Siyasi partiler yasasında değişiklik çalışmaları sürerken AKP yüzde 10 barajının düşürülmesi konusunu rafa kaldırdı. İki partili sistem arayışı gündemde.
16 Nisan halkoylaması ile birlikte “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” adı altında fiili başkanlık sistemi uygulaması kabul edildi. Bu çerçevede uyum yasaları üzerine çalışmalar başlarken ilk etapta “Siyasi Partiler ve Seçim Yasası” ele alınıyor. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, AKP kurmayları ile yapılacak değişikliklerle ilgili bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda MHP’den gelen “seçim barajının düşürülmesi” teklifine itibar edilmediği öğrenildi.
AKP yetkilileri uyum yasaları çerçevesinde 6 ayrı yasada (Siyasi Partiler Yasası, Seçimin Temel Hükümleri Yasası, Milletvekili Seçim Yasası, Mahalli İdareler Seçim Yasası, Cumhurbaşkanlığı Seçim Yasası ve Halkoylaması Yasası) değişikliğe gidileceğini ve çalışmalarda sona gelindiğini kaydederken, seçim barajının düşürülmesinin şu anda gündemlerinde olmadığını bildirdiler. Seçimlerde “daraltılmış bölge” sisteminin öne çıktığını kaydeden AKP yetkilileri, “Şu aşamada bu yasalarla ilgili alternatifli taslaklar hazır. Son kararın verilmesiyle birlikte teklifler Meclis gündemine getirilecek. Yapılması planlanan değişiklikler de Meclis’te öncelikli yasa olarak ele alınacak” dediler.
İKİ PARTİLİ SİSTEM
Yeni seçim sisteminde küçük partilerin şansının olmayacağını vurgulayan AKP yetkilileri, ittifakların gündeme geleceğini, hatta bazı partilerin birleşme yoluna gidebileceklerini ifade ediyorlar. Sistemin zamanla iki partili bir sisteme yol açacağını vurgulayan AKP yöneticileri, “Bu bizim isteğimizle ortaya çıkan bir durum değil. Sistemin gereği. Bu durum istikrar da getirebilir. Yaşayıp göreceğiz” değerlendirmesi yaptılar.
SEÇİMDE ADALET YOK EDİLİYOR
1973 yılında Meclis’e giren, 12 Eylül sonrasında bir süre ara verdikten sonra tekrar Meclis’te uzun süre görev yapan Kemal Anadol, seçim sistemi ile ilgili tartışmaları Aydınlık’a değerlendirdi. Dünyanın hiçbir yerinde yüzde 10 barajının olmadığını ifade eden Anadol AKP’nin başından beri başka arayışlar içinde olduğunu bildirdi. Anadol şunları söyledi:
“Türkiye yüzde 10 barajıyla 12 Eylül’le tanıştı. 12 Eylül’e karşı olduğunu söyleyenler 12 Eylül’ün getirdiği bu sisteme hiç dokunmak istemediler. Siyaset bu baraj nedeniyle tıkandı. Milli irade baskı altında. AKP de bundan memnun. Kılıçdaroğlu genel başkan olunca Erdoğan kurmaylarıyla birlikte Kılıçdaroğlu’nu ziyarete geldi. Hem terörle mücadele konusunda bilgi verdi hem tebrik etti. Kılıçdaroğlu’nun yanında ben, Önder Sav, Hakkı Süha Okay vardık. Erdoğan daha o gün ‘bu baraj işine fazla takılmayın’ demişti. Şimdi yeni sistemle Türkiye daha da kötüye gidiyor, iki partili sisteme sürükleniyor. ‘Yönetimde istikrar’ adı altında ‘seçimde adalet’ ortadan kaldırılıyor.”
MHP AKP İÇİNDE ERİTİLECEK
Bu arada AKP’nin seçim sistemiyle ilgili hazırlıkları MHP içinde de rahatsızlık yarattı. Sızan bilgilere göre MHP’nin isteklerinin dikkate alınmadığını belirten bir MHP milletvekili, “AKP önümüzdeki dönem için iki partili sistem arayışı içinde. Bizim içinde bulunduğumuz sıkıntıyı bildiği için dayatma yapıyor. ‘Gel benim içimde seçime gir’ havasında. MHP’yi AKP içinde eritme hayali kuruyor. Aynı işi Saadet Partisi ve BBP için de düşünüyor. Bunu parti tabanımız kabul etmez. AKP makul bir öneri ile gelmezse iş karışır” diye konuştu.