Ramazanda ikinci el otomobil piyasasında durgunluk yaşandığını anlatan Erkoç, "Söz konusu durgunluk sadece otomobil sektöründe değil, birçok sektörde yaşandı. Bayramdan sonra ikinci el otomobil piyasasında çok hızlı bir hareketlilik bekliyorum. Bu canlılık temmuzun sonuna kadar devam eder. Daha sonra okullar açılmaya başladığında da araba satışları artar. Yıl sonunda ise sıfır araç satışları başlar." dedi.
Erkoç, ikinci el araç fiyatlarının geçen seneye göre yükseldiğini belirtirken, sıfır arabaları sadece distribütörlerin getirebilmesinin ve Türkiye'de araçlardan alınan vergilerin yüksek olmasının bu artışa neden olduğunu aktardı. Erkoç, otomobil fiyatlarına etki eden bir başka unsurun ise döviz fiyatları olduğunu kaydetti.
Dünya örnekleriyle kıyaslandığında Türkiye'deki araç sayısının yeterli olmadığını belirten Erkoç, "Türkiye'de 80 milyon nüfusa karşılık 20 milyon araç bulunmaktadır. Bazı ailelerde eskiden tek araba vardı ama şu an 2-3 araç oldu. Benim tahminim, doygunluğa ulaşmak için daha 20 milyona yakın araca ihtiyaç var." şeklinde konuştu.
Erkoç, dünyanın artık elektrikli otomobile döndüğüne dikkati çekerek, Türkiye'nin de burada kendi markasını oluşturabileceğini söyledi.
Türkiye'nin yerli otomobil üretmesinin ekonomiyi iyi yönde etkileyeceğine işaret eden Erkoç, şunları kaydetti:
"1600 ve daha küçük motorlu araçları bizim üretmemiz lazım. Diğer büyük motorlu araçlara isteyen bedelini ödeyerek binebilir, ancak bu şekilde Türkiye'de yerli otomobile hız veririz. Biz de kendi markamızı gururla satarız. Bugün otomobil parçalarının yüzde 80'lere varanını üretiyoruz. Geriye kalan malzemelerin illaki üretilmesine gerek yok. Siz ihtiyacınız olan parçayı dışarıdan satın alabilirsiniz. Bu şekilde üretim yapabiliriz."
STAR