Abone Ol

CNN Türk Suriye'deki Halep saldırısını nasıl Türkiye'ye bağladı?

Halep operasyonunda Suriye Milli Ordusu yok, HTŞ ve destekçileri Şam’la çatışıyor. CNN Türk sınırdan bildirdiği yayınlarda Türkiye’nin desteklediği grupların Halep’i kuşattığını ileri sürüyor…

CNN Türk Suriye'deki Halep saldırısını nasıl Türkiye'ye bağladı?

CNN Türk başta olmak üzere bazı medya organları, Halep’te başlayan çatışmayı ayrım yapmaksızın “Muhalifler ve Rejim savaşı” olarak lanse etti. Suriye Milli Ordusunu da işin içine kattı. Türkiye’nin kontrolündeki muhalif grupların da Şam’la çatışmaya başladığı iddiaları tamamen asılsız. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları da son bilgilendirmesiyle bu tespiti teyit etti.

NELER YAŞANDI?

Merkezi İdlib olan HTŞ terör örgütü, bir süredir Halep’e saldırmak için hazırlık yapıyor ve fırsat kolluyordu. Dün erken saatlerde HTŞ harekete geçti ve Halep’e doğru ilerledi. Rusya ve Suriye askeri güçlerine saldırdı. Halep’e bağlı bazı köy ve kasabalar, kuşatmada önce HTŞ’nin kontrolüne geçti. Bu bölgedeki yerleşimler, Halep’e 90 kilometre uzaklıkta, İdlib’e ise 50-60 kilometre mesafede. Suriye ve Rusya askeri güçleri saat 13 gibi bunları püskürttü. Suriye güçleri karadan, Rus birlikleri havadan HTŞ’yi geriletti. Dün akşam saatlerinde hareketlilik azaldı... Türkiye ise her ihtimale karşı emrindeki SMO birliklerini alarma geçirdi ve gerekli yönlendirmeleri yaptı. CNN Türk'ün, ekrandan sürekli gösterdiği, Türk ordusunun sınırdan kirpi ve polis zırhlıları göndermesi de bölgedeki olası kargaşayı önlemek için aldığı güvenlik tedbiri kapsamında...

MOSKOVA ANKARA'DAN İSTEDİ

HTŞ’nin son zamanlarda Halep’e karşı hazırlık yaptığını gören Suriye ve Rusya da terör örgütünün yığınak yaptığı noktalara doğru tahkimat yapıyordu. Bu noktada Moskova’nın Ankara’ya HTŞ’yi engellemesi için istekte bulunduğu biliniyor. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları da Türkiye'nin çatışmanın içinde herhangi bir unsurla yer almadığını teyit ederek "Birliklerimiz için her türlü tedbiri aldık, takipteyiz" mesajını verdi.

CNN TÜRK'ÜN İDDİASI

Öte yandan Halep’e yönelik bu kuşatmada Türkiye’nin denetimindeki Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) yer aldığı iddiaları bazı medya organlarında yer aldı. Gerçek ise tam tersi. Kuşatmaya katılan gruplar, Ankara-Şam normalleşmesi gündeme gelince Türkiye’ye başkaldıran, bu girişimi kendilerine ihanet olarak gören muhalifler… Ankara bu grupları tasfiye etmek için bazı girişimlerde bulundu.

UKRAYNA İŞİN İÇİNDE

HTŞ en başından itibaren CIA – MOSSAD tarafından yönlendirilen bir terör örgütü. ABD son bir yıldır PKK-YPG ile HTŞ arasındaki temasları güçlendirdi. HTŞ’ye son destek, Rusya ile savaşan Ukrayna’dan geldi. Kiev, bu örgüte silah yardımı yaptı, karşılığında elindeki militanların Ukrayna cephesine gönderilmesini sağladı. Ankara’nın HTŞ içindeki etkisi sınırlı olmakla birlikte önümüzdeki süreçte HTŞ liderliğinin tasfiyesi sürpriz olmaz.

HALEP NEDEN ÖNEMLİ

Halep, stratejik bir noktada bulunması nedeniyle Suriye iç çatışmalarında en önemli merkezlerden biri oldu. 2016 yılına kadar muhaliflerin kontrolünde kalan şehir, Türkiye- İran ve Rusya arasında, 2015 yılında başlayan Astana görüşmeleri ile birlikte Ankara'nın onayıyla Şam'a bırakıldı. Türkiye destekli güçler şehirden çekildi.