Abone Ol

Ekonomi Şahlandı; Viski satışları artarken rakı azaldı

Ekonomideki sorunlar yurttaşın içki tüketim ve harcama alışkanlıklarını da değiştirdi. Resmi verilerde rakı tüketimi düşerken, viski tüketimi arttı. Bunda insanların ölümcül tüm tehlike ve zararlarına karşın evde rakı yapmaya başlamalarının da etkili olduğuna dikkat çekiliyor. Ayrıca viski de vergi oranlarının düşük olduğuna da işaret ediliyor.

Ekonomi Şahlandı; Viski satışları artarken rakı azaldı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, içki tüketimi verilerini araştırdı. Araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı. 

AKP iktidarı döneminde son 19 yılda içki tüketimi ağır vergi ve sınırlandırmalara karşın yüzde 46.3 oranında arttı. Araştırmaya göre, 2004 yılında 895 milyon 979 bin 304 litre içki tüketilirken, 2023 yılında bu rakam 1 milyar 310 milyon 754 bin 36 litreye çıktı. Bira tüketimi son 19 yılda yüzde 39.3, şarap tüketimi yüzde 142.6 artarken, rakı tüketimi ise yüzde 5.2 düştü. 

Rakıdaki azalmada tüm ölümcül tehlike ve zararlarına karşın evde rakı yapanların sayısının artmasının da etkili olduğu değerlendiriliyor. Verilere göre, köpüren şarap tüketimi yüzde 622.7, cin tüketimi yüzde 281.6 oranında arttı. Viski tüketiminde ise büyük artış yaşandı. Viski tüketimi yüzde 1400 arttı. Türkiye, Çin ve Hindistan’dan sonra viski pazarı hızla büyüyen üçüncü ülke oldu.