Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın Hubble Uzay Teleskopu’nu kullanan bilim insanları, Jüpiter araştırmaları sırasında, ‘Büyük Kırmızı Leke’ başta olmak üzere renkli ve şiddetli fırtınalarıyla bilinen gaz devinin kutuplarındaki ışık oluşumlarına şahitlik etti. Bu gözlem programı, Jüpiter’e varmak üzere olan Juno uzay aracı ölçümlerine katkı sağlamak için gerçekleştiriliyor.
Jüpiter’deki kuzey ışıkları, gezegenin manyetik alanı ve Güneş’ten gelen radyasyon fırtınalarının etkileşimi sonucu yüksek enerji parçacıkları ve gaz atomlarının çarpışmasıyla meydana geliyor. Programın amacının, Güneş’ten gelen farklı içerik ve şiddetteki rüzgarların, Jüpiter’in atmosferindeki kuzey ışıklarında ne kadar farklı bileşenler oluşturduğunu anlamak olduğu belirtiliyor.
Dünya’da atmosferin 100 - 1000 kilometre aralığında oluşan bu ışıkların güney kutbuna yakın enlemlerde görülenlerine Aurora Australis (güney kutup ışıkları) deniliyor. Kuzey enlemlerde bu etki Aurora Borealis (kuzey ışıkları) olarak adlandırılıyor.
Hubble Teleskobu ve Juno ile yapılacak gözlemler, Jüpiter’deki kuzey ışıklarını ve diğer atmosfer olaylarını anlamada yardımcı olacak. Juno uzay aracının önümüzdeki Pazartesi günü Jüpiter’e varması bekleniyor.
cihan