- Sizi tanıyabilir miyiz? Kendiniz ve şirketiniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum. Ayrıca North Caraloina State University marka ve PR danışmanlığı bölümünden 2 yıl dönemsel eğitimler aldım. Yaklaşık 20 yıldır iletişim sektörünün içerisindeyim. İşi mutfağında öğrenerek bugünlere geldim. Alem FM, Flash TV, Kral TV ve Star TV'de müzik programları sundum. Yine Star TV’de tanıtımlar seslendirdim. Birçok film ve çizgi film dublajının yanı sıra ATV ve Star TV'de magazin ve yaşam haberleri muhabirliği yaptım. Sonrasında Birol Güven ve Gani Müjde gibi başarılı isimlerin yaptığı dizi ve TV projelerinin genel koordinatörlüğünü yaptım. 2003 yılında ise kendi adımla kendi şirketimi kurdum. Star TV ve ATV'de yayınlanan yarışma ve ekonomi programlarının yapımcılığını üstlendim. Tüm bu tecrübe ve birikimim PR ve marka yönetimi alanında profesyonel olarak ilerlememe yardımcı oldu. Bu arada mutlulukla belirtmek isterim ki; şu günlerde yıllar sonra yeniden Radyo Viva mikrofonları ile buluşmanın heyecanını yaşıyorum. 70,80 ve 90’lı yılların en sevilen şarkıları ile her Cumartesi gecesi saat 24:00’da müzikseverlerle buluşmaya başladım.
- Banu Ergin PR olarak şirket prensiplerinizden bahseder misiniz?
İletişim danışmanlığı alanında ön planda tuttuğumuz en büyük prensibimiz politikadan uzak durmaktır. Her siyasi partiye eşit mesafede olmakla birlikte hiçbirinin savunuculuğunu ya da iletişimini gerçekleştirmiyoruz. Buna ek olarak yeni işbirliklerimizde mutlaka bir referans ile çalışıyoruz. Hiç tanımadığımız bir marka ile iş yapmayı tercih etmiyoruz. Yeni müşteri arayışına geçmiyor, bizimle çalışmak isteyen markalara sunumlar gerçekleştiriyoruz.
- Kriz; iyi yönetilmesi gereken kritik bir süreç. Kriz yönetim anlayışınızı öğrenebilir miyiz, vermek istediğiniz bir örnek var mıdır?
Kriz yönetimi çok hassas dengeler içerir. Çok karışık bir ortamdan arkadaşınızın elini sıkıca tutmalı ve hiç zarar görmeden onu o ortamdan uzaklaştırmalısınız. Farklı bakış açıları öngörülerek oluşturulan PR stratejisi, markanın zarar görmeden yönetilebilmesini sağlıyor. Kriz iletişimi; öncesi, sırası ve sonrası iletişim faaliyetlerini içeren detaylı bir süreçtir. Öncesinde alınan aksiyonlar kriz unsurlarının fark edilmesini amaçlar. Sonrası için gerçekleştirilen iletişim çabaları ise algıları yönetmek, pozitif imajı devam ettirmek ve imajı yeniden oluşturmak üzerine kurgulanmalıdır. Bunları yaparken şeffaf olunması gerekliliği en önemli noktalardan biridir. Ayrıca günümüzde etkili kriz iletişimi yapabilmek için dijital ve sosyal medyanın varlığını ve getirdiği değişiklikleri de göz ardı etmemek gereklidir.
- Marka algısı yaratma konusunda event marketing çok önemli bir noktada. İletişimin event ayağına yaklaşımınız nasıl, sektöre kazandırdığınız yenilikler var mıdır?
Eventleri PR’ın bütünü, tamamlayıcısı olarak görüyorum. Ama eventlerin de mutlaka bir içeriği olmalı, markanın satışlarını ve marka algısını kuvvetlendirici bir öğe gibi kullanılmalıdır. Hedef kitle ile sıcak temas kurulacağından tüm detayları verilmek istenen mesajlar üzerine kurgulanmalıdır. Eventlerin içeriği markaya özgü konseptlerle tasarlanmalıdır. Aynı zamanda eventin doğru stratejilerle kurgulanarak doğru şekilde basında yer alması gerekir. Bunu sağlayabilmek için event ekibimiz, marka ve medya direktörlerimizle birlikte çalışırlar. Gerçekleştirilen ortak brainstorming toplantısında marka ya da ürün analizi yapıldıktan sonra eventin detayları ortaya çıkar. Eventlerde projenin niteliğine göre görsel medyaya yönelik kurgulu haber içerikleri oluşturur, markanın tüm mecralarda üst seviyede yer almasını sağlarız.
- Hedefi 12'den vuran bir etkinlik ve iletişim çalışması A'dan Z'ye nasıl hazırlanır?
Hedef kitlenin tercih ve eğilimleri net biçimde gözlenir. Anket, oylama ya da pazar araştırması gibi yöntemlerle daha sağlıklı datalar toplanır. Davetiyeler, branding, dekor, sahne, ışık ve ikram detayları yapılan eventin ana kimliğini oluşturmaktadır. Görevli ekiplerin kıyafetleri, organizasyon sonunda davetlilere verilecek hediyeler bile eventin içeriğine uygun mesajlar vermelidir.
- Bu konuda yapılan sık hatalar nelerdir? Neyi yanlış anlıyoruz?
Yapılan eventlerin bir kurgusu ve içeriği olmalıdır. Eventte verilecek mesajın net bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Her şeyden önce değer görmek için değerli bir araştırma ve sunum yapılmalı. Her detay düşünülmeli ve her şey o evente özel olmalı. Küçük bir nüans bile o eventin marka ile birlikte uzun süre konuşulmasını sağlar hatta marka sadakati yaratır. Event oluşturmada yapılan en büyük hata da risklerin öngörülememesidir. Marka analizi yapıldıktan ve eventin iskeleti çıktıktan sonra event ile ilgili oluşabilecek risklerin haritası çıkartılmalı ve planlama yapılmalıdır.
- Türkiye'deki markalar etkinlik denildiğinde bir adım geride duruyorlar. Çoğu marka yenilikçi fikirlere açık değil. Ses getirecek işlerden korkuyorlar. Bu konuda onlara ne söylersiniz?
İkinci Dünya savaşı sırasında Almanya’da bir yağ firması reklamı hiç kesmemiştir bütün sermayesini bile reklama yatırmıştır. Savaş bitmiş ekonomi düzelmeye başladıktan sonra reklamı kesmiştir. Çünkü o dönemlerde yaptığı reklamla hafızalara kazınmış algıyı yönlendirmeyi başarmıştır. Yapılan her doğru reklamın mesajı mutlaka yerine ulaşır. Markalara ayağı yere basan ve ulaşılabilir projeler sunulmalıdır. Hazırladığınız eventin sonuçlarını reel olarak markaya dönüşümünü değerlerle ifade ettiğinizde firma da cesaretlenecek ve fikirlerinizi destekleyecektir. Önce siz inanmalısınız.
- Yapmış olduğunuz işlerden birkaç örnek verebilir misiniz?
Kosifler Oto ile birçok etkinliğe ve projeye imza attık. Mazide kalan yazlık sinema konseptini günümüze uyarladık ve Kosifler Oto’nun satışını gerçekleştirdiği premium otomobiller ile açık hava sinema keyfini premium konfor ile buluşturduk. Otomobil kullanıcılarının kışın kendilerini yağışlı havalarda ve kaygan zeminlerde ani tehlikelerden nasıl koruyabileceklerini öğrenmeleri adına geçen kış İzmit Körfez Pisti’nde ileri sürüş teknikleri eğitimi düzenledik. Kosifler Oto çalışanları arasında ve Kosifler Center’da kiracı olan şirketler arasında duyurular yaptık ve trafik kazalarında doğan kan ihtiyacına, kan bağışının önemine dikkat çekmek için yaklaşık yüz kişinin katılımı ile Kızılay’a kan bağışladık. Geçtiğimiz Mayıs ayında Kosifler Oto ve TOFD ile trafik kazalarının nedenlerine dikkat çekmek üzere bir video hazırlandı. Online mecralarda ve sosyal medyada yayılan video ile yüz binlerce kişiye ulaşılarak farkındalık yaratıldı. Ayrıca Betül Demir, Simin Bıçakçıoğlu, Simge Fıstıkoğlu, Yağız Avcı, Aslı Şen, Metin Şen, Ercan Saatçi, Şebnem Çapa ve daha birçok ünlü isim konu ile ilgili sloganlar seslendirdikleri videolarını sosyal medya hesaplarında paylaşarak projeye destek oldular.
İşbir Yatak için uzun yıllardır katıldıkları fuarlarda etkinlikler organize etmekteyiz. En son CNR’da katıldıkları fuarda Warner Bros kahramanlarını minikler ile bir araya getirdik ve sevinçli anlarını fotoğraflayarak ölümsüzleştirmelerini sağladık. Ayrıca geçtiğimiz sevgililer gününde bir derginin düzenlediği sevgililer günü festivalinde Türkiye’nin ilk açık hava yastık savaşı etkinliğini 3 bine yakın kişinin katılımı ile gerçekleştirdik.
Kuzu Grup, Sea Pearl projesinin basın lansmanında projenin denize sıfır oluşunu davetlilere hissettirebilmek adına toplantı odasına, deniz kokusu, dalga ve kuş seslerinden oluşan bir çalışma gerçekleştirmiştik. Projemizi aynı zamanda Dubai Cityscape fuarında Arap yatırımcılara 4 boyutlu gözlüklerle tanıtmıştık.
Tek katlı villa yaşamını Türkiye ile buluşturan markamız Arıkan Yapı’nın Toskana Orizzonte projesi için örnek villada gerçekleştirdiğimiz etkinlikte doğal meyve ve sebzelerden hazırlanan ve ramazan ayında yapıldığı için mesnevi gecesi konsepti ile birleştirilen gecede davetlilere özel bir menü hazırlamıştık.
- Gelecek hedefleriniz nedir? Özellikle hizmet verdiğiniz marka ya da sektörler var mı?
İletişim yüzyılında sadece üretmek ve satmak yeterli değil. Bu aşamaları anlatmak da gerekiyor. İşte bu noktada devreye PR giriyor. Her başarılı markanın arkasında bir PR desteği olduğuna inanıyorum. İnşaat, turizm, otomotiv, sanayi, perakende, mobilya ve kumaş sektörünün önde firmalarından Kuzu Grup, Arıkan Yapı, Kosifler Grup, İşbir Yatak, İpekiş, Bursa Çimento gibi müşterilerimize hizmet veriyoruz. Türk markalarının sadece yerli değil yabancı basınla da buluşmasını sağlıyoruz. Yurtdışı fuarlarda davetli profiline uygun etkinlik ve lansmanlar organize ediyoruz.
MARKETİNG TÜRKİYE