Abone Ol

İlber Ortaylı'dan Daron Acemoğlu'na: Özürlü bir yazarın etkisinde

İlber Ortaylı, Daron Acemoğlu'nun, "Atatürk elindeki gücü merkezileştirmeye çalıştı" sözlerine yanıt verdi. Ortaylı, Acemoğlu'nun tarihçi Erik Jan Zürcher'in etkisi altında kaldığını iddia etti. Hollandalı tarihçi aslında kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim.

İlber Ortaylı'dan Daron Acemoğlu'na: Özürlü bir yazarın etkisinde

Geçtiğimiz günlerde gazeteci Fatih Altaylı'nın YouTube kanalına katılan Prof. Dr. Daron Acemoğlu'nun Mustafa Kemal Atatürk eleştirisinin yankıları sürüyor. "Atatürk, o sırada politik sistemi açabilmek gibi bir elinde opsiyon olmasına rağmen tam tersini yapıyor. Elinde gücü merkezileştirmeye çalışıyor. Yani mümkün müydü gerçekten daha demokratik bir şey olması? Belki de mümkündü" diyen Acemoğlu'na bir yanıt da Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan geldi.

Ünlü tarihçi, Hürriyet gazetesinde "Atatürk devri" başlıklı bugünkü köşe yazısında Acemoğlu'na "Aldığı bilim ödülünün durumunu düşünerek daha oturaklı değerlendirmeler yapması tavsiye edilir" dedi.

Daron Acemoğlu'nun 'Atatürk' sözleri tartışma yarattı
"ÖZÜRLÜ BİR YAZAR"


2024 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Acemoğlu'nun tarihçi Erik Jan Zürcher'in tesiri altında kaldığını iddia eden Ortaylı, "Atatürk devri üzerinde yazan insanların Batı’daki bu tip söylemlere kaynaklık eden Erik Jan Zürcher yorumundan etkilendiği görülür. O kitabı herhâlde okumuş olmalı ve tesir altında kaldığını zannediyorum. Zürcher kaynak kullanılmak bakımından çok özürlü bir yazardır. Sınırlı kaynak yorumcusu ve nakilcisidir. Başka bir şeyi de pek okuduğunu düşünemiyorum. İlla Avrupa kaynağı arıyorsa cumhuriyet dönemi için Bernard Lewis’ten başlar ve Andrew Mango ile devam edersiniz. Hadi Standford Shaw’u beğenmiyorsunuz Paraşkev Paruşev’e kadar devam edersiniz" satırlarını yazdı.

 

"DARON ACEMOĞLU'NA HAKSIZLIK YAPILMIŞ"

İnsanların tarihteki bazı devirlerle hoşnut olmayan anıları olabileceğini hatırlatan Ortaylı, şöyle devam etti:

"Şunu söylemek istiyorum; böyle anılar bir imparatorluğun mirasçıları olarak Türk toplumunda şu veya bu gruba mahsus ızdıraplar değildir. Rumeli’den göçenimizin ayrı travmaları vardır, Kafkasya göçlerinden gelenlerin ayrı, Rusya arazisinden gelenlerin başka, Arap ülkelerinden gelenler hakeza. Bir ülkenin tarihi ne kadar kalabalık ve ne kadar yaygınsa ki bu Birinci Dünya Savaşı’na kadar devam eden büyük imparatorluklarından biridir, hakkında hüküm vermek de biraz okumayı ve düşünmeyi gerektirir. Bana göre Daron Acemoğlu bir iktisat ödülünü üçe bölerek verilecek biri değil, demek orada da kendisine hafif bir haksızlık yapılmış. Bunu da düşünerek, göz önüne alarak söylüyorum. Aldığı bilim ödülünün durumunu düşünerek daha oturaklı değerlendirmeler yapması tavsiye edilir."