Abone Ol

Her skandalın altından neden Halkbank yöneticileri çıkıyor?

Türkiye günlerce onları konuştu. Önce Sapphire AVM’nin satışıyla gündeme geldiler. Ardından Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne verilen 500 milyonluk krediyle günlerce gündemi meşgul ettiler. Son olarak adı bakanlıkla anılan Alpay Özalan’a verilen 750 milyonluk kredi iddiasıyla yine gündemin ilk sırasına girdiler. Adı skandallarla anılan Halkbank'ın onca iddiaya tek bir açıklama yapmaması dikkatlerden kaçmadı….

Her skandalın altından neden Halkbank yöneticileri çıkıyor?

Halk Bankası’yla ilgili ilk skandal 2021 yılında patlak verdi. AK Parti eski milletvekillerinden Vahit Kiler’in sahibi olduğu Kiler Holding’in, 2015'te borçları karşılığında Halkbank’a 100 milyon dolara sattığı Sapphire Alışveriş Merkezi’ni 48 milyon dolara yeniden alması tartışma yarattı.

2021’de Halkbank’a ilişkin hazırlanan Sayıştay raporuna göre, ekspertiz değerinin 78,9 milyon dolar olduğu AVM’nin, emlak fiyatlarının patladığı bu dönemde ucuza satılarak, “kamu bankası eliyle vurgun” yapıldığı iddiası ortaya atıldı.

YARI YARIYA UCUZA SATILDI!

Medyaradar'ın haberine göre İstanbul’un en değerli yerinde bulunan Sapphire AVM’nin 2019 yılında yapılan satışıyla ilgili olarak şu açıklama yapılmıştı:

“Halkbank, toplam 247 bağımsız bölümden oluşan Sapphire’in önce 147 birimini alıyor. Daha sonra Halkbank, 100 birimi de alarak 247 bağımsız bölümün tamamına sahip oluyor. 147 birimi 100 milyon dolara satan Vahit Kiler, 3 yıl sonra 247 birimi 48 milyon dolara almıştır. Neredeyse yarı yarıya ucuza satılması izaha muhtaçtır. Sayıştay raporunda bile 2021’de 78,9 milyon dolar ekspertiz değeri biçilmiştir. Bu ölçekte bir gayrimenkulün satışının 1 milyar TL’nin dahi altında kalmasının mantıklı bir açıklaması yoktur.”

Sapphire AVM’nin satışında oluşan kamu zararına bir açıklama yapmayan Halkbank'ın adı bu kez de Ayhan Bora Kaplan suç örgütüyle gündeme geldi. Ayhan Bora Kaplan soruşturmasına MASAK’ın gönderdiği rapor, yaşanan skandalları ortaya koydu: Halkbank'ın, Ayhan Bora Kaplan’ın para akladığı birçok şirkete 550 milyon TL’den fazla kredi verdiği ortaya çıktı. Yurttaşların parasının mafyaya nasıl peşkeş çekildiği anlatılan MASAK’ın raporunda BDDK’nin inceleme başlatması istenildi. Ancak raporda, diğer bankalardan çeteyle bağlantılı şirketlere kredi verildiğine dair bilgi yer almadı.

Birgün’ün ortaya çıkardığı bu skandala da bir açıklama yapmayan Halk Bankası. habere erişim engeli kararı aldırmak için soluğu savcılıkta aldı. Kişilik haklarının ihlal edildiğini savunan bankanın bu talebi İstanbul Anadolu Adliyesi 9’ncu Sulh Ceza Hakimliği tarafından kabul edildi. Skandal bununla da kalmıyordu. Söz konusu kararı alan İstanbul Anadolu 9. Sulh Ceza Hâkimi Süleyman Petek’in adı, adliyenin Başsavcısı İsmail Uçar’ın HSK’ye yazdığı şikâyet mektubunda da yer alıyordu.

İki skandalı da savuşturan Halkbank’ın adı bu defa AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan’a verilen kredi skandalına karıştı. X platformunun fenomen hesaplarından ‘Ankara Kuşu’, adı bakanlıkla anılan AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan hakkında çarpıcı iddialarda bulundu. ‘Adı bakanlık için geçen Alpay Özalan’ın Fiba Halı isimli şirkete sadece imza karşılığı 750 milyon TL kredi çekmesine aracılık ettiğini yazan’ Ankara Kuşu, devamında şu ifadeleri kullandı:

“Usulüne uygun olmayan bu işlem nedeniyle Halkbank Genel Müdürü’nün topun ağzında olduğu öne sürüldü. Şirket, Spor Bakanlığı’nın işlerini yapıyor.”

Bu iddianın üzerinden üç gün geçmesine rağmen Halkbank'tan tek bir açıklama yok. Halkbank'ın adı bir dönem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın organizasyonuna sanatçı götüren Polat Yağcı’nın Kuruçeşme’de organize ettiği konserlere sponsor olması ile anılmıştı. Halkbank o dönemde Yağcı’nın organizasyonuna ne kadar para aktardığını açıklamamıştı.