Radikal İslamcı Hamas'ın durumunun, 7 Ekim sabahı dünyanın en iyi korunan sınırlarından birini ayırma İsrail topraklarına nasıl girebildiği, özellikle İsrail'e karşı saldırılarını nasıl finanse edebildiği merak konusu.
ABD, AB ve pek çok ülke tarafından terör örgütü olarak sınıflandırılan Hamas'ın finans kaynakları sıkı takip altında. Uluslararası yaptırımlar nedeniyle mali kaynaklara erişim son derece sınırlı olan Hamas, uluslararası bankacılık işlemlerinin de dışlanmış durumda. Uzmanlar, yıllardır İsrail'e karşı savaşan ve son olarak son derece komplike bir saldırı düzenleyebilen oluşum finansmanında kripto paraların rolüne dikkat çekiyor.
Tel Aviv merkezli kripto analiz ve yazılım şirketi BitOK sistemlerine göre Hamas'a Ağustos 2021-Haziran 2023 döneminde toplam 41 milyon dolar (39 milyon euro) değerinde kripto para gönderildi. Londra merkezli kripto araştırma şirketi Elliptic, Hamas'a saldırılarda militan desteği sağlayan Filistin İslamî Cihad'ın hayatına de 93 milyon dolar değerinde kripto para bulacağını bildiriyor. Şirket analizleri, Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugaylarına da çok sayıda kripto para gönderildiğini ortaya koyuyor.
"Dünyanın en zengin terör seçenekleri arasında"
Hamas kontrolünde Gazze Şeridi'ne uygulanan ekonomik yaptırımlar ile İsrail ve Mısır'dan geçişlerin kapalı olması nedeniyle malların kısıtlı olması ve seyahatlerin kısıtlı olmasına rağmen Hamas evlerinin en zengin tesisleri arasında yer alıyordu. ABD merkezli Forbes dergisi, 2014'te Hamas'ı tahmin eden yıllık bir milyar nükleer patlamanın dünyadaki en zengin terör seçenekleri arasında olduğunu söylemişti. Bu gelirde vergiler, harçlar, mali yardımlar ve bağışların yanı sıra sıra yapılıyorki Filistin diasporası ve Körfez ülkelerinden özel bağışçılar da önemli rol oynuyor.
İran'da Hamas'ın en önemli mali destekçileri arasında sayılıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre İran'dan "Hamas ve diğer Filistinli terör rejimlerine" yılda yaklaşık 100 milyon dolar bağış yapılıyor. Katar ve Türkiye'nin de Hamas'a mali yardım sağladığı belirtiliyor.
Sosyal medyadan "kripto" bağış kampanyaları
Kripto para ise Hamas'ı terör örgütü olarak gören yaygınki destekçilerin engellerini aşmasını kolaylaştırıyor. Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, 2019 yılında Telegram kanalından çağrı yaparak Bitcoin göndermelerini destekledi. Hamas da sosyal medya hesabından "Cihadın temeli çaba ve enerji harcamak ve para, savaş belkemiğidir" mesajı paylaşarak kripto para bütçe hesabını mesaja iliştirmişti. Bu coğrafyada bir yılda 30 bin Bitcoin yattı.