İsrail'e "Aksa Tufanı" adını verdiği saldırıları başlatan Hamas'ın lideri İsmail Haniye İsrail ile normalleşme adımları atan Arap ülkelerine seslendi, "İsrail size koruma sağlayamaz."
Hamas lideri Haniye, "Arap kardeşlerimiz dahil tüm ülkelere direnişçilerin karşısında kendisini koruyamayan bu varlığın size koruma sağlayamayacağını söylüyoruz."
Haniye, İmzaladığınız normalleşme anlaşmaları Filistin çatışmasını çözemez
Hamas lideri Haniye silahlı Filistinli grupların "Gazze'de devam eden savaşı Batı Şeria ve Kudüs'e taşıma niyetlerinin olduğunu" söyledi.
Arap ülkeleri nasıl tepki gösterdi?
İsrail 2020 yılında Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn ile normalleşme anlaşmasına varmış, Fas ve Sudan'la da ilişkilerini bir üst seviyeye çıkarmıştı.
Suudi Arabistan ve İsrail de ilişkileri normalleştirmek üzere Amerika'nın arabuluculuğunda görüşme yürütüyordu. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şiddetin derhal sonlandırılması çağrısı yapıldı.
İsrail'in normalleşme anlaşması imzaladığı Birleşik Arap Emirlikleri de itidal çağrısında bulundu ve gelişmelerin ciddi yansımalarından kaçınmak için derhal ateşkes çağrısı yaptı.
İran ve Hizbullah'tan mesaj
İran'ın yarı resmi haber ajansı ISNA'ya göre dini lider Ali Hamaney'in danışmanı Yahya Rahim Safavi Hamas savaşçılarını tebrik etti, "Filistin ve Kudüs özgürleşene kadar Filistinli savaşçıların yanında olacağız."
İran devlet televizyonunda meclis üyelerinin koltuklarından kalkarak "İsrail'e Ölüm" sloganları attığı görüntüler yayınlandı.
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kanaani, "Bu operasyonda sürpriz unsuru ve diğer yöntemler kullanıldı. Bu da Filistin halkının işgalciler karşısındaki güvenini gösteriyor" dedi.
İran'ın desteklediği ve İsrail'in düşmanı olan Lübnanı Hizbullah'tan yapılan açıklamada Filistin direnişinin liderleriyle doğrudan irtibatta olduklarını belirtti, gelişmeleri "İsrail'in devam eden işgaline karşı kararlı bir cevap ve İsrail'le normalleşme isteyenlere bir mesaj" olarak niteledi.
Hamas'ın İsrail saldırısı normalleşme anlaşmalarını nasıl etkiler?
Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısının israil ve Suudi Arabistan arasındaki normalleşme sürecini nasıl etkileyeceği belirsiz.
Beyaz Saray Ortadoğu temsilcisi Brett McGurk'ün normalleşme konusunda Filistinliler dahil görüşmeler yapmak üzere bir ay önce bölgeye gittiği biliniyor.
Amerika'da yapılacak herhangi bir normalleşme anlaşmasının Filistinliler'e İsrail tarafından belirli tavizleri içermesi gerektiğini ifade etmişti; ancak bunların içeriği müzakerelerin konusu olmuştu.
Filistin lideri Mahmud Abbas görüşmelerde Filistinliler'in Doğu Kudüs dahil 967 sınırları kapsamında devlet olma hakkının tanınması ve İsrail'in yasa dışı yerleşimleri sonlandırması gerektiğini söylemişti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Filistinliler'in olası bir barış anlaşması konusunda veto hakkının olmaması gerektiğini savunmuştu.