Abone Ol

Çikolatadaki plastik hangi hastalıklara yol açıyor?

Besin uzmanları, çikolata ambalajlarında da kullanılan ve plastik maddelerin sertleşmesini sağlayan fitalat maddesinin özellikle çocuklara büyük zarar verebileceğine işaret etti.

Çikolatadaki plastik hangi hastalıklara yol açıyor?

Mars Gıda Türkiye ürünlerinin sınırlı bir kısmını tedbir amaçlı geri çağırdı. Karar şirketten yapılan basın açıklaması ile duyuruldu. Şirket Türkiye'deki faaliyetlerine 2001 yılında başladı. Şirketin yıllık ürün satışı 150 milyon liranın üzerinde.

Açıklamada Mars Gıda Türkiye'nin, Hollanda Veghel'deki fabrikasında üretilip Türkiye'de satışa sunulan Snickers 5'li Paket, SNICKERS 80 Gram ve SNICKERS Minis 206 Gram çikolataları arasından kısıtlı sayıda ürünü tedbir amaçlı olarak toplatma kararı aldığı belirtildi.

SADECE HOLLANDA'DA ÜRETİLENLERİ KAPSIYOR

Açıklamada, geri çağırma işleminin yalnızca Hollanda'da üretilmiş olan aşağıdaki ürünleri kapsadığı, aşağıdaki TETT tarihini içermeyen, parti numarasına sahip olmayan veya Hollanda dışında üretilmiş olan ürünlerin bu durumdan etkilenmediği belirtildi.

SAĞLIK UZMANLAR NE DİYOR?

Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, konuyla ilgili olarak hurriyet.com.tr'ye şöyle dedi:

"Fitalat plastik malzemelerin sertleştirilmesi veya yumuşatılması için kullanılan bir tür kimyasaldır. Renkli ambalajlarda, plastik şişelerin içeriğinde sıklıkla kullanılır. Plastik şampuan şişeleri, kozmetik malzemeleri, renkli gıda ambalajları, vücut spreyi, saç spreyi, parfüm, kolonya ve duvar kaplama malzemelerinde yer alır. Fitalat dediğimiz kimyasal maddenin gıdaya geçişi ısı yardımıyla olabildiği gibi uzun süre gıdayla etkileşime giren ve son kullanma tarihi yaklaşmış besinlerin yapısına da karışabilir. Türk Gıda Kodeksi fitalat içeriği konusunda belirli bir sınır koymuş ve bunun üzerindeki üretimi ve sunumu yasaklamıştır. Fakat yine de yerel merkezlerde örneğin zeytinyağının plastik şişelerde uzun süre saklanması yağın reaksiyona girerek fitalat içeriğini arttırmaktadır. Saklama koşullarına özen gösterilmeli ve uygun kaplar tercih edilmelidir. Fitalat yoğunluğu yüksek gıdaların tüketimi ile özellikle erkek çocuklarda testiküler gelişim yavaşlar ve sentetik östrojen salgısı ile erkek çocuklarda cinsel tercihler farklılaşabilir. İlerleyen dönemde cinsel işlev bozukluğu veya erken antropoz ile karşılaşılabilir. Gebelik döneminde yoğun fitalata maruz kalan annelerin bebeklerinde doğumsal gelişim bozukluklarına rastlanabilir. Östrojen benzeri salgıya neden olduğundan endokrin bozukluklara ve kansere neden olabilir. Astım, obezite, erken ergenlik, erken menopoz ve çeşitli karaciğer rahatsızlıklarını tetikleyebilir. Fitalatın vücuttaki miktarı idrar örneklerinden yola çıkılarak değerlendirilir."

'Snickers' skandalında yeni detay: Ürünler çoğunlukla Avrupa’dan çağrılacak

"YILLIK 150 MİLYON LİRALIK ÜRÜN SATIYOR"

Mars Gıda'nın Türkiye'deki ürünlerini, distrübütörler aracılığı ile yapıyor.

İstanbul'da bulunan dağıtıcı bir firmanın sahibi Hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada "Mars'ın Türkiye'de yıllık 150 milyon liralık bir satışı var. Bizler ürünü, doğrudan Mars'ın şirketinden temin ediyoruz. Ürünlerin Türkiye içinde dağıtımı yanı sıra, Türkiye üzerinden ihracat da yapılıyor. İran, Irak gibi ülkeler, ürünleri Türkiye'deki firmalardan alıyor. Türkiye'de satışı yapılan ürünler de Hollanda fabrikasından geliyor. Mal verdiğimiz müşterilerimiz de kaygılı bu süreçte 'ne yapacağız' diye bize soruyorlar" dedi.

2001'DEN BU YANA TÜRKİYE'DELER

Mars Grubu, Türkiye'deki faaliyetlerini bağlı şirketi üzerinden yürütüyor. Bunun için Eylül 2001'de Mars Gıda Ürünleri Ticareti Limited Şirketi kuruldu.

Distribütör firmalar, ürünleri doğrudan bu firmadan alıyor.

Bu firma, Mars'ın ithalatçı firması olarak işlev görüyor.

Açıklamaya göre toplatılan ürünlerin detayları şöyle:

Snickers 5'li paket

Parti No: 550E1NLD03

Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT): 04/12/2016

Parti No: 550E2NLD03

Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT): 04/12/201

Snickers 80gr

Parti No: 551D3NLD03

Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT): 11/12/2016

Parti No: 551E1NLD03

Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT):11/12/2016

Parti No: 551E2NLD03

Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT): 11/12/2016

Parti No: 551E3NLD03

Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT): 11/12/2016

Parti No: 552B1NLD03

Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT): 18/12/2016

Parti No: 552B2NLD03

Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT): 18/12/2016

Parti No: 552B3NLD03

Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT): 18/12/2016

Snickers Minis 206g

Parti No: 551C2NLD04

Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT): 11/12/2016

TÜKETİCİLERE TELEFON VE İLETİŞİM BİLGİLERİ VERİLDİ

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Söz konusu etkilenme ihtimali, Türkiye'deki toplam ürünlerimiz arasında oldukça sınırlı bir ürün yelpazesini içermektedir ve yukarıda bahsi geçen ürünler arasında yalnızca Hollanda'da üretilenler açısından bir risk söz konusudur. Hollanda fabrikasında üretilen ve yukarıdaki TETT ile parti numarasına sahip ürünler dışında herhangi bir çikolata veya paketli ürünümüz bu durumdan etkilenmemiştir. Mars'ın başka bir fabrikada üretilmiş herhangi bir ürünün etkinlenmiş olması söz konusu değildir.

Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz:

[email protected]

0212 213 6300

MALİYETİ HENÜZ AÇIKLANMADI

Mars, şirket tarihinin en büyük geri çağırmasının finansal detaylarına yönelik herhangi bir açıklama yapmadı.