye Büyük Millet Meclisindeki siyasi parti gruplarınca, yasama dokunulmazlığı ile ilgili görüşme yapılamaz ve karar alınamaz.
Medyafaresi.com