Aydınlık'tan Gökhan Büyük'ün haberine göre Her gün haberden habere koşarken birçok toplu ulaşım aracını kullanan gazeteciler, İstanbul’da en sık kullanılan toplu ulaşım araçları olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'ne bağlı Turyol, Dentur şirketlerine ait vapurlar ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına ait Marmaray’dan ücretsiz yararlanmıyor. Konuya ilişkin Aydınlık, Sözcü, Milat, Yeni Birlik gazeteleri ve medyafaresi.com yöneticileri, bahsi geçen toplu taşımalardan gazetecilerin ücretsiz yararlanması için yetkililere çağrı yaptı.
Aydınlık Gazetesi Genel Müdürü Osman Erbil konuyla ilgili şunları kaydetti:
“Gazetecilere, basın çalışanlarına sarı basın kartının sağlaması gereken hakların önemini hâlâ kavramadılar. Biz gazeteciler, geçinemediğimiz için veya gezmek için ücretsiz toplu taşıma istemiyoruz. Nasıl ki görevleri icabıyla polislik, askerlik gibi mesleklerde ücretsiz toplu taşıma imkânı sağlanıyor; gazeteci de vazifesini zamanında yerine getirmesi için bu hakka sahip olmalıdır. Basın çalışanı kamuya karşı sorumludur, haber verme işini her koşulda yapmak zorundadır. Şehir içinde bir facia oldu diyelim, şu nedenle veya bu nedenle cebinde de parası yok, ne yapacak gazeteci, olay yerine gidemeyecek mi, haberini yapamayacak mı? Maalesef bugünkü düzen 'gitmesin' diyor! Kim böyle diyor? Marmaray’ı yöneten Ulaştırma Bakanlığı. Başka? 'İBB ile anlaşma yapılamadı' diyen Turyol ve Dentur.
ÇELİŞKİLİ UYGULAMA
“Düşünün basın çalışanlarına metro ücretsiz ama Marmaray ücretli. Şehir hatları vapurları ücretsiz ama deniz motorları ücretli. Bu çelişkinin açıklaması, gerekçesi olur mu! Bir eleştirimiz de sendikalara… Sendikalar maalesef bu konuda hakkını vererek bir mücadele yürütmüyor. Türk-İş ve Hak-İş’i göreve çağırıyoruz. İş başa düştüğü için de gazeteler olarak şimdi mücadeleyi yükseltiyoruz. Gazeteleri, internet sitelerini bu konuda somut olarak dayanışmaya davet ediyoruz.”
‘KAMUNUN İMKANLARINDAN YARARLANMAK BİR GELENEK’
Gazeteciliğin bir kamu görevi olduğunun altını çizen Milat Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ali Adakoğlu da şu ifadeleri kullandı:
“Bu kamu görevinde gazetecilerin, kamunun imkanlarından belirli ölçülerde yararlanması eskiden bu yana gelen bir gelenektir. Fakat son dönemlerde bazı kurumların bu geleneği hiçe sayıp, gazetecilik mesleğinin itibarını düşürecek uygulamalar yapması oldukça üzücü bir durum. Dolayısıyla Turyol’un bu uygulamasına son vermesi gerekir. Keza aynı şekilde Marmaray’ın uygulaması da yanlış. Nasıl ki gazeteciler İETT gibi toplu taşıma araçlarından kamu hizmeti görmeleri hasebiyle ücretsiz faydalanabiliyorlarsa, bu tür hizmetlerden de faydalanabilmelidirler. Bu uygulamadan vazgeçilmesi ve diğer kurumların kamu hizmeti gören meslektaşlarımıza sunmuş olduğu imkânın bu kurumlar tarafından da sağlanması gerektiğini düşünüyorum.”
'ADIM ATMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
Sözcü Gazetesi Genel Müdürü Asım Akgül de “Gazeteciler toplumun bilgi alma hürriyetini sağlamak adına çok önemli bir kamu hizmeti veriyorlar. Bu kamu hizmetini verirken de her gün haber kaynağına ulaşmak için toplu taşımaları defalarca kullanıyorlar. Böyle kıymetli bir kamu görevinin üstlenen gazeteciler Marmaray, Dentur ve Turyol’u ücretsiz kullanmaları gerekiyor. Bunun için yetkili mercilerin bir an önce bu konuda adım atmaya çağırıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
‘BAKANLIK BU KONUDA ÇALIŞMA YAPIYOR’
Yeni Birlik Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Okan Sarıkaya, Ulaştırma Bakanlığının, gazetelerin Ankara temsilcileri ile yaptığı toplantıda, gazetelerinin Ankara temsilcisinin konuyu ilettiğini söyledi. Sarıkaya, şunları kaydetti:
"Sayın Bakan da ilgileneceğini söyledi. Marmaray konusuyla ilgileniyorlar. Bu konuyla alakalı bakanlık çalışma yapıyor. Türkiye’de son yıllarda şöyle bir yanlış var. Yüksek ve düşük ücret alan gazeteciler var. Bu makasın ne kadar açık olduğunun insanlar farkında değiller ya da farkındalar, bilgi sahibi olmak işlerine gelmiyor. Bununla ilgili yazıları yüksek maaşlı köşe yazarlarından okuyoruz ve ‘gazeteciye indirimin ne gereği var’ gibi laflar ediliyor. Ama gerçekten çok düşük ücretlere çalışan gazeteci arkadaşlarımız var ve bu indirim onlar için çok önemli. Çünkü mesleğini yaparken defalarca gidip gelmekte olduğu yollar, hatlar ve güzergahlar var. Bu nedenle kamuoyu üzerinde arkadaşlarımızdan kaynaklı da bir yanlış anlayış ve yanlış bir imaj var kamuoyu nezdinde. Zaten basın kartının amacı mesleğinizi yürütürken bir şekilde bunun mesleğiniz açısında kullanıyor olmanız. Yolculuk esansında kullanılması da bu haklardan bir tanesiydi. Muhabir arkadaşlarımız sürekli sahada olduğu için devamlı bir yerler gidip geliyorlar. Dolayısıyla İBB'nin ya da diğer belediyelerin kanunla tanıdığı toplu ulaşımda basın kartı uygulamasının aslında tüm toplu ulaşımlarda kullanılmasının gazeteciler açısından çok önemli ve yararlı olacağını düşünenlerdenim.”
Medyafaresi.com Sorumlu Haber Müdürü Müşerref Seçkin ise şunları söyledi:
"Gazetecilere özgürce haber yapabilmeleri için yıllar önce tanınan hakların zamanla budanması çok üzücü. Bir an önce düzeltilmeli. Uçak, telekominikasyon gibi indirimler artık kalmadı. Kent içi düzenlemeler yapılmalı. Haber pahalı bir iş. Kamu, kamu yararına çalışanlara en ciddi biçimde desteğini göstermeli. Basın kartı metro da geçerli Marmaray'da değil. Basın Kartı otobüslerde geçerli Adalar İlçesinde değil. Böyle çelişki olmasın."