Abone Ol

Faiz artırımı, kamuda tasarruf gibi adımları istediği gibi atamayan Şimşek’in paketi de tırpanlandı

Ekonomistler, faturanın sermayeye değil yurttaşa yüklendiğini söylüyor. Vergi değişikliğinin krizi daha da derinleştireceğini belirterek “Bütçeye eğilin” diyor.

Faiz artırımı, kamuda tasarruf gibi adımları istediği gibi atamayan Şimşek’in paketi de tırpanlandı

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in ekonomiyi krizden çıkarmak için olmazsa olmaz dediği vergi düzenlemeleri daha çıkamadan tırpanlandı. Meclis’e gelmeye hazırlanan vergi paketinde fatura yurttaşa yüklenirken, sermayeye yönelik “nereden buldun” ve “servet vergisi” için lobiler devrede. Ekonomistlere göre kriz anındaki vergi düzenlemeleri ise sorunları derinleştiriyor.

Türkiye bu hafta Meclis’e gelmesi beklenen yeni vergi paketini konuşuyor. Krizin yaratıcıları ve kazananlarını görmezden gelen ekonomi yönetiminin hazırladığı paket, Meclis’e gelmeden sızdırıldı. Taslakta yer alan borsaya yatırımcı vergisi ilk tepkiyi çeken düzenleme olurken yatırımcının kaçacağı gerekçesiyle bu vergi ertelendi.

Motokurye kazancı ve garson bahşişlerine vergi maddesi de kamuoyundan tepki çekince geri çekildi. Yurtdışı çıkış harcının 150 TL’den 3 bin TL’ye çıkarılması tartışmaları ise halen sürüyor.

Kamu Özel İşbirlikleri’nden (KÖİ) alınan vergilerin yüzde 5 artırılması planlanırken bu KÖİ’lerin bir çoğunun gelir beyanında bile bulunmadığı ortaya çıktı.