Salgının Türkiye'ye sıçramasıyla birlikte on binlerce iş yeri geçici olarak kapandı.. Kapanan iş yerlerinin sayısı 93 bin 726 olarak açıklandı.
1 haziran'dan itibaren atılan normalleşme adımları kapsamında kapanan iş yerleri yeniden açıldı.. Ancak yaklaşık 3 ay süren bu zorlu süreci bazıları atlatamadı.. Çünkü esnaf kirasını, faturasını ödemek zorundaydı.. Bir yandan da hiçbir geliri olmadan evini geçindirmeye çalıştı.. Yani cebinden yedi.. Sonunda da fazla dayanamadı..
Dükkanını kapatmamak için direnen iş yerleri henüz yasak olmadığı dönemde işçi çıkarma yoluna gitti.. Sonrasında da ücretsiz izne göndermeye başladılar..
İŞTE O GÖRÜNTÜLER
FOX Muhabiri Merve Görgün dükkanların kapandığı Kızıltoprak caddesindeki manzarayı anlattı:
"Bağdat Caddesi Kızıltoprak gece gündüz işlek olan bir cadde aslında.. Ancak pandemiyle birlikte zorunlu olarak kapanan dükkanlar, normalleşme adımlarıyla birlikte daha sonra tekrar açılmadı.. Kargo şirketi dükkanında kiralık ilanı var, hemen yan tarafındaki dükkan da kapanmış durumda.. Yandaki restoran pandemiyle birlikte kapatıldı, Yolun karşı kaldırımındaki döviz bürosu da kapanmış. Onun yanındaki dükkan da aslında pandemiden önce kapanmıştı ancak aylardır kiralayan olmadı.."
SÖZ SIRASI ESNAFTA
Necla Keleş kepenk kapatan esnafın işlerinin pandemiyle daha da kötüye gittiğini söylüyor:
"Pandemiden önce bütün bu dükkanlar açıktı, herkes çalışıyordu, burası çok hareketli faal bir yerdi... Pandemi sonrası dayanamadı esnaf kapatmak zorunda kaldı.."
Cevat Bıçkın kendi dükkanına komşu 4 tane iş yerinin kapandığını söyledi.
Elektrikçi Caner Tunç ise: "Malzeme olarak hiçbir şey alamıyoruz gücümüz kalmadı.. Ben yarınımı göremiyorum, Önümü göremediğim için dükkanı kapatmak zorunda kalabilirim.. 34 senelik dükkanımız kapanmak zorunda kalacak.." diyor.
Ayşe Eren'in eşi ise tekstil firması sahibi.. Hem salgın, hem de yükselen döviz kuruyla birlikte artan maliyete karşı direnmeye çalışıyorlar:
"Hiç kimse ödemelerini yapamıyor.. çünkü satış yok.. Kadıköy'de mal verdiğimiz kaç dükkan kapandı.. Dolardan alıyorsunuz kumaşları, doların ne olacağı belli değil, satış yapabilecek misiniz, karşıdaki ödeyecek mi?"