Fransa’da merkez sağın cumhurbaşkanı adayı François Fillon’un sözcüsü olan Valerie Boyer, “Hiç çıkarmam” dediği “Ermeni haçı” şeklindeki kolyesini tepkilerin ardından çıkardı.
Merkez sağın cumhurbaşkanı adaylığını kazanan François Fillon’un zaferini anlatmak üzere devlet kanalı France-2'ye çıkan sözcüsü Boyer’nin boynundaki 'Ermeni haçı' dikkat çekmişti. Kolyeyi önce yana çeviren, sonra düzelterek açıklamalarına devam eden Boyer, “din ve devlet işlerinin ayrı olmasını gerektiren 1905 tarihli laiklik kanununa aykırı davrandığı gerekçesiyle” internetten eleştiri yağmuruna tutuldu.
Kolye Twitter’da trend konular listesine (TT) girdi. “Bu mu laiklik?” ve “Merkez sağı böyle mi birleştireceksiniz?” gibi tepkiler üzerine Boyer, programın ardından France Info radyosuna konuştu. Fransız siyasetçi, "Ben bu haçı hiçbir zaman boynumdan çıkarmam, her zaman taşıyorum. Bunun kötüye yorumlanacak hiçbir tarafı yok. Çünkü haç bir baskının sembolü değildir" dedi.
Buna karşın, Huffington Post’un haberine göre; Boyer, katıldığı bir sonraki televizyon programında o kolyeyi çıkardı. Gazete, “kolyesiz Boyer’in” BFM TV’deki görüntüleriyle önceki kolyeli görüntülerini yan yana yayınladı.
Fransız vekil tepkiler üzerine haçlı kolyeyi çıkardı.
Fransa Ulusal Meclisi'ne 2007 yılında muhafazakâr çizgisiyle milletvekili olarak giren Boyer 22 Aralık 2011’de meclisten geçen “1915 olaylarını Ermeni Soykırımı olarak kabul etmeyenlere 45 bin euro para ve bir yıl hapis cezasını öngören kanun teklifini” yazıp savunmuştu. Babası Cezayirli annesi bir Tunuslu olan Boyer “Bazı ülkeler 1915 olaylarını inkâr ederek suç işlediler. Cezasız kaldılar. 1914 yılındaki Ermenilerin üçte ikisi ya tehcir edildi ya da katledildi” diyerek 'Ermeni soykırımı'nı savunurken, Fransa'nın ise Cezayir'de soykırım yapmadığını ileri sürüyor. Meclisin kabul ettiği inkâr yasasını Fransa Anayasa Mahkemesi iptal etmişti.Fransa Ulusal Meclisi'ne 2007 yılında muhafazakâr çizgisiyle milletvekili olarak giren Boyer 22 Aralık 2011’de meclisten geçen “1915 olaylarını Ermeni Soykırımı olarak kabul etmeyenlere 45 bin euro para ve bir yıl hapis cezasını öngören kanun teklifini” yazıp savunmuştu. Babası Cezayirli annesi bir Tunuslu olan Boyer “Bazı ülkeler 1915 olaylarını inkâr ederek suç işlediler. Cezasız kaldılar. 1914 yılındaki Ermenilerin üçte ikisi ya tehcir edildi ya da katledildi” diyerek 'Ermeni soykırımı'nı savunurken, Fransa'nın ise Cezayir'de soykırım yapmadığını ileri sürüyor. Meclisin kabul ettiği inkâr yasasını Fransa Anayasa Mahkemesi iptal etmişti.