AKM önünde düzenlenen basın açıklamasında “Binamızın yıkılması Samsunlu sanatseverler için kabul edilemeyecek ve karşı durulması gereken bir durumdur” denildi.
Medyafaresi.com (Ankara)
Kültür Sanat Sen, Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Demir tarafından yıkılması planlanan AKM’nin yerine fuar yapılması projesine karşı basın açıklaması düzenledi.
AKM önünde düzenlenen basın açıklamasında “Binamızın yıkılması Samsunlu sanatseverler için kabul edilemeyecek ve karşı durulması gereken bir durumdur” denildi. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, geçtiğimiz yılın Aralık ayında gazetecilere yaptığı açıklamada, aralarında Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’nin de olduğu binaların yıkılacağını açıklamıştı.
Kültür Sanat Sen’in yazılı açıklaması şöyle:
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir tarafından yıkılarak fuar alanı yapılması planlanan Samsun Atatürk Kültür Merkezi’nde Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, bu sanat kurumuna bağlı Gençlik Korosu, Çocuk Korosu, Samsun Devlet Opera ve Balesi, bu sanat kurumuna bağlı Çocuk Korosu, Çocuk Balesi, Türkiye’de ilk ve tek olan Çocuk ve Gençlik Senfoni Orkestraları, Devlet Tiyatroları, Kütüphane ile sayamayacağımız yüzlerce sanatsal çalışma ve etkinlik yürütülmektedir.
Bu güzide sanat kurumları sadece Samsun’un değil, tüm Karadeniz Bölgesi’nin kültür ve sanat yaşamına hizmet vermektedir.
Samsun ilimizin en merkezi yerinde, ulaşım itibariyle de tüm farklı bölgelerden tramvay ve diğer ulaşım araçlarıyla rahatlıkla erişim sağlanılan Samsun Atatürk Kültür Merkezi, özellikle kadın sanatseverlerin, genç öğrencilerin güvenli bir şekilde gidebileceği, halkımızın rağbet ettiği tüm etkinliklere bir ay öncesinde bile bilet bulmakta zorlandığı bir kültür merkezidir.
Opera Binası olarak inşa edilen Atatürk Kültür Merkezi, cins değişikliği yapılmış, yani tescilli, ruhsatlı bir yapıdır. Temel altı fore kazık zemin iyileştirme uygulamasıyla, diğer tüm inşaat tekniklerine uygun, vereceği hizmet özelliği açısından da yurt dışından akustik uzmanlarının getirtildiği, büyük bir emek ve yüksek maliyetle meydana gelmiş çok önemli bir kamusal yatırımdır.
Henüz 18 yıllık Atatürk Kültür Merkezi yıkılarak yerine uluslararası kongre merkezi düzeyinde yeni bir bina yapılacağı, kentin çok ileri yıllarda gelişeceği düşünülen güney bölgesinde, ulaşımdan, halktan, kültür hayatından kopuk yeni bir yapının inşaasına karşı olmamakla birlikte, Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkımının, Samsun Kültür Sanat hayatının gelişimini sekteye uğratacağı, yok edeceği bir gerçektir.
Uluslararası düzeyde kültür merkezlerinin iyi bir planlamayla çoğalması, eğitim, bilim, kültür, sanat hayatının sistematik bir biçimde geliştirilmesi her sorumluluk sahibi duyarlı toplumların zorunluluğudur.
Kentlerin tüm teknolojik gelişimleri takip ederek, daha üstün, medeni, kültürel değerlerini ön plana çıkaran, kamusal yarar çözümlerini, uzun vadeli, düzgün bir strateji dahilinde geliştirdikleri, birbiriyle yarıştığı dünyada hedefimiz yıkım değil, bizi biz yapan değerlerimize kültürümüze, sanatımıza, sanatçımıza sahip çıkmak olmalıdır.
Sanatın kültürel varlıkların olmadığı bir kent ancak ruhsuz bir yaşam alanıdır.
Son dönemde özellikle kültür sanat alanında tüm ağırlığıyla hissedilen hızlı bir yok ediş süreci bunun basit bir şehir planlaması olmadığını göstermektedir. Yine yıllarca güvencesiz çalıştırılan sanat emekçilerinin içinden sayıları tahminen 350 olduğu düşünülen çalışan kardeşlerimizin yeni yıla girdiğimiz şu günlerde gerekçesiz bir biçimde işlerine son verilmesi üstelik de işsizlik maaşı bile alamamaları kültür ve sanatta kötü gidişatın bir göstergesi, sanata ve sanatçıya vurulmuş bir darbedir.
Bütün bunları kabul etmemiz mümkün değildir.
Bu kararı alan yetkililer yanlıştan vazgeçmeli, değerli Samsun Halkımızın da Atatürk Kültür Merkezi ‘ne, kültürüne, sanatına, sanatçısına sahip çıkması gerekmektedir.
Mücadelemiz 19 Mayıs ruhuyla onurlu; aydınlığa, uygarlığa, beraberliğe, insanca yaşamaya azimlidir!