İMKB'de manipülasyon yaptıkları öne sürülen ve aralarında Fenerbahçeli eski futbolcu Mecnur Çolak'ın da bulunduğu çete ile ilgili soruşturmayı Şişli Cumhuriyet Savcısı Mecit Ceylan'ın yürüttüğü belirtildi. Zanlılar hakkında manipülasyon yaparak haksız kazanç elde edilen parayı akladıkları iddiası ile soruşturma başlatıldığı öğrenildi.
NASIL ÇALIŞIYORLAR?
AKŞAM'ın ulaştığı bilgilere göre, İMKB'de manipülasyon yaparak trilyonluk vurgun yapan şebekenin çalışma şekli şöyle: Hangi hisse ile oynanacağına karar verildikten sonra, aralarında işadamı, milletvekili, mafya üyeleri ve bürokratların bulunduğu kişilerden para toplanıyor. Şebeke toplanan paranın ardından düşük fiyattaki hisse senedini almaya başlıyor. Belli bir seviyeye çıkan hisse senedinin kendi aralarında dolaşımı sağlanarak çetenin bir müddet sonra yapacağı satış işlemlerini kolaylaştıracak suni piyasa oluşturuluyor.
Şebeke bu operasyonu yaparken ekonomi dünyasındaki köşe yazarları ile de diyaloğa geçiyor. Şebeke girdikleri kağıtla ilgili, köşe yazarları ile konuşarak, onların da kazanç sağlamalarını sağlıyor. Manipüle edilmiş hisse senedinden kazanç sağlayan köşe yazarlarının da belli bir oranda yükseltilen hisse senedinin daha da yukarılara çıkması için kağıtla ilgili olumlu yazılar yazıyor. Bu sayede, şebeke hisse senedinden elde edeceği kazancı artırıyor. Operasyon kapsamında ekonomi yazarı üç kişinin arandığı belirtildi.
Manipülasyona katılan kişilerin 4 ayrı grup halinde çalıştıklarının anlaşıldığı bildirildi. Grupların, zaman zaman birbirlerine yardım ettikleri, 2 hatta 3 ekip halinde de haksız kazanç temini için işbirliği yaptıkları öne sürüldü. Bu kişiler hakkında, ‘Kara para aklamak', ‘SPK Kanunu'na muhalefet' ile ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve bu örgüte üye olmak' suçlarından işlem yapılacağı, soruşturma sonucu haklarında bu suçlardan dava açılabileceği bildirildi. Bu arada soruşturma kapsamında adı geçen 131 kişinin mal varlıklarına tedbir konulduğu ve 136 şirket hakkında da tedbir kararı alındığı açıklandı.
Çolak: Bir alakam yok
Mecnur Çolak'ın avukatı, Çolak'ın "Benim adım çıkmış, bu olaylarla bir alakam yok" dediği söyledi.
Mali Şube'de sorguları süren kişilerin ifadelerinin alınmadığı öğrenilirken şubeye gelen avukatlar ise poliste ifade vermeyi kabul etmeyeceklerini söylediler. Polis, gözaltına alınanların sorgusuna devem etmek için 3 gün ek gözetim süresi aldı. Bu arada gözaltına alınan Sezgin Ayık'ın eski milli güreşçi olduğu öğrenildi.
Mecnur Çolak 1989 yılında Bulgaristan'dan göç etti. Uzun yıllar Fenerbahçe'de futbol oynayan Çolak, 1998'e kadar Sarıyer, Denizli, Fenerbahçe ve Adanaspor'da top koşturdu. Aldığı tüm transfer parasını borsaya yatırdı. Ancak büyük bölümünü kaybettiği biliniyor.
İlk büyük voleyi Erdemir'de vurdu. Ersu da çok para kazandığı hisseler arasındaydı. Mecnur'u ilk olarak 1988'de İdaş'ta yaptığı oyun SPK ile karşı karşıya getirdi. 29.000 lira seviyesindeki İdaş'ı önce 21.000'e çekti sonra 33.000'e yükseltti. "Keriz silkeleme" olarak adlandırılan operasyonunun ardından yüksek fiyattan kağıtları yatırımcıların eline bıraktı. Mecnur Çolak, ilk olarak 2001 manipülasyon olaylarına karışmış ve gözaltına alınmıştı.
Çolak, 2001'de manipülasyon yoluyla 800 milyar lira haksız kazanç sağladığı iddasıyla gözaltına alınmış ve 300 milyar lira kefaletle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Çolak, daha sonra da 2002 yılında da aynı nedenle gözaltına alınmıştı. Çolak, bu yolla aralarında Rıdvan Dilmen'in de bulunduğu birçok eski futbolcu ve Bulgaristan'dan gelen akrabalarını dolandırmakla suçlanmış ve gözaltına alınmıştı.
Manipülasyon nedir ?
Manipülasyon Sermaye Piyasası Kanunu'nda şöyle tanımlanıyor: "Yapay olarak, sermaye piyasası araçlarının, arz veya talebini etkilemek, aktif bir piyasanın varlığı izlenimini uyandırmak, fiyatlarını aynı seviyede tutmak, artırmak veya azaltmak amacıyla alım ve satımını yapmak..." Özetle manipülasyon, gerçek dışı bilgilerle, hisselerin fiyatlarını yapay olarak düşürmek ya da çıkarmak olarak tanımlanabilir. Kanunen suçtur. Çoğunlukla spekülasyon ile karıştırılır.
Spekülasyon nedir ?
Spekülasyon, manipülasyondan farklı olarak, piyasaların "olmazsa olmaz" faktörlerinden biridir. Spekülasyon, bir malın, (Türkiye'de çoğunlukla hisse senedi anlaşılıyor) olası fiyat değişikliklerini öngörerek ve mevcut tüm riskleri üstlenerek, düşük fiyattan alınıp yüksek fiyata satılması ya da yüksek fiyattan satılıp düşük fiyata geri alınması işlemidir. Piyasaların derinliğini olumlu etkileyen ve piyasaların olgunlaşması için arzulanan bir mekanizmadır. 6 aydır izliyorduk.. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, borsada ‘manipülasyon' yapan bazı kişilere yönelik olarak düzenlenen operasyonun 6 aylık bir çalışmanın ürünü olduğunu söyledi. Cerrah, "O konuda gerekli olan raporlar verilmişti savcılığa. O raporların karşılığında da, Cumhuriyet Savcılığı'ndan gelen talimat üzerine Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü çalışmalarını devam ettirdi. Sorgu sürüyor" diye konuştu. İZMİR'DE 4 GÖZALTI İstanbul polisinin operasyonu kapsamında İzmir'de de 4 kişi gözaltına alınarak sorgulanmak üzere İstanbul'a gönderildi. Gözaltına alınanlar arasındaLio Yağ'ın sahibi Agah Şevket Aksoy, yönetim kurulu üyesi Ragıp Aslan ve genel müdür Namık Atasayar'ın yanısıra Çeşme'de bir beach club'ın ortaklarından Serkan Mırık bulunuyor. Yabancı talebiyle dolar 1.60'ı aştı
Son günlerde düşüşte olan dolar dün yabancı talebiyle tekrar 1.60'ı aştı
Fİnansal piyasalarda son günlerde yaşanan hızlı yükselişin ardından yapılan kâr realizasyonlarıyla beraber tekrar düşüşler yaşanıyor. Önceki gün dünya piyasalarında yapılan kâr realizasyonları, dün Türkiye'ye de yansıdı. Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerle ve son olarak da haziran ayında TÜFE'nin beklentilerin altında çıkmasıyla 1.55'in altına kadar gerileyen dolar, dün gelen talep dalgasıyla tekrar yükselişe geçti. Sabah serbest piyasada 1.5600 YTL'den açılan dolar kuru, serbest piyasada 1.6070 YTL'den kapandı. Bankalararası piyasada ise dolar 1.6090 YTL'ye kadar yükseldi.
K.KORE BORSALARI SALLADI
Dünya borsalarında başlayan düşüş dün Kuzey Kore'nin füze denemelerinin uluslararası düzeyde yarattığı tedirginlikle sürdü. Kuzey Kore'nin bir dizi füze atış testi yapması yatırımcılarda endişe yaratınca gelişmekte olan ülke tahvillerinin fiyatları Türkiye'nin öncülüğünde geriledi. ABD'de teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq'ı yüzde 1 düşürdü. Dünya borsalarında yaşanan düşüşe borsada yapılan mali operasyonun büyüyeceği tedirginliği de eklenince İMKB dün yüzde 3 düştü ve 35.385'ten kapandı.
MANİPÜLE EDİLEN HİSSELER
Borsada yapılan soruşturmada manipüle edildiği söylenenhisselerde düşüşler yaşandı. Ünal Tarım hisseleri yüzde 9.76, Emek Elektrik hisseleri yüzde 6.56, Lio Yağ hisseleri yüzde 7.92, Koniteks hisseleri yüzde 4, Kent Gıda hisseleri yüzde 7.48 düşerken, Okan Tekstil hisseleri ise yüzde 0.26 yükseldi.
AKŞAM