İstanbul Boğazına inşa edilen "dünyanın en geniş köprüsü" Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve çok sayıda dünya liderinin katılımıyla hizmete açıldı.
DAKİKA DAKİKA AÇILIŞ TÖRENİ
18.40- Şimdi bir müjde veriyorum size. O kadar da olmaz. Şimdi buraya böyle az buz harcamalar yapılmadı, adil olacağız, insaflı olacağız. İnşallah 31 Ağustos gecesine kadar inşallah köprüden geçiş ücretsiz olacak
18:35- Sanılmasın ki bölge insanları durduk yerde birbirinin boğazına sarılıyor. Tam tersine, bölgedeki toplumlar kendi haline bırakıldığında barışı refahı huzuru çok çabuk bulacaktır. Her gecenin bir sabahı olduğu gibi bu karanlık dönemin de bir sonu mutlaka vardır.
18:25-Eğer lider taşın altına gizlenirse, millet ordu dağın arkasına gizlenir. Onun için yürüyeceğiz, üzerine üzerine yürüyeceğiz. Bütün bu saldırılar Suriye’deki operasyonu, tüm terör örgütlerini kapsayacak şekilde geniş tutmamızın, ne kadar doğru olduğunun tescilidir. PKK’nın DAEŞ’in FETÖ’nün arkasındaki güçlere sesleniyorum. Kendinize çeki düzen verin, Türkiye artık bu oyunlara gelmiyor, gelmeyecek. Gelin bu milletle uğraşmaktan vazgeçin. Türkiye’de döktüğünüz kan yeter, Suriye’de döktüğünüz kan yeter, Irak’ta, Afganistan’da Mısır’da Libya’da Filistin’de döktüğünüz kan yeter. Pakistan’da döktüğünüz kan yeter.
18.03- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sahnede açıklama yapıyor.
17.47: TCMB Başkanı İsmail Kahraman konuştu. Kahraman, "Ağustos ayı bizim zafer ayımız. Güzel bir eseri ülkemize kazandıranlara, bütün emek verenlere en kalbi teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.
17.27: Başbakan Binali Yıldırım konuşmak için sahnede yerini aldı. Yıldırım, "Yavuz Sultan Selim geliyor. Bugün 26 Ağustos, Gazi Mustafa Kemal'in büyük taaruza başladığı günün yıldönümü. Bugün günlerden Türk'ün gücünün tüm dünyaya gösterildiği gündür. Bugün aynı zamanda Fırat Kaplanı'nın başarısının günüdür. 29 Mayıs 2013'te bu köprünün temelini attık" dedi.
17.22: Eski Başbakan ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu sahneye çıktı. Davutoğlu, "Bugün burada bir tarih yazıyoruz. İstanbullu her şeye layıktır. İstanbullular her şeyin en güzeline layıktır. Bugün bayram günüdür. Bu bayrak azizdir. Bu ülke ebediyen özgürdür ve özgür kalacak" diye konuştu.
17.16: Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan konuşmak için sahneye çıktı.
Arslan, "Herkes bilsin ki dünden daha çok çalışacağız ve hiçbir kamu kaynağı olmadan bu tür projeleri devam ettireceğiz" dedi.
ERDOĞAN VE AKAR HALKI SELAMLADI
Tören alanına gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile konuk hükümet ve parlamento başkanları tek tek platforma çıkarak vatandaşları selamladı.
ÜST DÜZEY KATILIM
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu’nun açılış törenine Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili’nin yanısıra çok sayıda ülkenin ulaştırma ve ekonomi bakanları da katılıyor.
ASYA VE AVRUPA ÜÇÜNCÜ KEZ BİRLEŞİYOR
Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen köprü, Asya ve Avrupa'yı üçüncü kez birleştiriyor.
Dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerinde yer alıyor. Köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er kara yolu şeridi ile ortada 2 demir yolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi olacak.
Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de "üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü" unvanını alacak.
Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü özel sektör işletecek. Köprüde, günlük 135 bin "otomobil eşdeğer" trafik geçişi için idare garantisi de bulunuyor.
Yeni köprü ile yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor.
DEV EKRANLAR KURULDU
Açılış töreni öncesi yoğun güvenlik önlemleri alındı.
Tören alanı ve çevresine çok sayıda özel harekat, atlı jandarma ve polis konuşlandırıldı. Vatandaşların alana girişleri saat 14.30 itibarıyla başladı.
Kendileri için ayrılan güvenlik kapılarından geçerek tören alanına giren vatandaşlara Türk bayrakları dağıtıldı. Törenin yapılacağı Garipçe'ye çıkan yollarda trafik yoğunluğunun arttığı görüldü. Polis helikopteri de güvenlik amaçlı uçuşlar gerçekleştiriyor.
Konuşmaların yapılacağı kürsünün her iki yanına dev ekran kuruldu. Başta Yavuz Sultan Selim Köprüsü olmak üzere birçok yere Türk bayrakları asıldı.
Vatandaşların ihtiyaçları için tuvalet ve mescit gibi alanlar oluşturulurken, çok sayıda ambulans da hazır bekletiliyor.
Açılışı törenini, ulusal ve uluslararası medyadan da çok sayıda basın mensubu takip ediyor.
Törende mehteran takımının marşlar seslendirmesi bekleniyor.
Hürriyet