Abone Ol

KONDA, Demokrasi Nöbeti'ne katılanların profilini araştırdı, işte sonuçlar!

KONDA'nın darbe girişimine ilişkin halkın eğilimlerine ilişkin yaptığı anketin sonuçlarına göre, darbeye karşı sokağa çıkanların yüzde 53'ü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Sokağa çıkın' çağrısı sonrası meydanlara inmeye karar vermiş.

Demokrasi nöbetine katılanlar hangi partili?

Türkiye'nin saygın araştırma kuruluşlarından KONDA Araştırma Merkezi'nin, darbe girişimine ilişkin yaptığı kamuoyu araştırmasında, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından sokağa çıkanların yüzde 53'ü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CNN Türk canlı yayınına bağlanarak yaptığı "Sokağa çıkın" çağrısı sonrası meydanlara inmeye karar verdi.

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır'ın yaptığı, Türkiye genelinde düzenlenen ‘Demokrasi Nöbeti' mitinglerine katılan halkın profilinin ve görüşlerinin değerlendirildiği araştırma raporuna göre, demokrasi mitinginlerine katılanların yüzde 39'u ilk kez bir mitinge katıldığını belirtirken, yüzde 83'ü muhafazakâr yaşam tarzını benimsiyor.

Araştırma, 26 Temmuz 2016 Salı gecesi, saat 21:00 — 00:00 arası, ‘Demokrasi Nöbeti' çağrısı yapılan meydanlardan Kısıklı, Saraçhane ve Taksim'de 1875 kişi ile yüz yüze görüşme verilerine dayanıyor.

Yüzde 67 TV'den öğrendi.

Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 67'si darbe girişimini TV'den öğrendiğini belirtirken, yüzde 24'ü arkadaş ya da tanıdık aracılığıyla girişimden haberdar olduğunu söylüyor.

Yüzde 9'luk bir kesim ise girişim haberini sosyal medyadan aldığını ifade ediyor.
Bugün bir seçim olsa AKP'nin oyu ne kadar olur?

Araştırmaya göre, demokrasi mitinginlerine katılanların yüzde 83'ü muhafazakâr yaşam tarzını benimserken, bu kitle içerisinden yüzde 17'lik bir kesim kendisini ‘sofu' olarak tanımlıyor.

Katılımcıların yüzde 79,5'i "1 Kasım seçimlerinde hangi partiye oy verdiniz?" sorusuna "AK Parti" yanıtını veriyor.

Bugün bir seçim olması durumunda bu oran yüzde 84,1'e yükseliyor.
Mitinglere katılanlar 29-43 yaş aralığında

Mitinglere katılanların yüzde 61'i erkek, yüzde 39'u kadın. 29-43 yaş grubundaki katılımcıların oranı yüzde 43. 18-28 yaş arasında katılım sağlayanların oranı ise yüzde 31.

44 ve üzerindeki yaş grubundan katılım da dikkate değer oranda; yüzde 26.

Araştırmanın sonuçları mitinglere katılanların yaş ortalamasının 35,8 olduğunu ortaya koyuyor. Eğitim seviyelerinin de değerlendirildiği araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 25 ilkokul mezunu, yüzde 35'in lise, yüzde 21'i üniversite mezunu.

Araştırmaya göre, mitinglere katılanların yüzde 79'u Türk, yüzde 12'si Kürt.

Yüzde 13'lük bir kesim ise diğer inanç gruplarından.
Yüzde 40, Türkiye'nin ele geçirilmek istendiğini düşünüyor

Mitinglere katılanlar yüzde 45'i "Neden buradasınız?" sorusuna "Ülke ve vatan için buradayım" cevabını verirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı için meydanlarda olduğunu söyleyen kitlenin oranı yüzde 10.

Katılımcıların yüzde 40'ı darbe girişiminin 'Türkiye'yi ele geçirmek ve ülkeyi bölmek olduğunu' düşünüyor.

Yüzde 17'si ise 'Cumhurbaşkanı'na karşı bir girişim olduğu' görüşünde.

KONDA