Türkiye dahil 7 ülkeden 3bin 500’den fazla ebeveyninle görüşülerek hazırlanan rapora göre ortak sorun yoksulluk olarak kayıtlara geçti. Türkiye’de bu doğrultuda ciddi olarak desteğe ihtiyacı olmasına rağmen, her 5 ebeveynden 3’ü (yüzde 60) oranına denk gelen sayıda ebeveynin bu tür hizmetlerin varlığından habersiz olduğu ortaya çıktı.
Her bebeğin mutlu ve sağlıklı gelişimini önemseyen Prima, ebeveynlere yeni rollerini üstlenirken el uzatmak ve onlara destek olmak için en çok neye ihtiyaç duyulduğunu mercek altına aldı. Araştırma Fransa, Almanya, Polonya, Romanya, Rusya, Türkiye ve İngiltere’de Reputation Leaders şirketi aracılığı 23 Aralık 2020 - 5 Ocak 2021 tarihleri arasında yapıldı.
YARDIMLARDAN HABERSİZİLER
Araştırma sonucuna göre, Türkiye’de ciddi olarak desteğe ihtiyacı olmasına rağmen, her 5 ebeveynden 3’ü (yüzde 60) oranına denk gelen sayıda yurttaş bu tür hizmetlerin varlığından habersiz.
Ebeveynlerin üçte ikisinden fazlası (yüzde 69) nereden yardım isteyeceklerini bile bilemiyor.
Diğer yüzde 60’ı yardım istemekten utanıyor veya korkuyor. Ve neredeyse yarısı (yüzde 46) yardımlar için bir ücret istenmesinden çekiniyor.
Neredeyse dörtte üçü (yüzde 72) yerel topluluklarından gördükleri desteğin, bebeklerinin hayatında olumlu bir fark yarattığını söylüyor. Ama 6’da 1’i (yüzde 16) yerel topluluklarından yeterli destek alamadıklarını ya da hiç destek almadıklarını belirtiyor.
EBEVEYNLERİN YARDIMA İHTİYACI VAR
Araştırmaya göre, annelerin yarısından fazlası yüzde 68 ve babaların yüzde 48’i bazen yalnız hissediyor ve desteğe ihtiyaç duyuyor.
Ebeveynlerin yaklaşık yarısı yerel topluluklar (yüzde 49) ve online forumlardan (yüzde 54) destek bulduklarını hissediyor. Bu da; hem çevrimiçi hem çevrimdışı desteğe ihtiyaç olduğunu gösteriyor.
Yine, ebeveynlerin neredeyse yarısı (yüzde 49) sosyal medyadan destek aldığını ifade ediyor.
Ebeveynlere göre, kurum veya toplum hizmetleri içinden bebeklerinin dünyasını daha iyi hale getirmede en önemli olanlar, aile, bebek oyun grupları ve destek gruplarına erişim (yüzde 70) ve diğer ebeveynlerle oluşturulan ağlar (yüzde 45).
Pek çok ebeveyn (yüzde 71), bebek bezi bağışına ve bebek yardımlarına erişimin de kendileri için çok önemli olduğunu vurguluyor. Bu sadece Türkiye’de değil, tüm Avrupa’da (yüzde 51) öne çıkan bir konu ve pandemi nedeniyle bunlara ihtiyaç daha da artabilir.