Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye konulu dörtlü zirvenin ardından Rusya, Almanya ve Fransa liderleriyle ortak basın toplantısı düzenledi.
"Toplantımızın ve aldığımız kararların, Suriyeli kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum." sözleriyle konuşmasına başlayan Erdoğan, "Sahada tam olarak ateşkesin sağlanması ve hakim kılınması ile akan kanın bir an önce durdurulması hedefimiz var." dedi.
Erdoğan, "Suriye ihtilafının küresel bir sorun haline dönüşmesinin en önemli sebebi, uluslararası toplumun meseleyi yeterince sahiplenmemesidir." ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün gerçekten verimli ve samimi istişareler gerçekleştirdik." diyerek şöyle konuştu:
"Suriye halkının meşru talepleri doğrultusunda bir siyasi çözüme ulaşılmasını, ülkede istikrarın sağlanması noktasında neler yapılabilir, bunları ele alma fırsatını bulduk. Çok uzun bir dönem Suriye krizinden kaynaklanan sıkıntıların yükünü, Suriyeli sivillerle komşu ülkeler, çekmek zorunda kalmıştır. Bugün Fransa ve Almanya'nın da katılımıyla Astana'da yakalanan sinerjiyi daha ileriye taşıyabileceğimizi gördük. Erdoğan: "Birçok ülke, durumun vahametini (Suriye) krizin etkileri sınırlarına ulaşınca idrak edebilmiştir, bu kayıtsızlığa son verilmesi gerekiyor."
"Suriyeli mültecilerin geri dönüşü konusunu ele aldık"
Erdoğan, "Gerek 4 ülke arasında gerekse uluslararası toplum düzeyinde iş birliğinin artırılması noktasında mutabık kaldık. Anayasa Komitesinin kuruluş sürecinin en kısa sürede şartları gözeterek, tamamlanması çağrısında bulunduk. Suriye halkına insani yardımın sürdürülmesi gerektiği konusunda mutabık kaldık. Bugün Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönüşü konusunu da ele aldık. Geri dönüş sürecinin, uluslararası hukuka uygun olarak, gönüllülük esasına göre, güvenli biçimde ve BM ile eş güdüm halinde yürütülmesi gerektiği hususunda fikir birliğine vardık." açıklamasında bulundu.
"Tehditleri kaynağında bertaraf edeceğiz"
"Fırat'ın batısında olduğu gibi doğusunda da milli güvenliğimize yönelik tehditleri kaynağında bertaraf etmeyi sürdüreceğiz." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, ne sınırlarında ne de Suriye'nin herhangi bir bölgesinde terör gruplarının palazlanmasına müsamaha göstermeyecektir." diye konuştu.
Suriye konusunda çağrıda bulunan Erdoğan şu açıklamalarda bulundu:
"Zirve katılımcıları olarak gerek sahadaki durumun iyileştirilmesine gerek siyasi süreçte ilerleme sağlanmasına yönelik çabalarımızı artıracağımıza inanıyorum. Diğer ülkeleri de bu gayretlere destek vermeye çağırıyorum. Soruna çözüm bulmaya yönelik mücadelemizi hem Astana platformunda hem de bugünkü gibi daha geniş platformlarda sürdürmekte kararlıyız."
Erdoğan Suriyeli sığınmacılara yardım konusunda da "Adil yük paylaşımı hususunda AB'nin taahhütlerinin yerine getirilmesini beklediğimizi hatırlatmak isterim." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şüphesiz ki bu kararlılığımız aynı şekilde Astana sürecinin bir diğer üyesi konumunda olan İran'ı da ilgilendirmektedir. Bu attığımız adımdan, yaptığımız görüşmelerden tabii ki İran'ı da bilgilendireceğiz." şeklinde konuştu.
Putin: Suriye meselesini ele aldık. Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa İlerde de Suriye Arap Cumhuriyeti’ndeki durumun iyileşmesi için çalışmaya devam edecektir. Suriye’de teröristlerden büyük bir bölüm arındırıldı. Suriyeliler kendi kaderlerini kendileri tayin etmelidirler. Soçi’de Ulusal Suriye Kongresi’nde alınan kararlar da dikkate alınmalıdır.
Bizi son derece ciddi ve titiz bir süreç bekliyor. Rusya, Suriye görüşmelerine garantör ülke olarak katılacaktır. Rus-Türk muhtırası konusunda Fransa ve Almanya’yı bilgilendirdik. Bunun geçici olduğunu düşünüyoruz. Ağır silahların bölgeden çekilmesini umut ediyoruz.
Eğer aksi yaşanırsa Rusya, Suriye’nin bölgedeki teröristleri temizlemesi için yardımda bulunacaktır. Türk halkının yaklaşmakta olan Cumhuriyet Bayramını kutlamak istiyorum.
Macron: Erdoğan’a bizleri kabul ettiği için teşekkür ederim. ABD’ye taziye dileklerimi iletmek isterim. ABD halkının yanındayız. Suriye’de terörist gruplara karşı mücadelemiz var bu gruplar ülkelerimizde çok kanlı saldırılar gerçekleştirdi.
Rejim ve hamilerinin desteği ile birlikte İdlib’e yapılacak bir saldırı kabul edilemez. Buradaki saldırı teröristlerin dağılması ve yeni bir göç dalgasına neden olacaktır. Türkiye Cumhurbaşkanı’nın istihbarat paylaşımı konusundaki açıklamalarına katılıyoruz.
Kimyasal silah kullanımı kim kullanırsa kullansın kabul edilemez. Suriye’de iki farklı savaş var. Hep birlikte teröristlere karşı verilen bir savaş var ve Suriye rejiminin muhaliflerle çatıştığı bir durum var. Bu durum büyük göçlere de neden oluyor. Suriye halkı kendi geleceği hakkında söz sahibi olmalı. Şeffaf seçimler yapılmalı.
Anayasa komitesinin bir an önce onaylanmasını istiyoruz. Sığınmacıların geri dönüşü konusunda Türkiye’nin çabalarını takdirle karşılıyorum. Bu sığınmacıların ülkelerine göri dönmesi siyasi çözüm getirilmediği sürece inandırcı değil.
Merkel: Bu davetten ötürü teşekkür ediyorum. Askeri açıdan değil siyasi açıdan da çözüm bulmak gerekiyor. Suriye’de insani bir felaket görük. Nüfusun yarısı ülke dışında.