İzmir farkındalıkların şehri olmaya devam ediyor. Türkiye ve İzmir özelinde bir ilk gerçekleşiyor.
Akademik koordinatörlüğünü Doç. Dr. Mehmet Ersal’ın yürüttüğü projenin ulusal ve uluslararası arası destekleyici Alevi sivil toplum kurumları var. İzmir yerelinde Ege Tahtacı Kültür Eğitim Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği, Uluslararası ayağında Almanya’dan Alevi-Bektaşi Kültür Enstitüsü, Yunanistan’dan Seyyid Ali Sultan Dergâhı Koruma Vakfı ve Bulgaristan’dan Güney Bulgaristan Cem Derneği, “Uluslararası İzmir Alevilik - Bektaşilik Günleri”ni destekleyen kurumlar olarak etkinlikte görev alıyorlar.
Etkinlikler için İzmir’in ve Türkiye’nin önemli sanat merkezlerinden biri olan Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi seçilmiş. Üç gün sürecek programlar sanat merkezinin salonlarında gerçekleştirilecek. Etkinlikler gerçekten çok iddialı bir içerik ve katılımcı tablosuyla geliyor.
İzmir’de etkinliğin daha şimdiden Alevilik-Bektaşilik özelinde bilim, sanat ve icra yönünden farklılıkları ile şehirde kendini hissettireceği afişler ve programdan anlaşılıyor. İlki yapılan İzmir Alevilik-Bektaşilik Günleri’nin programı incelendiğinde bilhassa sempozyumun temel odak noktasının Alevi ritüelleri olduğu görülüyor.
Etkinliklerin bilimsel ayağını 13-14 Aralık 2019 tarihleri arasında gereçekleştirilecek “Uluslararası Alevi Ritüelleri Sempozyum”u oluşturmuş. Sempozyum doğrudan Alevilik ritüellerini konu alan ilk sempozyum olma özelliğini de taşıyor.
Sempozyuma Alevi ritüelleri konusunda uzman yedi ülke ve Türkiye’den bilim insanlarının katıldığını görüyoruz. Sempozyumun bildiri başlıkları incelendiğinde Alevi ritüellerinin; müzik, ritüel mekanı, ritüellere ait unsurlar, ritüel icracıları, modern dünyada ritüel evrenindeki değişimler gibi birçok yönden ele alındığı görülüyor.
“Aşkla Semah Dönenler” adlı geleneksel cem semahlarının icraları içeren etkinliğin başlığı Tunç Soyer’in seçim sloganı olan “Aşkla İzmir” ile uyumlu bir tablo ortaya koyuyor. Alevi inanç sisteminde Hak aşkı ile coşku içinde dönmeyi ifade eden semah ritüeli geleneksel bağlamı ile ortaya koyulması da etkinliğe bir başka ayrıcalık katacak gibi.
Sempozyum akademik koordinatörü Mehmet Ersal, özellikle son on yılda koreografik bir hal alan semah icralarının geleneksel olanı yok eder bir hale geldiğini belirterek bu etkinlikte Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye’den geleneksel Alevi topluluklarının otantik kıyafet, müzik ve icraları ile İzmir’de Hak aşkı ile semah dönerek geleneksel ritüellerin halka ulaşmasını sağlamayı hedeflediklerini ifade ediyor.
Etkinliğe, İzmir yerelinden Tahtacı ve Çepni Alevileri ile Adıyaman, Malatya, Çankırı, Eskişehir, Tokat, Antalya ve Afyonkarahisar’dan icra katılım olacak. Diyebiliriz ki 14 Aralık Cumartesi İzmir’de toplanan canlar, Aşkla semah dönecekler.
15 Aralık 2019 Pazar akşamı gerçekleştirilecek “Aşkla Deyişler” adlı etkinlikte ise Alevi müziği denince ilk akla gelen isimlerden olan Sabahat Akkiraz ile İran Tebriz’den gelen Grup Müştak’ın konserlerine yer verilecek.
Bu konser akşamı, müzik severlere Sabahat Akkiraz’ı dinleme imkânı sunmanın yanında, hakkında çok az bilgiye sahip olduğumuz İran’da yerleşik Alevi topluluklarının cem müziklerinin Anadolu Alevi müziği ile harmanlanmış halini dinleme şansı sunacak.
Uluslararası İzmir Alevilik-Bektaşilik Günleri kapsamında yapılan etkinliklerin hepsinin ücretsiz ve bütün halka açık olduğunu da belirtmek de fayda var.