Abone Ol

CNN utanç veren köle ticaretini görüntüledi

Libya'da kurulan utanç pazarlarını yerinde araştıran Amerikan haber kanalı, insanların açık artırmayla satıldığını bildiriyor.

CNN utanç veren köle ticaretini görüntüledi

Avrupa'ya gitmeye çalışan göçmenlerin Mayıs 2016'dan bu yana en önemli rotası olan Libya'da kurulan köle pazarları, CNN tarafından dünyaya duyuruldu.

Köle pazarından görüntüleri ekrana getiren uluslararası kanalın haberinde, satıcının açık artırmada fiyat artışını tekrarladığı duyuluyor. Pazarda satılan insanların fiyatları 400 dolardan başlıyor.

CNN International, görüntüleri yayınlanan kölelerden birinin Nijeryalı olduğunu bildiriyor. Yirmili yaşlarındaki genç, 'çiftlik işleri için iri yarı, büyük erkek' sözleriyle anons ediliyor.

Milliyet'in haberine göre başkent Trablus'un dışında kurulan pazara giden CNN ekibi, altı yedi dakikada açık artırmayla satılan insanları gizli kamerayla kaydetti.

Pazarda sıklıkla "Kazıcıya ihtiyacı olan kimse var mı? Bu bir kazıcı, güçlü iri bir adam" gibi ifadeler duyuluyor ve ardından teklifler toplanıyor.

Fiyatların 800 dolara kadar çıktığı açık artırmada, en yüksek parayı veren yeni 'sahip' köleyi alıyor.

Daha önce satılan iki köleyle buluşan CNN muhabiri, büyük bir travma yaşayan ikilinin çok korktuğunu ve herkesten şüphelendiğini aktarıyor.

Köle pazarında satılan göçmenlerin çoğu Nijerya, Mali, Gana, Nijer gibi ülkelerden.

Utanç veren pazarlık böyle görüntülendi:


Bu yıl 3 bin göçmen karaya çıkamadı

5 binden fazla göçmenin Akdeniz'de boğulduğu 2016, en ölümcül yıl olarak kayıtlara geçmişti. Bu yıl ise şimdiye kadar yaşamını yitirenlerin sayısı 3 bine ulaştı.

Çaresizce Libya sınırına yığılan on binlerce göçmenden ancak şanslı olanlar Avrupa'ya ulaşabiliyor. Çoğu ülkelerindeki iç karışıklar veya ekonomik buhrandan Avrupa kaçma hayali kuruyor, varını yoğunu satıp Libya'ya kadar geliyor.

Ancak Akdeniz kıyısında işler beklendiği gibi ilerlemiyor, birçoğu insan kaçakçılarının eline düşüyor.

Uluslararası Göç Örgütü üst düzey yöneticisi Muhammed Abdiker, Nisan ayında yaptığı açıklamada durumun korkunç olduğunu söylemişti. Aylar sonra da değişen bir tablo yok.