Milliyet yazarı, özel tv kanalları arasında yaşanan rekabetin artık bittiğini ve kanal yöneticileri arasında bir iletişim olduğunu köşesine taşıdı.
Eyüboğlu, ismini açıklamadığı yapımcının bir proje için Kanal D Genel Müdürü Murat Saygı ile anlaştığını ve görüşmelere başladığını yazdı. Saygı, mevkidaşlarına imza aşamasına geldikleri dizinin kendilerine teklif edilip edilmediğini sorunca büyük bir şok yaşadı. Yapımcının Kanal D’ye çekeceğiz dediği için bölüm başına 150 bin TL daha yüksek ücretle FOX’la el sıkıştıklarını öğrendi.
Saygı, yapımcıyla yaşadıkları süreci mevkidaşlarıyla paylaşınca, özel televizyon tarihinde bir ilk gerçekleşti ve FOX Genel Müdürü Cenk Soner, rakibine yapılanı kendine yapılmış gibi sayıp, söz konusu diziyi almaktan vazgeçti. Artan maliyetler ve azalan gelirler karşısında “Zararına rekabet”ten vazgeçen özel televizyonların genel müdürleri, yapımcıyla çalışmama konusunda anlaştı.
Ali Cengiz oyunu deşifre olan yapımcının, yeni yayın dönemi için Kanal D ve Star TV’ye çekeceği dizilerde iptal oldu.
İşte Ali Eyüboğlu'nun ilgili yazısı:
ÖZEL TV TARİHİNDE BİR ‘İLK’ GERÇEKLEŞTİ
Türkiye, ilk özel televizyon kanalı Star 1’le tanıştığında yıl 1989’du. Aradan geçen 30 yılda birçok özel televizyon kanalı açıldı, el değiştirdi ya da kapandı.
Yıllardır sadece rakiplerine değil kendilerine de zarar veren rekabet içindeki ulusal eğlence kanallarının yöneticileri, 90’lı yıllarda başlayan savaşı 2019’da bitirdi.
Kanal D, ATV, Star TV, Show TV, FOX ve TV8’in genel müdürleri, yönettikleri kanalların gelir-gider dengesini oturtabilmek için ilk iş olarak aralarındaki vahşi rekabete son verdi.
Kurulduklarından bu yana ‘En çok izlenen’ ve ‘En yüksek reklam geliri’ne sahip kanal olmanın peşindeki kanal yöneticileri, rekabeti diyalog içinde sürdürmeye karar verdi.
Yeni bir dönem
Özel TV’lerin genel müdürleri arasında başlayan bu yeni süreçte neler mi oldu?
Kanalların tek gelir kaynağı reklamlar..
Televizyon kanalını gün birincisi yapan dizilerin aldığı reklamlar bile maliyeti karşılamaz noktaya gelince yöneticilerin yaptığı ilk iş, maliyeti yüksek projelerden vazgeçmek oldu.
Reklam gelirinin maliyetini karşılamadığı yüksek bütçeli diziler yerine daha düşük bütçeli projelere karar veren genel müdürler, yıllardır kanallar arasındaki rekabeti fırsata çeviren yapımcılara fırsat vermemek için, gelişmelerden birbirlerini haberdar etmeye başladı.
Kanal yöneticileri arasında başlayan bu diyalog süreci ilk meyvesini verdi!
Adı bende saklı yapımcılarından biri, yeni yayın dönemi için çekmek istediği projelerden birini Kanal D’ye götürdü. Kanal D yöneticileri yapımcının projesini beğenince taraflar arasındaki görüşmeler başladı.
Şoke eden bilgi
Birkaç ay süren görüşme sonunda taraflar dizinin içeriği, oyuncu kadrosu, nerede çekileceği ve bölüm ücreti konusunda el sıkıştı. İş sözleşmeyi imzalamaya geldiğinde yapımcı sürekli tarihi erteleyince Kanal D Genel Müdürü Murat Saygı’nın içine kurt düştü.
Altı mevkidaşına imza aşamasına geldikleri dizinin kendilerine teklif edilip edilmediğini soran Saygı, FOX Genel Müdürü Cenk Soner’den gelen yanıtla şoke oldu. Çünkü Saygı, oyuncularla görüşürken “Kanal D’ye çekeceğiz” dediği dizi için yapımcının bölüm başına 150 bin TL daha yüksek ücretle FOX’la el sıkıştıklarını öğrendi.
Saygı, yapımcıyla yaşadıkları süreci mevkidaşlarıyla paylaşınca, özel televizyon tarihinde bir ilk gerçekleşti.
FOX Genel Müdürü Cenk Soner, rakibine yapılanı kendine yapılmış gibi sayıp, söz konusu diziyi almaktan vazgeçti. Artan maliyetler ve azalan gelirler karşısında “Zararına rekabet”ten vazgeçen özel televizyonların genel müdürleri, yapımcıyla çalışmama konusunda anlaştı.
Yapımcı, yeni yayın dönemi için Kanal D ve Star TV’ye birer dizi çekecekti, o da fiyat kızıştırdığı proje gibi yalan oldu!