Nielsen, MediaCat için hazırladığı bir araştırma ile Türkiye'nin en çok okunan ve en beğenilen köşe yazarlarını belirledi. En sevilen, en çok okunan, takibe alınan, mutlaka göz atılan köşe yazarları kimler? Bakalım, Türk okuru kimleri kimlere tercih ediyor?
Bundan yaklaşık üç yıl önce Serdar Turgut Akşam'daki köşesinde köşe yazarı olmanın altın kurallarını yazmıştı bir bir. Köşe yazarı olmak için "Eğer şövalye ruhu taşımıyorsanız bu işi hemen bırakın ve ticarete atılın" demişti. Sonra polemiklere değinmişti. "Polemikler bir yazarın ateşleyicisidir. Polemiğe girmeye yüreğiniz yetmiyorsa, yazar da değilsiniz demektir" diyerek polemik sanatını beceremeyenlerden yazar olamayacağını söylemişti. Perihan Mağden'in ise vakti zamanında kimi köşecileri tanımlamak için 'köşe minderi' demişliği var. Hakkı Devrim'in ise son dönemlerin en gözde mesleği için 'köşe kadısı' yakıştırmasını köşe takipçileri iyi bilir.
Her gazetede onlarca köşe var. Kimi sadece dört kenarı olan bir alanda bir şeyler yazıyor, çiziyor ve okuyucuya çoğu kez teğet geçiyor. Kimileri var ki, her yazısı gazete sayfalarında özenle aranıyor taranıyor, hatta kesilip panolara iğneleniyor, internet yoluyla mutlaka eşle dostla paylaşılıyor. Köşeciler çok, ana besin kaynağı da Türkiye olunca polemikler uzayıp gidiyor. Şaşırtıcı değil elbet, işin doğası buÃÂ Peki, köşe yazarlarımız iyi hoş yazıyor da, acaba okuyucu bu işe ne diyor? Kimi takip ediyor? Kime kızıyor? Sevse de sevmese de kimin yazılarını hiç kaçırmıyor?
GAZETE OKUYUCULARININ ÜÇTE BİRİ KÖŞE YAZARLARINI OKUYOR
Nielsen tarafından MediaCat için Aralık ayında gerçekleştirilen araştırma, Türkiye'de dergi ve gazetelerde köşe yazılarının okunma oranlarını, en çok okunan ve en beğenilen köşe yazarlarının kimler olduğunu ortaya koyuyor. Omnibus veri toplama tekniğiyle ve yüz yüze görüşme yöntemiyle yürütülen araştırmada 1210 kişiyle görüşen Nielsen, araştırma sonuçlarını il, sosyoekonomik statü ve yaş dağılımını dikkate alınarak ağırlıklandırmış. İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir, Aydın, Ankara, Kırıkkale, Antalya, Adana, Samsun, Trabzon, Erzurum ve Gaziantep olmak üzere 13 ilde gerçekleştirilen araştırmanın belki de en önemli sonucu şu: Gazete okuyucularının üçte biri köşe yazarlarını okuyor.
SONUÇLARA GENEL BİR BAKIŞ
Araştırmanın en önemli sonucu dediğimiz gibi Türk okuyucusunun yüzde 29'unun köşe yazısı okuyor olması. Sonuçlar bölgesel bazda incelendiğinde köşe yazısı okuma oranının Ege Bölgesi'nde çok daha fazla olduğu görülüyor şöyle ki Ege Bölgesi'nde oran yüzde 45'e yükseliyor. Şu durumda Ege Bölgesi'nde her iki kişiden biri köşe yazısı okuyor denebilir.
Araştırmanın bir diğer ilgi çekici sonucu da Emin Çölaşan ve Bekir Coşkun'un hem en beğenilen de hem de en çok okunanlar yazarlar sıralamalarında üst sıralarda yer alması. Özellikle Emin Çölaşan'ın çalıştığı Hürriyet'teki işine son verilmesine rağmen her iki tabloda da ilk sırada yer alması dikkat çekiyor. Bu iki isme zirvede Can Dündar ve Hıncal Uluç eşlik ediyor. Hem en çok okunan hem de en çok beğenilen sıralamasında bu dört yazarın diğer isimlerin önüne geçtiği görülüyor. Fatih Altaylı ise en çok okunan köşe yazarı listesinde ilk 20'ye giremezken, en beğenilenler arasında 20. sırada yer alıyor.
Araştırmanın genel olarak baktığımızda bir diğer ilginç bulgusu da Haydar Dümen'in her iki kategoride de listeye girmesi.
Bölge bazında baktığımızda ise Bekir Coşkun en beğenilen köşe yazarı kategorisinde İç Anadolu ve özellikle Akdeniz'de yüksek oranlara sahip. Coşkun'un en çok okunan köşe yazarı kategorisinde de oranları Akdeniz'de oldukça yüksek. Bu kategoride Marmara'da yüksek oranlarıyla dikkat çeken isimlerse Can Dündar ve Perihan Mağden.
Araştırmada kadın köşe yazarları ile ilgili de önemli saptamalar var. En fazla okunan kadın köşe yazarları kategorisinde Perihan Mağden, Ece Temelkuran ve Pakize Suda öne çıkarken, en beğenilen kadın köşe yazarı kategorisinde yine Perihan Mağden ve Ece Temelkuran listenin üst basamaklarında yer alıyor. Bu ikiliyi Ayşe Arman takip ediyor.
HANGİ KONU İLGİ ÇEKİYOR?
Konu en çok okunan ve en çok beğenilen köşe yazarları olunca, okurun dikkatini çeken konular gündeme geliyor kuşkusuz. Hangi köşe yazarı hangi eksende yazıyor yazılarını? Kim en çok hangi konuya takılıyor, kimin dili neyi nasıl anlatıyor?
Her iki listenin de en başında yer alan Emin Çölaşan ile başlayacak olursak söze, kendisi Hürriyet'de geçen yıl Ağustos ayına kadar sürdürdüğü yazılarında özellikle iktidarı hedef alan muhalif diliyle dikkat çekiyordu. Çölaşan, bilindiği üzere sivri diliyle çalıştığı gazeteyi ve dolayısıyla gazete patronunu iktidar ile çok kere karşı karşıya getirmeyi başarmıştı. Gazetedeki işine son verilmesinden sonra basına yaptığı açıklamalarla ve yayımladığı kitapla güdeme gelen Çölaşan, Hürriyet'ten ayrılışından sonra henüz bir gazetede köşe yazısı yazmamasına rağmen araştırma sonuçlarında ilk sırada yer alıyor.
GÖBEÃÂİNİ KAŞIYAN ADAM' ÇOK KONUŞULDU
En beğenilen köşe yazarı sıralamasında Çölaşan'ı Bekir Coşkun takip ediyor. Kıvrak zekasıyla kaleme aldığı samimi ve sevecen yazılarıyla dikkat Coşkun, AKP iktidarının karşısındaki en keskin kalemlerden biri. Muhalif dilini mizahi bir kıvraklıkla ortaya koyan, 'göbeğini kaşıyan adam' başlıklı yazısıyla gündemi epey meşgul etmiş Onuncu Köy'ün sakini yazarımız, araştırmanın sonuçlarından da anlaşıldığı üzere yoğun bir okuyucu ve hayran kitlesine de sahip.
Listelerin ilk sıralarında dikkat çeken bir diğer isim de Can Dündar. Kuşkusuz en yoğun 'forward' trafiğine sahip duygusal ve hümanist yazılarıyla her kesimden okurun kalbini kazanan Dündar, Türkiye'nin içinde bulunduğu bunalımla duruma agresif olmayan bir dille bakmayı başaran kalemlerden biri. En son Recep Tayip Erdoğan belgeselindeki parti logosu tartışmalarıyla eleştiri oklarının hedefi olan yazar, derin devlet, Susurluk ve kontrgerilla konularındaki cesur yazıları ve araştırmalarıyla dikkat çekiyor.
PERİHAN MAÃÂDEN VE ECE TEMELKURAN DA LİSTEDE
Ülkemizin en beğenilen ve en çok okunan köşe yazarlarından biri ise Perihan MağdenÃÂ
Son dönemde alevlenen 301 tartışmaları çerçevesinde 'hedef gösterilen' isimlerden biri olarak, militarizm karşıtı muhalif kişiliğini her fırsatta ortaya koyuyor Mağden. Kürt sorunundan Hrant Dink cinayetine, vicdani ret çağrısından İsmail Türüt hakkında yazdıklarına kadar, köşesiyle kimilerine rahatsızlık kimilerine yandaşlık duygusu aşılayan, polemikleriyle zihinleri kurcalayan Mağden, toplumsal duyarsızlığı en çok hedef alan yazarlarımızdan. Geçtiğimiz ay Tercüman gazetesinin Türk bayrağına hakaret ettikleri gerekçesiyle Perihan Mağden'le birlikte hedef gösterdiği Ece Temelkuran da, en çok okunan ve en çok beğenilen köşe yazarları sıralamasında başlarda yer alıyor. Bir yazısında hem AKP'yi 'demokrasinin zaferi' olarak niteleyenlere, hem de orduyu laikliğin teminatı olarak görenlere 'emin misiniz?' diye soran Temelkuran'ın yazılarında, genellikle eleştirel bir hava, bir dokundurma seziliyor.
AHMET ALTAN VE ERTUÃÂRUL ÖZKÖK İKİLEMİ
Araştırmanın dikkat çeken bir diğer sonucu da, en çok okunan yazarlar sıralamasında Ahmet Altan'ın ve Ertuğrul Özkök'ün üst sıralarda yer almasına rağmen, en beğenilenler sıralamasında geriye düşmeleri. Kadın okuyucuların en çok okuduğu yazarlar arasında yer alan Ahmet Altan, bilindiği üzere Taraf gazetesinin kurulum sürecinin başlamasıyla geçtiğimiz Ekim ayında Hürriyet gazetesindeki yazılarına son vermişti. Son dönemde Taraf'ta yazdığı liberal-sol söyleme ait yazılarıyla Hürriyet'te olduğundan başka bir köşe yazarı profili çizen Altan'ın beğenilen köşe yazarı sıralamasında alt sıralarda yer almasının nedenleri kişiye göre değişeceği için yoruma açık elbet. Yine de kendisi hakkında yapılan 'hızlı tüketilen popüler yazar' yorumlarının bu konuyla ilintili olması da ihtimaller dahilinde.
Öte yandan, araştırmanın sonuçlarına göre Türk okuyucusunun 'Bugün ne yazmış' diyerek gözden kaçırmadığı yazarlardan biri de Ertuğrul Özkök. Türkiye'nin en çok satan gazetelerinin birinin genel yayın yönetmeni olarak zaman zaman eleştirilen zaman zaman da desteklenen Özkök, en beğenilen köşe yazarları listesinde ilk 20'de olmayı başarıyor. En çok okunan köşe yazarı listesinde de 12. sırada yer alıyor.
ARAŞTIRMA NASIL YAPILDI?
Omnibus veri toplama tekniğiyle ve yüz yüze görüşme yöntemiyle yürütülen araştırmada 1210 kişiyle görüşen Nielsen, araştırma sonuçlarını il, sosyoekonomik statü ve yaş dağılımını dikkate alınarak ağırlıklandırdı. İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir, Aydın, Ankara, Kırıkkale, Antalya, Adana, Samsun, Trabzon, Erzurum ve Gaziantep olmak üzere 13 ilde gerçekleştirilen araştırmada herhangi bir isim hatırlatılması ya da seçenek sunma yapılmadı. Araştırmada üç temel soru baz alındı.
ÃÂ Gazete ve dergilerdeki köşe yazarlarını okur musunuz?
ÃÂ Yazılarını en fazla beğendiğiniz köşe yazarı kimdir?
ÃÂ Beğenseniz de beğenmeseniz de köşe yazılarını kaçırmadan mutlaka okuduğunuz ilk üç köşe yazarını söyler misiniz?
Kaynak : MediaCat / Melisa Kesmez