Abone Ol

Kılıçdaroğlu Rüşvetten Yargılanan İsimle Aynı Karede

CHP’li Beşiktaş Belediyesi’ne yönelik soruşturmada eski Belediye Başkanı Murat Hazinedar ile birlikte rüşvet operasyonunda gözaltına alınan Demokrat Parti İstanbul İl Başkanı Ekrem Eray Arda, Kılıçdaroğlu'nun yanında görüldü.

Kılıçdaroğlu Rüşvetten Yargılanan İsimle Aynı Karede

MEDYAGÜNDEMPOLİTİKAMAGAZİNTELEVİZYONDİZİLERPOLEMİK & KULİS

Gündem26 Mar 2023 23:59 Son Güncelleme: 27 Mar 2023 00:08
Kılıçdaroğlu'na görünür kumpas! Rüşvetten yargılanan isimle aynı karede
CHP’li Beşiktaş Belediyesi’ne yönelik soruşturmada eski Belediye Başkanı Murat Hazinedar ile birlikte rüşvet operasyonunda gözaltına alınan Demokrat Parti İstanbul İl Başkanı Ekrem Eray Arda, Kılıçdaroğlu'nun yanında görüldü.

Bugün İstanbul Bağcılar Ebubekir Meydanı ve Kadın Merkezi Açılış Töreni'nde Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yer aldı. Kılıçdaroğlu’nun yanındaki heyette ise bir kişi dikkat çekti.

Odatv’de yer alan habere göre O isim, CHP’li Beşiktaş Belediyesi’ne yönelik soruşturmada eski Belediye Başkanı Murat Hazinedar ile birlikte rüşvet operasyonunda gözaltına alınan Demokrat Parti İstanbul İl Başkanı Ekrem Eray Arda oldu.

 

Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan ve karakola giderek imza vermek zorunda olan DP İl Başkanının Kılıçdaroğlu’nun bu kadar yakınında olması dikkat çekti. Söz konusu ismin liderlerle aynı iftar masasına oturması da tartışmaları artırdı. DP İl Başkanı Arda’nın aynı davadaki duruşması ise 9 Mayıs’ta görülecek.


NE OLMUŞTU

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından, Beşiktaş Belediyesi’nde 2014-2018 yılları arasını kapsayan döneme ilişkin yolsuzluk ve rüşvet yapıldığına dair iddialara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, eski Belediye Başkan yardımcıları Rıfat Örnek ile Hüseyin Avni Sipahi ve mevcut Zabıta Müdürü Selçuk Bartınlı’nın da aralarında bulunduğu 16 kişi, 13 Aralık 2022 tarihindeki operasyonla gözaltına alınmıştı. Soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan ve 2019 yılında CHP’den istifa eden eski Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ise aynı gece Kastamonu’nun Tosya ilçesinde gözaltına alınmıştı.

MURAT HAZİNEDAR İLE ESKİ İKİ BAŞKAN YARDIMCISI TUTUKLANMIŞTI

Emniyetteki işlemleri tamamlanan 17 şüpheliden biri, işlemlerinin ardından serbest bırakılırken Hazinedar dahil 16 kişi Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne sevk edilmişti. 9 Cumhuriyet savcısı tarafından ifadeleri alınan şüphelilerden Murat Hazinedar, Demokrat Parti İstanbul İl Başkanı Ekrem Eray Arda, Hüseyin Avni Sipahi, Bediz Güvenkaya, Çetin Kırışgil, Mürvet Günay ve Mehmet Uğur Şahin, “irtikap” ve “zimmet” suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilmişti. 8 şüpheli hakkında ise adli kontrol hükümlerinin uygulanması talep edilmiş, bir şüpheli ise ifadesinin ardından savcılıkça serbest bırakılmıştı.


Murat Hazinedar ile birlikte Hüseyin Avni Sipahi ve Çetin Kırışgil, “irtikap” ve “zimmet” suçlarından tutuklanmıştı. Tutuklanmaları için nöbetçi hakimliğe sevk edilen Demokrat Parti İstanbul İl Başkanı Ekrem Eray Arda ile Bediz Güvenkaya, Mürvet Günay ve Mehmet Uğur Şahin dahil 12 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

16 ŞÜPHELİ 20 MÜŞTEKİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 55 sayfalık iddianamede, aralarında eski Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın da aralarında bulunduğu 3’ü tutuklu 16 kişi şüpheli, 20 kişi müşteki, 1 kişi ise müşteki-şüpheli sıfatıyla yer aldı.

23 EYLEM İDDİANAMEDE ANLATILDI

İddianamede, İçişleri Bakanlığı Mülkiye müfettişlerince hazırlanan raporda, Beşiktaş Belediyesi çalışanlarının “irtikap” ve “rüşvet” suçlarını işlediği gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu, bunun üzerine soruşturma başlatıldığı anlatıldı. İddianamede, işlendiği iddia edilen rüşvet olayları 23 eylem olarak tek tek anlatıldı.

“YASAL OLMADIĞI HALDE SİPAHİYE DENETİM YETKİSİ VERİLDİ”

İddianamede, Murat Hazinedar’ın yasal olmadığı halde Hüseyin Avni Sipahi’ye imar konularında fiili olarak denetim yapma yetkisi verildiği, söz konusu kişinin düz bir meclis üyesi olduğu halde yetkisiz ve sorumsuz olarak Beşiktaş Belediyesi'nde imar konularında kilit isim olduğu belirtildi.

YATIRILAN PARALARIN HUZUR HAKKI OLARAK DAĞITILDIĞI İDDİA EDİLDİ

“Müştekilerden bağış adı altında toplanan paraların usulüne uygun ve hukuk kuralları çerçevesinde harcanmadığı” tespitine yer verilen iddianamede, yatırılan paraların büyük bir kısmının Beltaş Vakfı Mütevelli Üyesi olan Belediye Başkanı ve başkan yardımcılarına huzur hakkı adı altında dağıtıldığı kaydedildi. Sanıkların akrabaları veya dostlarını da Beltaş Vakfı'nda danışman ve avukat olarak çalışıyormuş gibi gösterdikleri ve maaş ödemesi yaptıkları da iddianamede yer aldı. İddianamede, Beltaş Vakfı'nda birçok kişinin çalışıyor gözükmesine rağmen vakfın hiçbir çalışmasının ve faaliyet alanının bulunmadığı kaydedildi.


BAĞIŞ YAPMADAN RUHSAT VERİLMEDİĞİ DELİRTİLDİ

İddianamede, Beltaş Vakfı'na para yatırmadan, evrakları tam olan ve ruhsat almasına herhangi bir engel bulunmayan iş yerlerine ruhsat verilmediği, bağış yapanların ise hiçbir evrak talep edilmeden ve şartları sağlayıp sağlamadığına bakılmadan iş yerlerine ruhsat verildiği belirtildi.

HAZİNEDAR İFADESİNDE SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

İddianamede ifadesine yer verilen Murat Hazinedar’ın, 2014-2018 yılları arasında Beşiktaş Belediye Başkanlığı yaptığını ve bu dönemde imar rantını sona erdirdiğini söylediği aktarıldı. Hazinedar, başkanlığı döneminde, Beşiktaş Belediyesi'nde herhangi bir hukuka aykırı ve suça konu işlem yapılmadığını, 2018 yılında görevden alınmasından sonra dosyaya yansıyan suça konu olayların dile getirildiğini, görevden alınması nedeniyle bu konular hakkında kendisinin işlem yapma yetkisinin olmadığını, dolayısıyla üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini söylediği kaydedildi.

MURAT HAZİNEDAR HAKKINDA 154 YILA KADAR HAPİS İSTENDİ

Hazırlanan iddianamede, Murat Hazinedar hakkında 8 kez “irtikap suçuna teşebbüs etmek” suçundan 20 yıldan 40 yıla kadar, 8 kez “irtikap” suçundan 40 yıldan 80 yıla kadar, 2 kez “rüşvet” suçundan 8 yıldan 24 yıla ve 5 kez “görevi kötüye kullanmak” suçundan 2,5 yıldan 10 yıla kadar olmak üzere toplamda 70 yıl 6 aydan 154 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

HÜSEYİN AVNİ SAPAHİ’NİN 96 YILA, RİFAT ÖRNEK’İN 62 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENDİ

Aynı suçlardan tutuklu sanıklardan eski Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Avni Sipahi’nin 43,5 yıldan 96 yıla kadar, tutuksuz sanık eski Başkan Yardımcısı Rifat Örnek’in 29 yıldan 62 yıla kadar, tutuklu sanık Çetin Kırışgil’in de 10 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. İddianamede diğer sanıklar hakkında ise 4 yıl ile 37 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezası istendi.

9 MAYIS’TA HÂKİM KARŞISINA ÇIKACAKLAR

İstanbul 31. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianame, mahkeme tarafından kabul edildi. Hazinedar dahil 17 sanık, 9 Mayıs 2023 tarihinde hâkim karşısına çıkacak.