Meclis Plan Bütçe Komisyonu 21 ayrı kanunda değişiklik öngören AKP’li milletvekillerinin 38 maddelik Torba Kanun görüşmeleri bugün de sürecek. Gazilere yönelik düzenleme için başlatılan çalışma kanun teklifi Genel Kurula sunuluncaya kadar hazırlanacak.
Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda vazife ve harp malullerine yönelik düzenlemelerin yer aldığı Torba Kanun Teklifi görüşmelerinde Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Mehmet Şükrü Tandoğan, çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Şeref aylığının eşitlenmesi taleplerini dile getiren Dernek Başkanı Tandoğan, “Bugün Kore gazilerimiz 90’lı yaşlarda, Kıbrıs gazilerimiz ise 70’li yaş grubundadır. Bizim derneğimiz, sayısı azalan bir dernektir. Ümit ederiz ki savaş olmasın, derneğimiz kapansın, onu da arzu ederiz” dedi.
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan dernek başkanının bu çağrısını ve ifadelerini çok değerli bulduğunu belirterek, “Burada sonuç olarak savaş mağdurlarının sorunları çözmek için bulunuyoruz ve bunları çözmek için ne gerekiyorsa yapalım ama kendisi aynen şunu söyledi: “Savaşlar olmasın, derneklerimiz kapansın.” dedi. Ben bu çağrıyı, bu ulvi çağrıyı çok kıymetli bulduğumu söylemek istiyorum” dedi.
Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Mehmet Şükrü Tandoğan’ın, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki konuşması şöyle:
TÜRKİYE MUHARİP GAZİLER DERNEĞİ GENEL BAŞKANI MEHMET ŞÜKRÜ TANDOĞAN - Kıbrıs gazisiyim. Türkiye Muharip Gaziler Derneği ile Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneğinin her ikisinde de görev alan gaziler ve her iki derneğe üye olan gaziler, bu vatan uğruna elinde silahla muharebe sahasında çarpışmış askerlerdir.
Türkiye Muharip Gaziler Derneği olarak biz, Meclisin siyasi iradesini savaş meydanlarında düşmana kabul ettirdik ve bu Gazi Meclis de bize 1005 sayılı Kanun’la şeref aylığı bağladı. Şeref aylığı başlangıçta eşit olarak veriliyordu, 2007 yılında çıkan bir kanunla şeref aylığı “sosyal güvencesi olan, olmayan” şeklinde ikiye ayrıldı. Bugün itibarıyla sosyal güvencesi olanlar 997 lira alırken sosyal güvencesi olmayanlar ise 2.183 lira almaktadırlar yani arada 2 misli fark vardır. Şeref aylığı bir ödüldür, bunun herhangi bir şekilde farklılaşmasını, farklı verilmesini biz kabul etmiyoruz. Bu nedenle şeref aylığının eşitlenmesini istiyoruz. Bugün Kore gazilerimiz 90’lı yaşlarda, Kıbrıs gazilerimiz ise 70’li yaş grubundadır. Bizim derneğimiz, sayısı azalan bir dernektir. Ümi t ederiz ki savaş olmasın, derneğimiz kapansın, onu da arzu ederiz.Ancak bu şeref aylığının böyle farklı verilmesi gazilerimiz arasında bir hoşnutsuzluğa neden olmuştur çünkü aynı görevde, aynı silahla, aynı düşmana karşı savaşan gazilerde mükâfat anlamında veya ödül anlamında farklılık olması bizleri, bilhassa yaşlı gazilerimizi manen son derece üzmüştür ve biz, Gazi Meclisimizin, hangi partiye oy verirse versin gazilik veya şehitlik söz konusu olduğu zaman aynı kapsamda, aynı fikir düzeyinde hareket etmesini diliyoruz.
TÜRKİYE MUHARİP GAZİLER DERNEĞİ GENEL BAŞKANI ŞÜKRÜ TANDOĞAN – Efendim, şu anda yaklaşık 32 bin civarında 1005 sayılı Kanuna tabi gazi ve bunların dul eşleri var. Bunun da yaklaşık üçte 1’i sosyal güvencesi olmaması nedeniyle –bu, Sosyal Güvenlik Kurumunda bulunan kayıtlar da daha net bir şekilde belli- yaklaşık 10 binden fazlası sosyal güvencesi olmadığı için 2.183 lira alıyor.
GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Sayın Başkanım, yalnızca bir not düşmek istiyorum yani Sayın Dernek Başkanımızın söylediği ifadeyi çok değerli buldum, not düşmek istiyorum yalnızca. Burada sonuç olarak savaş mağdurlarının sorunları çözmek için bulunuyoruz ve bunları çözmek için ne gerekiyorsa yapalım ama kendisi aynen şunu söyledi: “Savaşlar olmasın, derneklerimiz kapansın.” dedi. Ben bu çağrıyı, bu ulvi çağrıyı çok kıymetli bulduğumu söylemek istiyorum