Abone Ol

Berlin’de Libya Konferansı başladı: Hafter de orada

Son Dakika: Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen ve Libya'daki çatışmalara çözüm bulmak için yapılan uluslararası toplantıların devamı niteliğinde olan Libya Konferansı başladı. Dünya, 11 ülkenin temsilcilerinin katıldığı bu konferansa kilitlendi.

Berlin’de Libya Konferansı başladı: Hafter de orada

Dünya Berlin 'de yapılan 11 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarıyla temsilcilerinin katıldığı Libya Konferansı'na kilitlendi. Zirve Libya krizinde söz sahibi olan aktörleri Berlin'de bir araya getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, RusyaDevlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmenin ardından zirvenin yapılacağı Şansölyelik Makamı'na geldi. Erdoğan burada Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından karşılandı. Libya'da kalıcı ateşkesi ve barışı tesis etmeyi amaçlayan zirve Almanya'nın başkenti Berlin'de başladı.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Berlin yeni yılın ilk ayında bir günde ilk kez bu kadar çok sayıda devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirdi. Libya Konferansı'na Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İngiltere Başbakanı Johnson, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, BM, Afrika Birliği, AB başta olmak üzere 11 ülkenin başbakanları ve temsilcileri Başbakan Merkel'in davetlisi olarak Berlin'e geldi. Konferans nedeniyle Berlin Tegel havalimanı ve konferansın yapılacağı Başbakanlık çevresinde çok sıkı güvenlik önlemleri alındı.

Konferansın hedefi, Türkiye ve Rusya'nın girişimiyle sağlanan ateşkesin kalıcı olmasını, Birleşmiş Milletler'in Libya'ya silah ambargosuna sıkı sıkıya uyulmasını sağlamak.

BM'DEN ASKER TALEBİ

Konferans öncesi bir açıklama yapan Libya ulusal hükümet Başbakanı el Serac, BM himayesinde Uluslar arası asker gücü gönderilmesini istedi. El Serac "Eğer Halife Hafter saldırılarını durdurmazsa, Uluslar arası toplumun harekete geçmesi, Libya sivil halkını korumak için Uluslar arası askeri bir güç göndermesi gerekir. Böyle bir askeri güç BM himayesi altında olmalı. Kimin askeri güce katılacağına uzmanlar istişare ederek, karar vermeli" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da, konferans öncesi yaptığı açıklamada Libya'ya silah sevkiyatının durdurulmasını istedi. Maas şöyle dedi: "Libya'da çatışan taraflara destek veren ülkeler artık asker ve silah sevkiyatını durdurmalı. Bunu durdurmalıyız ki, Libya bir Suriye olmasın. Berlin Konferansı Libya'da barış için bir adım olabilir" dedi.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell de, AB'nin Libya'ya gerekirse asker göndermesini talep etti. Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp Karrenbauer, kalıcı bir ateşkes sağlanırsa, asker gönderme işini görüşebileceklerini söyledi.