CHP ile HDP seçmeni arasında bir “yakınlaşmanın” görüldüğüne dikkat çekilen raporda, HDP seçmeninin yüzde 60’ının ikinci parti olarak CHP’yi tercih ettiği belirtildi.
9 sayfalık araştırma raporunda, ayrıca seçmenin dörtte birinin “yeni partiye ihtiyaç olduğu” görüşünü savunduğu, ancak Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu liderliğindeki oluşumlara yönelik ilginin “oldukça düşük” kaldığı ve bir kanaat oluşmadığı belirtildi.
'Seçmen Gözünden Siyasete ve Türkiye’ye Bakış' başlıklı rapor
Milliyet'ten Şevket Yaman'ın haberine göre, MYK’nın 27 Ocak’taki toplantısında, özel bir şirket tarafından hazırlanan kamuoyu araştırmasının sunumu yapıldı. “Seçmen Gözünden Siyasete ve Türkiye’ye Bakış” başlıklı raporda, seçmenlerin dış politikaya bakışına yönelik tespitlere de yer verildi.
Toplumdaki ABD karşıtlığının “güçlü” olduğu belirtiler raporda, “Seçmenin yüzü Batı’ya dönük. Çoğunluk Avrupa Birliği’nden yana. Sırasıyla Arap Birliği, ABD ve İran ise uzak durulması gerekenler listesinde üst sıradalar. Seçmenlerin yüzde 66’sı Türkiye’nin Suriye politikasını yanlış buluyor” denildi.
Araştırmada, İyi Partili seçmenin yüzde 57’sinin de ikinci parti olarak CHP’yi tercih ettiği ifade edildi. Raporda, AKP seçmeninin yüzde 65’inin ikinci parti olarak MHP’yi gördüğü, MHP seçmeninin ikinci parti tercihinin de yine aynı oranla AKP olduğu kaydedildi.
Seçmenin adalete olan güveninin de incelendiği raporda, “Seçmen Türkiye’de adalete güvenmiyor. Hakimlerin adilliğine 10 üzerinden sadece 4.2 puan veriliyor. Hâkimler AK Partililerden bile ancak 5.3 puan, MHP’lilerden ise 5.1 puan alabiliyor” denildi.