Dürüst olun: Kullandığınız makyaj ürünlerinin son kullanma tarihini en son ne zaman kontrol ettiniz? Süresi geçmiş makyaj malzemeleri cildinize zarar verebilir ve hatta sağlığınıza risk oluşturabilir mi?
Makyaj fırçalarınızı ne sıklıkta yıkıyorsunuz? Hiç bir arkadaşınızdan maskara ödünç aldınız mı ya da bir kozmetik dükkanında ruj denediniz mi? Makyaj çantanızdaki hangi ürün en çok bakteriyi taşıyor? Maskara, göz kalemi, süngerler ya da fırçalar mı?
İtiraf etmem gerekirse ben de fırça ya da süngerleri temizlemekte ya da son kullanma tarihlerine bakmakta çok özenli davranmadım. Bu nedenle de, Londra Metropolitan Üniversitesi'ndeki bir araştırmacının mikroskopunun altında testten geçirdim.
Kıdemli öğretim üyesi Dr. Maria Pilar Botey-Salo araştırmaya önderlik etti. Süresi geçmiş 70 göz kalemi, maskara, dudak nemlendirici, ruj, fondatenle birlikte, benimkiler de dahil makyaj fırçaları ve süngerleri test edildi. Numuneler mevcut bakterilerin büyütüldüğü özel kapların içine konuldu.
BBC
Dr Botey-Salo (solda) bazı süresi geçmiş makyaj ürünlerinde bulunabilen stafilokoklar gibi bakterilerin, deri ve gözde enfeksiyonlara yol açabileceğini söylüyor.
Makyajım ne kadar kirliydi?
Benim numunelerimle oluşturulan kaplardaki bakteri kolonileri şaşırtıcı derecede büyüktü.
Dr. Botey-Salo "Göz kalemin en kirli olandı, diğer makyaj malzemelerine göre çok önemli oranda daha çok bakteri var" dedi.
Kirpiğimle temas ettiğinde kalemin ciltten stafilokoklar da dahil bakteri almasından kaynaklanabileceğini söyledi.
Makyaj çantamı genelde banyoda tuttuğumu ve sıklıkla kullandıktan sonra kalemin kapağını birkaç dakika boyunca kapatmadığımı itiraf ettim.
Dr Botey-Salo "Evet neden bu olabilir. Çevreden nem alıyor ve bu mikrobiyal büyümeyi artırabilir. Çalışmadaki diğer numunelerde de stafilokoklar bulduk. Bunlara fırçalar, süngerler ve maskaralar da dahil" dedi.
Stafilokoklar gözde orta şiddetli tahrişten, konjonktivit, yılancık ve empetigo gibi daha ciddi rahatsızlıklara yol atabiliyor.
Peki, bu sorunlu göz kalemini pek çok kez kullanmama rağmen, neden bunlardan hiç biri bende görülmedi?
Dr. Botey-Salo şöyle açıklıyor:
"Cildiniz sağlamsa, bu güçlü bir engel ve hiçbir şey olmayabilir. Fakat teninizde bir kesik varsa, yara varsa bakteri girebilir ve hasar yaratabilir. Bağışıklık sistemi zayıf biriyseniz, bu da kaygı yaratabilir."
BBC
Bilim insanları, süresi geçmiş 70 makyaj ürününden numuneler alıp, özel kaplarda bakterileri büyüttü.
Makyajdan önce el yıkamanın önemi
Makyaj yapmadan önce ellerinizi yıkıyor musunuz? Ellerde her türlü kirli madde taşınabilir ve düzgün bir hijyen alışkanlığı yoksa, bu mikropların ellerimizden güzellik ürünlerine geçme riski ortaya çıkıyor. Özellikle doğrudan ellerimizle uyguladığımızda göz farı, dudak nemlendiricisi ve fondaten gibi ürünlerde bu risk söz konusu.