Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şu anda AB üyesi ülkeler içerisinde savunma sanayi işbirliği yapmamız gereken ülkeler var. Bu ülkelerin birçoğu NATO üyesi. Türkiye de bir NATO üyesi. Türkiye’ye savunma sanayii işbirliğinde yaklaşmayan, uzak duran. Bunları niye vermiyorsunuz? Bu araç gereç mühimmatı vermeniz dayanışmamızın gereği. Bunlar samimi değil. NATO ve AB üyeleri sadece laf üretiyor" dedi.
Erdoğan, “Bölgemizdeki ve ötesindeki tüm aktörlerin bölgesel barış ve istikrarı öne çıkarması elzemdir” dedi.
Kosova’da FETÖ’yle mücadele konusuna değinen Erdoğan, “Demokrasimize kasteden, 251 vatandaşımızı alçakça şehit eden terör örgütünün varlığının sonlandırılması büyük önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, Kosova’nın NATO üyeliği konusunda ise “Kosova’yı tanıma noktasında adımlarımızı atarız, NATO’nun bir üyesi olarak da Kosova’yı tanırız. Biz NATO’da da genişlemenin faydalı olacağını bugüne kadar hep savunduk, bugün de savunuyoruz. Bu adımları atarken bunu dünya barışı için istiyoruz” dedi.
BUNLAR SAMİMİ DEĞİL
Ukrayna'nın AB'ye üyeliği ile ilgili gelişmeler ve AB'nin Türkiye'ye karşı olumlu mesajlarının hatırlatılması ve bu çerçevede Türkiye'nin AB'ye tam üye olması noktasında bir beklenti olup olmadığının sorulması üzerine Erdoğan, 1959 ve 1963 yıllarının Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecindeki oyalama taktiklerinin olduğu dönemler olduğunu belirtti.
Erdoğan, şöyle konuştu:
O günden bu güne maalesef Türkiye AB'ye kabul edilmedi. Şuanda Ukrayna ile ilgili bir gündem oluştu ve Ukrayna'yı AB'ye alma süreci… Biz kimseyi AB'ye alın almayın gayreti içine girmeyiz. Biz kendimizden sorumluyuz. Fakat şuanda Ukrayna'yı AB'ye alma gayretlerini de doğrusu taktirle karşılıyoruz. Bu güzel bir gelişme.
Bu AB üyelerine ben diyorum ki, acaba Türkiye'yi niçin AB'ye hala almakta endişe ediyorsunuz, tereddüt ediyorsunuz veya almıyorsunuz? NATO konusunda bizim duruşumuz belli. Biz genişlemesine engel olan bir ülke değiliz. Tam aksine biz NATO'da da genişlemenin faydalı olacağını hep savunduk. Bu adımları atarken bunu dünya barışı için istiyoruz.
* Dünya barışına ne denli katkıda bulunabiliriz bunun için istiyoruz. Ama AB konusunda ben tekrar AB üyesi ülkelere diyorum ki, şuanda Ukrayna ile ilgili gösterdiğiniz hassasiyeti lütfen Türkiye için de gösterin. Yoksa Türkiye'ye de birileri savaş açıp saydırdığı zaman mı Türkiye'yi gündeme alacaksınız?
* Şu anda AB üyesi ülkeler içinde savunma sanayinde işbirliği yapmamız gereken ülkeler var. Bu ülkelerin birçoğu aynı zamanda NATO üyesi. Türkiye'de bir NATO üyesi. Türkiye'ye savunma sanayi işbirliğinde yaklaşmayan, uzak duran… Biz beraberiz, müttefikiz. Türkiye'ye vermeniz gereken araç, gereç, mühimmat, bunları niye vermiyorsunuz? Vermiyorlar. Bir savaş mı çıksın, bunu mu bekliyorlar? Bunlar samimi değiller. NATO üyeleri de sadece laf üretiyor, AB üyeleri de laf üretiyor.
* Demek ki, Ukrayna'nın başına gelen bu tür sıkıntıları, Zelenski konuşmasını yapıyor ve AB'de, parlamentoda ayakta alkışlıyorlar, güzel bir gelişme. ‘Bir musibet bin nasihatten evladır' diye bir sözümüz var ya, hep bunu bekliyorlar ama Türkiye bunları beklemiyor.
* Türkiye her zaman duruşunu koruyan bir ülke ve her zaman mazlumun mağdurun yanında olan bir ülke. Çağrımız hem Rusya'ya hem Ukrayna'ya, bir an önce ateşler kesilsin ve gerek Rusya gerek Ukrayna burada dünya barışına güzel bir katkıda bulunsun.
“KOSOVA'NIN NATO'YA GİRME ZAMANI GELMİŞTİR”
Türkiye'nin Kosova desteğinin her zaman sürdüğünü ifade eden Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, şunları söyledi:
* Türkiye Kosova'nın uluslararası ilişkilerinde de önemli bir rol üstlendi. Sayın Erdoğan'ın vermiş olduğu desteği Türkiye'nin verdiği desteği görüyoruz. Türkiye her zaman yanımızdaydı. Bize iletişim kapıları açtı. Biz hala bu konuda Türkiye ile birlikte çalışmaktayız.
Ukrayna'da olaylara baktığımızda Kosova'nın NATO'ya girme zamanı gelmiştir. Bu konuda Türkiye'nin desteği önemlidir. Halklarımız arasındaki ilişkiler de önemlidir. Farklı alanlara taşıyacağız. Güvenlik, eğitim, sağlık, ekonomik işbirliğimizi geliştireceğiz.
* Tam potansiyelle bu konuda çalışacağız. Erdoğan'a teşekkür etmek işitiyorum, bu destek 1990'lı yıllarda başladı. Göçmenleri ağırlama konusunda desteği büyüktü. Türkiye'nin daha sonra verdiği destek için de teşekkür ediyorum.
“NATO ÜYELİĞİ KONUSUNDA TÜRKİYE GİBİ ÜLKELERİN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ”
Türkiye'nin Kosova'ya pandemi süresince de desteğini sürdürdüğünü ifade eden Osmani-Sadriu, şu ifadeleri kullandı:
* Türkiye, sağlık cihazlarıyla yardım etmiştir. Kosova Ukrayna'nın egemenliğini tam desteklemektedir. Sayın Erdoğan'ın Ukrayna halkına vermiş olduğu desteği de takdir ediyorum. Sayın Erdoğan ile yaptığım görüşmelerde şunu da vurguladım, Rusya'nın amacı Batı ve Balkanlar’da istikrarsızlıktır.
Balkan ülkelerinin barışının bozulmasına izin vermememiz gerekiyor. Sırbistan Rusya'dan destek alarak bu konuda ilerlemeye çalışıyor. Çok dikkatli hareket etmemiz gerekiyor. Ukrayna'dan gelen acı görüntüler, bize bir daha demokratik halklara daha çok yakınlaşması gerektiğini hatırlatmaktadır. Halkalar arasındaki eşitlik önem arz etmektedir. Türkiye gibi ülkelerin desteğini bekliyoruz NATO üyeliği konusunda.
İKİ ÜLKE ARASINDA 3 ANLAŞMA İMZALANDI
Buna göre iki ülke hükümetleri arasındaki “Ormancılık Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı” Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Kosova Başbakan İkinci Yardımcısı ve Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla-Schwarz tarafından imzalandı.
İki ülke hükümetleri arasındaki “Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Anlaşması” ise Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Kosova Başbakan İkinci Yardımcısı ve Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla-Schwarz imza altına alındı.
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı İle Kosova Cumhuriyeti Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı Arasında Protokol Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kosova Başbakan İkinci Yardımcısı ve Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla-Schwarz tarafından imzalandı.
Ayrıca, Erdoğan, toplantı sonrası sosyal medya hesabından şu paylaşımlarda bulundu:
* Bugün Kosova Cumhurbaşkanı Sayın Vjosa Osmani-Sadriu ve heyetini ülkemizde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduk. Bu ziyaretin köklü tarihî, kültürel, beşerî bağlara sahip ülkelerimiz arasındaki kardeşlik ve dayanışmanın daha da güçlendirilmesine hizmet edeceğine inanıyorum.
* Kosova'nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne, siyasi birliğine, kalkınmasına, uluslararası alanda hak ettiği yeri almasına büyük önem atfediyoruz. Ülkemizin de katkılarıyla Kosova halkının refahının artmasından memnuniyet duyuyoruz.
TİKA, Kosova'da 700'e yakın proje gerçekleştirdi. Türk firmaları bugüne kadar 400 milyon avroya varan yatırım yaptı. Serbest Ticaret Anlaşması'yla ticaretimizde olumlu bir seyir yakalandı. Ticaret hacmimiz salgına rağmen 2021'de %52 düzeyinde arttı, 600 milyon dolara ulaştı.
* Türkiye, Kosova'nın tüm komşularıyla iyi ilişkiler geliştirmesini istemekte, Priştine-Belgrad Diyalog Süreci'ni desteklemektedir. Kosova'yı tanıyan ilk ülkelerden biri olarak, ilk günden itibaren her alanda Kosovalı kardeşlerimize destek verdik, vermeye devam edeceğiz.
AA