İsrail, Cenin’deki Filistin İslami Cihat Örgütü’nün sorumlusu Bassam El Saadi’yi gözaltına aldı. İslami Cihat Örgütü, bu olayın üstüne seferberlik başlattı ve milisleri saldırı konumuna geçti.
MOSSAD, İsrail – Gazze sınırındaki İsrail askerlerinin makineli tüfekler ve havan topları ile hedef alınacağını istihbaratını aldı. İsrail ordusu IDF, düğmeye bastı ve “Şafak Operasyonu” adlı harekatı başlattı.
IDF, operasyonun başlamasından sonra 170 saniye için İslami Cihat Örgütü’nün askeri kanat sorumlusu Taysir El Cabari’yi vurdu. İsrail’in operasyonu 3 gün devam etti.
İsrail istihbaratı, İslami Cihat Örgütü’nün 4 aydır bu çatışmalara hazırlandığını bildirdi.
DEMİR KUBBE YİNE DEVREDE
Filistin İslami Cihat Örgütü, 3 gün içinde bin füze attı. Bu füzelerin çoğu, İsrail’in meşhur hava savunma sistemi Demir Kubbe tarafından havada imha edildi.
Gazze’den İsrail’e 2021-2022’de 25 binden fazla füze atıldı. Bu füzelerin yüzde 96’sı, Demir Kubbe tarafından havada vuruldu.
2011’de devreye sokulan, ileri teknoloji bilgisayar, matematik hesaplaması, koordinat, takip sistemi, GPS ve radar kullanan Demir Kubbe, ateşlenen füzenin ne kadar sürede nereye düşebileceğini hesaplıyor. Daha sonra yerleşim yerlerine ve askeri hedeflere ulaşacak roketlere öncelik vererek hava savunma füzelerini ateşliyor.
ATEŞKESİ SAĞLAYAN ÜLKE: MISIR
Gazze’deki çatışmalarda birçok defa ateşkes yapılmasında arabuluculuk yapan Mısır, yine İsrail ve Gazze arasında ateşkes yapılmasına yardımcı oldu.
Mısır’ın çağrısı üzerine 3 günlük çatışmalar durdu.
İsrail, bu 3 günlük çatışma sırasında 139 hava saldırısı gerçekleştirdi. İslami Cihat Örgütü’nün iki numaralı liderleri Halid Mansur ve Abdullah Kadum öldürüldü. Örgüte ait roket rampaları, gözetleme kuleleri, mühimmat depoları ve askeri noktalar vuruldu.
HAMAS ÇATIŞMAYA KATILMADI
2006’da yapılan seçimlerde Gazze Şeridi’nin yönetimini ele geçiren Hamas, sosyalist Filistin Halk Kurtuluş Örgütü’nün 104 üyesini infaz etti. Daha sonra Gazze’deki ikinci en güçlü grup olan Fetih Hareketi’ni tasfiye eden ve tutuklamalar yapan Hamas, Gazze’deki tek otorite haline geldi.
2007’den bu yana kendi üretimleri olan Kassam füzeleri ve İran menşeili roketler ile İsrail’i hedef alan Hamas’ın, Gazze’de geçen hafta yaşanan çatışmalara katılmaması dikkat çekti.
Hamas’ın çatışmaya katılmama sebepleri şu şekilde:
1- İslami Cihat Hareketi, para kaynakları sayesinde Fetih Hareketi üyeleri dahil olmak üzere birçok gruptan destek gördü ve Cenin, Nablus ve Halil bölgelerinde yönetimi ele geçirdi. Fetih Hareketi’nin zayıflaması, Hamas için siyasi bir kazanç olacaktı.
2- Kimi uzmanlara göre Hamas büyük bir değişim geçirdi. 2007-2020 arasında “deli dolu” olarak adlandırılan örgüt, artık bir “devlet rolüne” büründü. Halkına karşı sorumluluğu bulunan Hamas, sivil kayıpları, yıkımları ve çatışmaları olabildiğince azaltmak istiyor. Örneğin çatışmalar devam etse, Gazze’de elektriklerin kesilmesine sebep olabilecek ikmal sıkıntıları yaşanacaktı.
3- Her gün Gazze'den İsrail'e 15.500 işçi gelmekte ve çalışmaktadır. Kapılar kapanırsa bu insanları ve ailelerini geçindirmek Hamasın sırtında kalacaktır.
4- Hamas, son çatışmalardan beri Şehrin rehabilitasyonu ile meşgul. Hamas olgunlaştı ve vatandaşlarına karşı sorumlulukları yerine getirmeye başladı.
5- Hamas, İsrail’in tezlerini asla desteklemeyecek. Ancak Gazze ve İsrail arasında diyalog kurulması ve komşu halinde yaşanması mümkün olabilir.
Rafael Sadi
Odatv.com