Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mabeyn Köşkü’nde Atlantik Konseyi Yönetim Kurulu’nu kabul etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Mabeyn Köşkü’nde Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’yi kabulünün ardından Atlantik Konseyi Yönetim Kurulu üyeleriyle görüştü. Saat 17.30’da başlayan görüşme yaklaşık 1 saat 20 dakika sürdü.
Washington merkezli Atlantik Konseyi, 8. zirvesini “İstanbul Zirvesi” adıyla düzenliyor. Zirvede Türkiye ve Batı’dan siyasiler, yatırımcılar bir araya geliyor. Peki neler masaya yatırılacak? Türkiye için zirvenin önemi ne? Zirveyi düzenleyen isim Atlantik Konseyi Bölge Direktörü Defne Sadıklar Arslan, Gazete Habertürk'ten Nalan Koçak sorularımızı yanıtladı
- Uluslararası Ekonomi ve Enerji Zirvesi bu yıl ilk kez ‘İstanbul Zirvesi’ adıyla düzenleniyor. Bunda sizin payınız nedir?
Evet, ilk kez İstanbul Zirvesi adıyla düzenleniyor. 2015’ten itibaren zirve direktörlüğünü üstlendim. Toplantının daha global olmasını ve sadece enerji alanında kalmaması gerektiğini düşünüyorum. Önerilerimiz kabul gördü. Çünkü Atlantik Konseyi’nin üst düzey yönetimi, Türkiye’nin stratejik önemine inanan isimlerden oluşuyor. İnşallah konjonktür düzelir; belki ileride kimse Davos’u konuşmaz, İstanbul’u konuşur.
- Toplantı ABDTürkiye ilişkilerine ne gibi katkıda bulunabilir?
Zirvenin büyük önemi var. Atlantik Konseyi, ikili ilişkiler anlamında tek düşünce kuruluşu. Aslında kasım ayında düzenleyecektik ancak başkanlık seçimleri nedeniyle erteledik. Seçim sonrasında da Trump yönetimi çok hızlı kadrolaşamadı. Bu nedenle gecikme oldu.
- Seçimden hemen sonra da ocak ayında ABD’den bir grup yetkiliyi Türkiye’ye davet ettiniz ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir araya getirdiniz. Beyaz Saray’a bir rapor sundunuz. 16 Mayıs Trump-Erdoğan görüşmesi öncesinde benzer girişimleriniz olacak mı?
İki ülkenin ilişkilerinin doğru başlayıp doğru bitmesi için iyi bir ortam var şu anda. Çünkü Washington’da henüz politikalar oluşturulmadı. Biz de bu rolü oynamaya devam edeceğiz.