Halk TV yazarı İsmail Pehlivan, yeni eğitim-öğretim müfredatını eleştirdi. Pehlivan, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından açıklanan ve "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" olarak adlandırılan bu yeni müfredatın, çok kısa bir süre askıda kalarak yüzeysel bir değerlendirme sürecinden geçirildiğini vurguladı. Pehlivan, 3 binden fazla sayfadan oluşan ders kitaplarının sadece bir hafta süreyle incelemeye sunulmasını alaycı bir tutum olarak nitelendirirken, yeni eğitim müfredatının Türkiye'yi radikal unsurlarla karşı karşıya bırakacağını belirtti ve, "İŞİD, Hizbullah, Taliban türü irticacılarla muhatap olacağımız günler uzakta değil" dedi.
Yazısında, yeni müfredatta din derslerinin ağırlığının arttığını belirten Pehlivan, bu durumun Türkiye'deki inanç çeşitliliğini göz ardı ettiğini dile getirdi. Müfredatın, Türkiye'deki farklı inançlara mensup veya inançsız öğrencilere hitap etmediğini, sadece Sünni-Hanefi mezhebi temel alınarak oluşturulduğunu belirtti. Ayrıca, Alevi ve seküler kesimlerin zorunlu din derslerinden muaf tutulmadığını, bu durumun insan haklarına aykırı olduğunu savundu.
Pehlivan, yeni müfredatın laiklikten uzak, bilime ve evrensel değerlere kapalı olduğunu ifade etti. Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak’ın müfredatın tarikatlar ve cemaatler tarafından şekillendirildiğini söylediğini aktardı. Pehlivan, bu müfredatla çocukların "kindar ve dindar" bir nesil olarak yetiştirileceğini, laik ve demokratik eğitim anlayışının yok sayıldığını belirtti.
Son olarak Pehlivan, Millî Eğitim Bakanlığı'nın asli görevinin, demokratik ve insan haklarına saygılı bireyler yetiştirmek olduğunu hatırlattı. Ancak yeni müfredatın, Atatürk ilke ve devrimlerini tamamen göz ardı ettiğini, Türkiye’yi gerici bir nesille gelecekte uluslararası alanda geri bırakacağı uyarısında bulundu.
"10 yılda ancak tamamladıklarını söyledikleri müfredatı 1 hafta askıda tutmak bizimle dalga geçmek değilse, nedir?
‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde 4. sınıftan 12. sınıfa kadar olan bütün kademelerde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (120 + 98), Peygamberimizin Hayatı (78 + 76), Kur’an-ı Kerim (82 + 87) ve Temel Dini Bilgiler (31) derslerine ayrılan toplam sayfa sayısı 572’dir.
Yeni müfredatta, 4. sınıftan 12. sınıfa kadar 9 yıl boyunca birer zorunlu, 8 yıl ise 3'er seçmeli ders olmak üzere toplam 33 din dersi bulunuyor. Öğrenciler her yıl zorunlu din derslerinin yanı sıra buna ilaveten iki saat din dersi din kültürü ve ahlak bilgisi konularını içeren zorunlu seçmeli ders almak zorundadır. Böylelikle öğrencilere haftada 4 saat dini eğitim verilecek..."
Yazının tamamını okumak için tıklayın.