mRNA teknolojisi, son bir kaç yılda tıpta tam anlamıyla devrim yarattı. Bu teknoloji, koronavirüs pandemisi sırasında birkaç ay gibi kısa bir süre boyunca SARS-CoV-2'ye karşı aşı yapılmasını sağladı. Virüs daha agresif anormaller geliştirse bile mRNA teknolojisi ile yeni özelliklere karşı etkili aşılar güncellendi.
Nobel Tıp Ödülü'ne layık görülen bu teknolojinin çok daha fazlasını başarabilir. Zira mRNA, kanserle mücadele araştırmalarına yeni ivme kazandırdı.
Nobel Tıp Ödülü'nü, Macar asıllı Katalin Karikó ile ABD'li Drew Weissman, COVID-19'a karşı mRNA aşılarının üretilmesini sağlayan bozulmaları nedeniyle kazandı.
Kanser aşısına ne kadar zaman kaldı?
Biyoteknoloji şirketi Curevac'ın CEO'su Alexander Zehnder, en geç beş yıl içinde mRNA teknolojisiyle geliştirilmiş kanser aşısını piyasaya sürmeyi hedefliyor.
Cerrahi kanser türlerine karşı etkili olacak aşıların geliştirilmesi, insanlık için önemli bir dönüm noktası olabilir.
Bild am Sonntag gazetesine konuşan Zehnder, 20 yıldır kanser aşıları için izlenildiğini, son dönemdeki ilerlemenin ise "devasa boyutta" olduğunu söyledi. Zehnder, pandemi sırasında çok deneyim kazandıklarını, yapay zekanın da artık mRNA'nın programlamasında yaşanan sıkıntıların çözümlenmesini sağlayacak özelliklerin özelliklerini anlattı.
Fistemini uyararak kendi savunma sistemini özellikle tümör sistemiyle savaşmasını sağlar.
Alexander Zehnder, aşıların etsini "Kanserle ilgili olan şeyler kullanabiliyor artık devam etmesi. Kanser aşısı, kanser, metastaz yapmış olsa bile, büyümeyi durdurmayı başarıyor. Böylece kanser, on ömür boyunca birlikte yaşamaya devam etmek bir kronik hastalık haline gelir. Kanser bir ölüm cezasının sona ermesi gelecek" sözleriyle aktarıldı.
Aşı geliştirme yarışı
Curevac gibi bir diğer biyoteknoloji şirketi BioNTech de kansere karşı aşı için hızla yarışıyor. Ekim 2023'ün başında BioNTech , devam eden bir klinik terapi çok umut verici ara yayınladı.
Bu klinik tedavi, BioNTech'in mRNA kanser aşısı CARVac'ın deneklerde ne ölçüde etkili olduğu test ediliyor.