BBC Türkçe'nin edindiği bilgiye göre, Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve kendisine Türkiye'nin duyduğu rahatsızlık iletildi.
Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili iddialara ilişkin olarak Hollanda hükümetinden resmi açıklama istedi.
Hollanda'yı, toplumsal huzuru bozabilecek tehditlere karşı korumakla görevli resmi bir devlet kurumu olan NCTV'nin, "Türkler Arasında Selefiliğin Gelişimi - Hollanda'daki Etkisi" başlıklı raporu, hafta başı medyaya sızdı.
"Gizli" ibaresinin yer aldığı 30 sayfalık raporda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Selefi ve bazen cihatçı örgütlerle birlikte bilinçli bir İslamlaştırma stratejisi uyguladığı" savunularak, bunun Hollanda'daki Türkiye kökenli kuruluşları etkilediği öne sürüldü.
'Cihatçı örgütler, sosyal medyayı kullanıyor'
Hollanda'daki Türk toplumunun bir kısmının, Türkiye'den etkilenme konusunda savunmasız olduğu belirtilen raporda, "Türkiye, Hollandalı Türkleri, 'Türk vatandaşı' olarak görüyor. Türkiye seçimlerinde Erdoğan'a oy veriyorlar. Hollanda'da Türk hükümetiyle temas halindeki kuruluşlarla bağlantı içindeler" denildi.
Türkiye'deki cihatçı ve Selefi örgütlerin, sosyal medya aracılığıyla Hollanda'daki Türkiye kökenli gençleri hedef aldığını savunan NCTV, bu platformlarda cihat yanlısı, Batı ve Yahudi karşıtı görüşlerin yayıldığını kaydetti.
Raporda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dini mesajları ve faaliyetlerindeki artışın, Hollandalı Türkler arasında "nefret ekebileceği ve onların demokrasiden uzaklaşmasına neden olabileği" öne sürüldü.
Tramvay saldırısıyla Erdoğan ilişkilendirildi
"Devlet sırrı" olduğu belirtilen raporda, 18 Mart 2018'de Hollanda'nın Utrecht kentinde, Türkiye kökenli Gökmen Tanış'ın gerçekleştirdiği ve 4 kişinin öldüğü tramvay saldırısı, Erdoğan ile ilişkilendirildi.
Raporda, Utrecht'teki saldırının , Erdoğan'ın Yeni Zelenda'nın Christchurch kentinde meydana gelen cami saldırısı sonrası yaptığı Batı ve Hıristiyanlık karşıtı açıklamalardan bir gün sonra düzenlendiğine işaret edildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Afgan cihatçı" Gülbeddin Hikmetyar ile 1980'lerde çekildiği belirtilen bir fotoğrafa da yer verilen raporda, Erdoğan'ın radikal haraketlerle ilişkisinin 80'li yıllarda başladığı savunuldu. Fotoğrafla ilgili olarak ise "Onu efendisi olarak gördüğünün işareti" yorumu yapıldı.
Erdoğan'ın, 2023'te kendisini "Sünni Müslümanların küresel lideri" ilan etmeyi ve "Türkiye'yi İslam devletine dönüştürmeyi" hedeflediği öne sürülen raporda, NATO müttefiki Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'nın, Türkiye ve Suriye'deki bazı selefi, cihatçı örgütlere destek verdiği iddia edildi.
Türkiye kaynaklı selefi ve cihatçı hareketlerin Hollanda'nın istikrarı ve ulusal güvenliğini tehdit edebileceğine dikkat çekilen raporun, uyarı amacıyla gizlice belediyelerle paylaşılması da planlandı.