Abone Ol

Depresyondan kurtulmak mümkün! İşte yapmanız gerekenler!

Günümüzde birçok kişinin sıklıkla kullandığı bir kelime haline gelen depresyon aslında oldukça yaralayıcı bir hastalıktır.

Depresyondan kurtulmak mümkün! İşte yapmanız gerekenler!

Günümüzde birçok kişinin sıklıkla kullandığı bir kelime haline gelen depresyon aslında oldukça yaralayıcı bir hastalıktır.

Günümüzde birçok kişinin sıklıkla kullandığı bir kelime haline gelen depresyon aslında oldukça yaralayıcı bir hastalıktır. Metropol şehirlerde yaşayan birçok kişinin ortak sorunu olan stres ve stresli yaşam depresyona sebep olan en büyük etkenler arasında yer alıyor.

Reem Nöroloji merkezi kurucusu Dr. Mehmet Yavuz depresyona en etkili yöntem olan TMS tedavi yöntemini anlatıyor.

"Depresyondayım"

Günümüzde birçok kişinin sıklıkla kullandığı bir kelime haline gelen depresyon aslında oldukça yaralayıcı bir hastalıktır. Metropol şehirlerde yaşayan birçok kişinin ortak sorunu olan stres ve stresli yaşam depresyona sebep olan en büyük etkenler arasında yer alıyor. Reem Nöroloji merkezi kurucusu Dr. Mehmet Yavuz depresyona en etkili yöntem olan TMS tedavi yöntemini anlatıyor.

Depresyon belirtileri nelerdir?

Dr. Mehmet Yavuz, gün içinde yaşanan kısa süreli duygusal iniş çıkışların depresyon olarak tanımlanamayacağını, bu iniş çıkışları depresyon olarak adlandırabilmemiz için gün boyu ve en az on gün aralıksız devam etmesi gerektiğini söylüyor. Dr. Mehmet Yavuz, kilo kaybı ya da kilo alımı, hemen her gün uykusuzluk, yorgunluk, kendini değersiz hissetme ya da kendini suçlama gibi durumların depresyon belirtisi olabileceğinin altını çiziyor.

Depresyonda yeni tedavi yöntemi "Transkranial Manyetik Stimülasyon"

Nöroloji Uzmanı Mehmet Yavuz, bilim adamlarının, son yıllarda, düzensiz beyin fonksiyonlarını normalleştirerek ve aynen bir bilgisayar gibi resetleyerek, duygu, düşünce, hareket, hafıza gibi birçok beyin fonksiyonunu normal hale getirecek araştırmaların peşinde olduğunu belirtiyor. FDA onaylı (Food and Drug Administration) "Transkranial Manyetik Stimülasyon" tedavisi ile beyne şok manyetik uyarılar göndererek, beynin hastalanmadan önceki sağlam durumuna yeniden dönmesinin amaçladığını belirten Dr. Yavuz, toplumda yaygınlaşan elektromanyetik yoğunluğun insan beyninde birtakım hasarlar oluşturduğunu sözlerine ekliyor.

Transkranial Manyetik Stimülasyon kimlere uygulanabilir?

TMS'nin ilk önce ilaçlara cevap vermeyen ya da tatminkâr bir iyileşme sağlanamayan depresyon hastalarında denendiğini ve birçok hastanın tamamen ya da %80 düzeldiğini dile getirdi. Dr. Yavuz, "Newyork Ulusal Mental Sağlık Enstitüsü'nün, (The National İnstitute of Mental Health) yapmış olduğu 3 farklı çalışmada Transkranial Manyetik Stimülasyon'un (TMS), depresyon üzerine oldukça etkili olduğu ve ağır depresyonlarda nerdeyse EKT'ye yakın bir düzelme gösterdiğini bildirdiklerini şöyle açıklıyor: "Sonuçlar, hastadan hastaya değişmekle beraber oldukça yüz güldürücü oldu. Hiçbir yan etkisi olmayan transkraniyal manyetik stimülasyon tedavisiyle hastalarımız 10- 15 seans sonunda yeniden eski sağlıklarına kavuşabilmektedirler."

Transkranial Manyetik Stimulasyon'un, depresyon tedavisinde önemli bir tedavi unsuru olarak yerini aldığını, ilaçlara cevap vermeyen ya da tam düzelmeyen hastalar için umut ışığı olduğunu belirten Dr. Yavuz, özellikle hamile olan ya da emzirme döneminde olup, ilaç kullanması sakıncalı olan hastaların çok rağbet ettiği bir tedavi yöntemi durumuna geldiğini vurguluyor.

internethaber