Ankara'da Betül Can Anadolu Lisesi öğrencileri ilk derse girmeyerek atamaları protesto etti.
İstanbul Vefa Lisesi öğrencileri, gerekçesiz bir şekilde görev yeri değiştirilen öğretmenleri için okul bahçesinde oturma eylemi düzenledi.
Ads by Publisher N
Vefa Lisesi mezunları öğrencilere destek olmak için okul önünde toplandı.
İstanbul Florya Tevfik Ercan Anadolu Lisesi öğrencileri de dövizleri ve sloganlarıyla birlikte derslere girmeyerek okul bahçesinde oturma eylemi başlattı.
İzmir Atatürk Lisesi öğrencileri proje okullar altında öğretmenlerinin keyfi atamalarına ve eğitim haklarının gaspına karşı okul bahçelerinde derse girmeyip oturma eylemi düzenledi, ardından da bildirilerini okudu.
"İzmir Atatürk Lisesi’nde bu yıl, 50’den fazla deneyimli öğretmen şeffaflıktan uzak biçimde tayinleri istenmiştir ve bunun üzerine öğretmenlerimiz istedikleri proje okullarına yerleşememiştir. Oysa okulumuzun 130 yıllık köklü okul kültürü, öğretmen ve öğrencilerin birlikte oluşturduğu birikimle var olmuştur. Bu kültür, öğretmenler olmadan sürdürülemez. Biz öğrenciler, öğretmenlerimizin gerekçesiz biçimde uzaklaştırılmasını kabul etmiyoruz. Taleplerimiz tayinlerin şeffaf, adil ve liyakate dayalı olarak yeniden değerlendirilmesi, öğrencilerin yazdığı bu bildiriyi bir Atatürk Lisesi mezunu olan ben yerine bir öğrenci arkadaşımız okuyor olsa yüzleşeceği türlü disiplin cezası ve yaptırımlardan, korku ikliminden uzak bir okul yapısıdır. Bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz.
Bizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederiz."
Ankara Atatürk Lisesi öğrencileri de öğretmenlerine sahip çıkarak okul bahçelerinde eylemlerini başlattılar.
Ankara'da Nermin Mehmet Çekiç Anadolu Lisesinde proje okul kapsamında görev yapan 28 öğretmenin norm fazlası olarak belirlenmesinin ardından öğrenci ve veliler tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "Okulumuza yapılan bu müdahalenin, eğitim kalitemizi olumsuz etkileyeceğinden endişe ediyoruz. Bu nedenle, tüm yetkililerden, eğitim kadromuzun korunması ve öğretmenlerimizin görevlerine devam etmeleri için gerekli adımları atmalarını talep ediyoruz" denildi.
Nermin Mehmet Çekiç Anadolu Lisesinde proje okul kapsamında görev yapan 28 öğretmen norm fazlası olarak belirlendi. Proje okul atamalarına tepki gösteren öğrenci, mezun ve veliler okul önünde toplandı. Mezun ve velilerin okul bahçesine alınması polislerce engelledi. Öğrenciler okul bahçesinde oturma eylemi başlatırken veli ve mezun öğrenciler okul kapısından destek verdi.
Öğrenciler tarafından yapılan açıklamada, "Son günlerde, okulumuzda görevli olan bazı hocalarımızın rotasyon süresi bahane edilerek görevlerinden alındığını ve yerlerine daha deneyimsiz ve niteliksiz yeni öğretmenlerin atandığını öğrendik. Bu durum, öğrencilerin eğitim hayatını olumsuz etkileyecek ve okulumuzun geleceği adına büyük bir kayıp oluşturacaktır.
Açıklamada, "Okulumuzdaki birçok öğretmenimizin dönem sonu itibarıyla görevlerinden alınması planlanmaktadır. Bu hocalarımız, diğer okullarda bulunan boş kontenjanlar için tercih yapmaya zorunlu tutulmuşlardır. Ancak, bu tercihler hocalarımızın deneyimlerine ve hizmet puanlarına göre daha düşük okulları ve ilçeleri kapsamaktadır. Bunun yanında, bazı branşlarda ise Ankara'daki okullarda bile boş kontenjan bulunmadığı ve bu nedenle bazı hocalarımızın tercih yapamayacakları bilgisi edinilmiştir.Bu durum, sadece okulumuzda değil, nitelikli liselerin genelinde de yaşanmaktadır" ifadelerine yer verildi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Maçka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve mezunları hukuksuzca işten çıkarılan 15 öğretmeni için bir araya geldi! Öğrenciler, tüm baskılara rağmen 14 Nisan’ı akademik boykot ilan ettiler. Sıra arkadaşlarıyla birlikte derse girmeyip, oturma eylemi ve forumlar düzenlediler.
Çalgılarıyla, sloganlarıyla, alkışlarıyla yapılan hukuksuzluğa direniyorlar. Bu sabah 07.50’de toplanıp sloganlarla okullarına yürüyen Maçka öğrencileri “Ders yok, direniş var! Bu tüm liselere çağrımızdır! Susmuyoruz!” diyerek, bütün liseli sıra arkadaşlarını antidemokratik yaptırımlara karşı mücadeleye davet ettiler.
“Bizim güvencemiz, onlardan çok olmamız. Bizim arkamızda binler, tüm liseliler var. Biz onlar için de, 81 ilin tüm öğretmenleri için de mücadele ediyoruz. Çekinmeyin! Bu bizim anayasal hakkımız, hakkımızı kullanmaktan da geri durmayacağız. Parasız, bilimsel, demokratik eğitim istiyoruz. Birleşe birleşe kazanacağız!” dediler.
Öğrencileri, okullarında gerçekleştirdikleri eylemden sonra saat 15.0’de Beşiktaş Meydanı’na “Öğretmenlerimiz için, Eğitim Hakkımız için” buluşuyoruz diyerek çağrı yaptı.
59 öğretmenin 39'unun nakledileceği Ankara Gazi Anadolu Lisesinin öğrencileri ve mezunları da kararı protesto ediyorlar.
Mersin Yusuf Kalkavan Anadolu Lisesinde öğrenciler, tayini çıkan öğretmenlerine destek için okul bahçesinde toplandı. Öğrenciler, hocalarının isimlerini tek tek okuyarak alkışlarla tepki gösterdi.
Okul idaresi ise dün akşam saatlerinde velilere Whatsapp üzerinden bir mesaj yollayarak, “Yarın sabah bu atamaları gerekçe göstererek öğrencilerimizin eylem yapacakları duyumları alınmıştır. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin ödül ve disiplin ile ilgili kısımları bu tür eylemlere izin vermemektedir. Konu ile ilgili olarak öğrencinizin bir mağduriyet yaşamaması için uyarılmasını rica ederim” uyarısında bulundu.
Öğrenciler, okul idaresinin uyarılarına rağmen eylemlerine kararlılıkla devam ediyorlar.
İstanbul Nişantaşı Anadolu Lisesinde okul bahçesinde toplanan öğrenciler öğretmenlerine sahip çıkıyor. Öğrenciler hep birlikte "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" sloganı atıyor.
Nişantaşı Anadolu Lisesinden görüşlerini paylaşan bir öğrenci şunları söyledi: "Okulda torpilin ne işi var? Bugün burada proje okullarında, liyakatin hiçe sayılarak, iktidara sadakate göre yapılan atamalara Nişantaşı Anadolu Lisesi öğrencileri olarak tepki gösteriyoruz. Talebimiz nettir, hiçbir gerekçe gösterilmeden görev yerleri değiştirilmiş ögretmenlerimizin hangi kriterlere göre gönderildiğinin açıklaması yapılmadıkça ders boykotu devam edecektir. Eğitim emekçilerine yönelik keyfi tayin politikalarini kınıyoruz. Sadece öğretmenlerimize değil, aynı zamanda biz ögrencilere ve eğitime vurulmuş bu darbe, bizlere dayatılan niteliksiz kadrolar kabul edilemez. Liselerin biat etmeyeceğini, dile getiriyor, "kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" şiarıyla tüm arkadaşlarımızı da mücadeleye çağırıyoruz."
Ankara Özkent Akbilek Fen Lisesinde bir grup öğrenci okul bahçesinde toplanarak atama kararlarına karşı protestoya başladı.
Balıkesir'in Edremit ilçesinde Şehit Mustafa Serin Fen Lisesi öğrencileri öğretmenleri için eyleme geçti.
Milli Eğitim Müdürlüğünce Fen lisesinde 11 öğretmene mesajla norm fazlası duruma geldikleri bildirilmesinin ardından okul önünde toplanan öğrenciler yaptıkları açıklamada, "Öğretmenlerimize sahip çıkıyoruz, haksız atamaları durdurun" dediler.
Öğrencilerin yanına giden Edremit Eğitim Sen Temsilcisi Bahadır Yıldırım, öğrencilerin yanında olduklarını söyleyerek, "Edremit'te iki lisemizde toplamda 31 öğretmenimizin kuralsız, liyakatsiz, gerekçesiz bir şekilde okullarından ayrılmaları kabul edilemez. Edremit Sendikalar Platformu olarak öğretmenlerimize sahip çıkacağız. Gerekli hukuksal meşru mücadelemizi sürdüreceğiz . Eğitim sendikaları olarak salı ve çarşamba günleri bu okullarımızın önünde basın açıklamaları yapacağız" dedi.
Öğrencilerin, öğretmenlerinin zorunlu olarak tayin edilmesini protesto ettikleri için okul yöneticileri tarafından okul bahçesinden dışarıya çıkarılmadıkları ve okul müdürü Ömer Faruk Özata'nın öğrencilere yönelik, "Hepinizin fotoğraflarını çektim. Eğitim hayatınız bitti” dediği iddia edildi. Ayrıca müdür Özata’nın tayini çıkan öğretmenlere de “öğrencilerin eğitimine engel olmak” gerekçesiyle tutanak tuttuğu öne sürüldü.
Okuldan dışarıya çıkarılmayan öğrencilerin ise CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı’ya ulaştıkları, CHP’li Serkan Sarı'nın Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürü Rasim Girgin ile telefonda görüşerek “Okul Müdürü’nün sözleri asla kabul edilemez. Bu, sadece bir idarecinin haddini aşması değil, aynı zamanda öğrencilerin anayasal haklarının da açıkça çiğnenmesidir. Bir eğitim kurumunun görevi öğrencileri susturmak, yıldırmak, tehdit etmek değil; onları özgür bireyler olarak yetiştirmektir. Bu çocuklar, demokrasiyi, hakkını aramayı ve dayanışmayı öğreniyorlar. Öğrencilerimizin yanındayız. Tehdit eden okul yöneticilerinin hesap vermesi için sürecin takipçisi olacağız. Gençlerimizi susturmaya çalışan bu anlayışa karşı dimdik duracağız” dedi.
Ankara Şehit Oğuzhan Yaşar Anadolu Lisesi idaresi öğrencileri okuldan uzaklaştırmakla tehdit etti
Ankara Şehit Oğuzhan Yaşar Anadolu Lisesi’nde sürgün edilen öğretmenleri için bir araya gelen öğrenciler, okul idaresi tarafından tehdit edildi. Eğitim sendikalarından temsilcilerin okula girmesine izin vermeyen okul müdürü, polis çağırmakla da tehdit etti.
Şehit Oğuzhan Yaşar Anadolu Lisesi’nde sabah saatlerinde pankart açan öğrenciler, okul idaresi tarafından tehdit edildi. Okul idaresi sınıfları gezerek, “İzin almadan okul hakkında bilgi vermek, basın toplantısı yapmak, bildiri dağıtmak...Bir kimseyi ya da grubu suç sayılan bir eylemi yapmaya zorlamak gibi daha çeşitli maddeler var. Bu üç madde bile yeter sizin okuldan uzaklaştırılmanıza.Eylem yapsan yapsın ama burası okul, ders engellendiğinde suç sizin üzerinizde!” diye konuştu.
Bunun üzerine okula eğitim sendikalarının girmesine de müsaade etmeyeceğini söyleyen okul müdürü, sendika temsilcilerinin okula gelmesi halinde polis çağırmakla tehdit etti. Müdürün tüm itirazlarına rağmen, eğitim emekçisi sendika temsilcileri okula girdi.
Okula giren okul temsilcileri bu şekilde talimat verilmesinin doğru olmadığını söylese de okul müdürü 'ben uygun değilim' diyerek bağırdı. Konuya dair açıklama yapan Ankara Eğitim Sen 4 Nolu Şube Temsilcisi Gülhan Şimşek, yaptığı açıklama da şunları ifade etti. 'MEB proje okullarındaki bu uygulama ile öğretmenlerin ve öğrencilerin mutsuz olmalarına neden olmuştur. Hem gönderilen öğretmeni hem de kalan öğretmeni mutsuzluğa itmiştir. Okullar işlemez hale gelmiştir. Veliler tedirgin, öğrenciler mutsuz. Okul önlerinde açıklamalar ve eylemler yapılıyor. Bakanlık liyakatsız ve baştan aşağı yanlış bu uygulamalardan vazgeçmelidir. Yapılacak olan düzenlemeleri tüm sendika ve öğretmenlerle görüşüp, öğrenci ve velilerinhaklarını da gözterek koruyarak yapmalılar." dedi.
İlçe Milli Eğitim Müdürü öğrencileri tehdit etti
Ankara Çağrıbey Anadolu Lisesi'nden 30 kadar öğretmenin sürgün edilmesi ardından sabah saatlerinde okulun bahçesinde oturma eylemi yapan öğrenciler, ellerinde taleplerin yazılı olduğu dövizleri taşıdı. Öğrencilerin taşıdığı dövizlerde, "Öğretmenimi geri ver" , "Korkma la biziz, Çağrıbey", "Hocam yok yazmazsanız olur mu, hakkınızı savunuyoruz da", "Eğitime değil, haksızlığa karşıyız", "Çaprıbey hocana sahip çık" yazılıydı.
Öğrencilerin oturma eylemi sürerken, okula giden İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yıldız eylem yapan öğrencileri tehdit etti. Öğrenciler tehdit edilmelerine karşı çıkarak "Bizi tehdit etmeniz suç değil mi?" diye karşılık verdiler.
Antalya Anadolu Lisesi'nde Sürgün Protestosu: Öğrenciler ve Mezunlar Forum Düzenledi
Antalya Anadolu Lisesi'nde görev yapan bazı öğretmenlerin başka okullara sürgün edilmesini protesto eden öğrenciler ve mezunlar, okul önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okul mezunlarından Avukat Çevik Köken okudu.
Köken, öğretmenlerin gerekçesiz şekilde görev yerlerinin değiştirilmesinin yalnızca okulun eğitim kalitesine değil, aynı zamanda öğrencilerle öğretmenler arasındaki bağlara da zarar verdiğini ifade etti. Basın açıklamasında, bu uygulamaların yalnızca kişileri değil, tüm eğitim sistemini hedef aldığı vurgulandı.
"Proje Okulları" Uygulamalarına Tepki: Endişeler Artıyor
Köken ayrıca son dönemde kamuoyunda tartışmalara yol açan "Proje Okullarbu okullarda yaşanan yönetici ve öğretmen değişikliklerinin, laik ve bilimsel eğitim anlayışından uzaklaşmanın somut bir göstergesi olduğu ifade etti.
Köken "Laik, bilimsel ve kamusal eğitim anlayışından uzaklaşan politikaların yalnızca müfredatla sınırlı kalmayıp eğitim kadrolarını da hedef alması, eğitimin niteliğini tehdit etmektedir. Proje okullarında yaşanan keyfi değişiklikler, eşitlik ve adalet ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Liyakat ve objektif kriterler esas alınmalı, atama süreçleri tüm paydaşların katılımıyla şeffaf bir şekilde yürütülmelidir." dedi.
Antalya Anadolu Lisesi mezunları, demokratik ve evrensel değerler ışığında şekillenen bir eğitim sistemi için mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, kamuoyunu duyarlılığa davet etti.
Basın açıklamasının ardından öğrenciler ve mezunlar okul binasına girerek derslere katılmadı, bunun yerine forum düzenledi. Forumda, öğretmenlerin görevlerine iade edilmesi talep edilirken, eğitimde liyakat, şeffaflık ve katılımcılık vurgulandı.
Kadir Has Anadolu Lisesi mezunları okullarının önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Öğrencilerin okul içerisinde sürdürdüğü oturma eylemine okula alınmayan mezunlar kapının önünde destek verdi. Mezunlar okula alınmazken emniyet güçleri okul kapısının önünde beklediler.
Ankara Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri: “Liyakatsız atamalar köklü liseleri niteliksizleştirme politikalarıdır”
Proje okullarından öğretmenlerin sürülmesi Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde de geniş bir öğrenci kitlesi tarafından protesto edildi. Mezunların da destek verdiği eylemde öğrenciler, “yaşasın öğrenci dayanışması” sloganlarını attı. “Öğretmenimi geri ver” taleplerinin yazılı olduğu dövizleri taşıyan öğrenciler yapılan açıklamada, “hedef yalnızca öğretmenlerimiz değil; özgürce ve nitelikli düşünen öğrencilerdir” denildi.
Ankara’nın köklü liselerinden biri olan Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde yapılan eylemde mezun öğrenciler ile eğitim gören öğrencilerin bir araya gelmesine izin verilmedi. “Aç aç aç ….”, şeklinde sloganların yükseldiği okul önünde yapılan açıklamada hedefin yalnızca öğretmenler olmadığı, özgürce düşünen öğrencilerin de hedef alındığına dikkat çekildi. Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı. “Okulumuzun kültürünün hafızası olan öğretmenlerimiz uzaklaştırılarak, okulumuzun kimliği ve niteliği zayıflatılmak yok edilmek istenmektedir. Ankara Atatürk Lisesi sadece bir bina değil, bir mirastır. Bu miras ancak liyakatlı öğretmenlerle yaşatılabilir. Bu liyakatsız atamalar, köklü okul sistemini niteliksizleştirme politikalarıdır. Bizler bu adaletsizliği reddediyor, öğretmenlerimizin ve okulumuzun yanında olduğunumuzu ifade ediyoruz.”
Yapılan açıklama ardından “Mezunlar içeri, torpiller dışarı”, “AAAL’de polisin ne işi var”, “Eğitim hakkımızı söke söke alırız”, “Zıpla zıpla zıplamayan torpilci”, “Polis dışarı, Anadolu içeri” sloganlarını attı. Öğrenciler “artık derse geçen protesto hakkınız bitti” diyen hocalara karşı “boykot hakkımız” diyerek karşılık verdi. AAAL mezunları polis kapısından ayrılmazsa polis geleceği söylenirken, AAAL öğrencileri, “Mezunlar bizi terk etme” sloganları atmayı sürdürüyor.
Okulun öğretmenlerinden birisi oturma eylemindeki öğrencilere dağılmaları yönünde uyarmasıyla birlikte öğrenciler ve mezunlar “Hoca sen de isyan etsene” sloganı atmaya başladılar.
Ayrıca öğrencilerin saat 12’de başlatacakları eylemlerinin hazırlıkları sürerken okula sivil polisler gelmişti ve olisler öğrencilerin pankartlarını kontrol etmişti.
Şişli Anadolu Lisesi öğrencileri ve mezunları okullarında buluşarak bahçede oturma eylemlerini başlattılar.
Fotoğraf: Evrensel
İzmir'de Menemen Şehit Ahmet Özsoy Fen Lisesi öğrencileri, başka okullara atanan öğretmenleri için derse girmedi. Okul bahçesinde dövizleri ile oturma eylemi yapan öğrencilerin MEB Şube müdürü tarafından tehdit edildiği söylenildi. Bununla birlikte okul idaresi, öğrencileri uzaklaştırma cezası vermekle tehdit etti.
Aynı şekilde İzmir Atatürk Lisesi öğrencileri de öğretmenlerinin görevden alınmasını protesto ederek derslere girmedi, okul bahçesinde oturma eylemi yaptı.
"Atamalar eğitim hakkımızı ve geleceğimizi hedef almaktadır"
İzmir'de Cengiz Aytmatov Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri yayımladıkları bildiride, "Gerekçesi açıkça ortaya konmadan, hangi ölçütlere göre karar verildiği belirtilmeden, yıllardır okulumuza değer katan, bizleri sadece sınavlara değil, düşünmeye ve yaşamı sorgulamaya teşvik eden öğretmenlerimizin görevden uzaklaştırılması kabul etmiyoruz" dedi.
"Bu mücadelede öğretmenlerimizin yanındayız"
Bildiride, "Son dönemde yapılan atamalar yalnızca öğretmenlerimizi değil biz öğrencilerin eğitim hakkını ve geleceğini hedef almaktadır. Bu tür müdahaleler okulumuzun temeli oluşturan liyakat, adalet ve özgür düşünce ilkesine doğrudan bir saldırıdır. Biz, Cengiz Aytmatov Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri olarak bu kararları tanımıyoruz. Öğretmenlerimizin arkasındayız, onların yanında durduğumuzu açıkça ilan ediyoruz. Geri çekilmeyeceğiz. Susmayacağız. Haksızlığa boyun eğmeyeceğiz. Eğitim hakkımızı ve öğretmenlerimizi savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Bu mücadelede öğretmenlerimizin yanındayız" ifadelerine yer verildi.
Fotoğraf: Evrensel
Ankara Cumhuriyet Fen Lisesinde öğrencilerin, öğretmenlerinin sürgün edilmesine karşı yapmak istediği açıklama okul müdürü tarafından engellenmeye çalışılıyor. Öğrenciler, okul müdürünün engelleme girişimlerine alkışlarla karşılık vererek eylemlerini sürdürüyor.
İzmir'in köklü ve nitelikli devlerinden biri olan 60. Yıl'da yıllardır öğrencilerinin sırtını sıvazlamış başarılı öğretmenlerinin haksız ve liyakat gözetilmeksizin görevlerinden alınması üzerine Ilçe Milli Eğitim Müdürü'nün gözleri önünde öğrenciler okul bahçesinde oturarak tepkilerini ortaya koydu. Mevcut öğrenciler ve mezunlar yaşanan gelişmelere karşı tavırlarını şu açıklamayla belirtti:
“Bizler 60. Yıl öğrencileri olarak, okulumuzda yıllarını vermiş, bilgi ve tecrübeleriyle bizleri hayata hazırlayan, çok değerli öğretmenlerimizin liyakatsiz ve adaletsiz bir şekilde hiçbir kritere tabi tutulmadan tayin edilmek istenmesinden derin bir üzüntü duyuyoruz.
İzmir 60. Yıl Anadolu Lisesi akademik başarısını, yıllardır süregelen Atatürk ilkeleri etrafında şekillenen bu kültürü ve gelenekleri değerli öğretmenlerine borçludur.
Öğretmenlerimiz, yıllardır okulumuzun kimliğini oluşturan, eğitimin anlayışını şekillendiren, nice öğrencinin hayatına dokunmuş, özveriyle çalışan ve her zaman Atatürk ilke ve inkılaplarını kendilerine rehber edinmiş eğitim neferleridir.
Onların emeği, özverisi ve bilgi birikimi, yalnızca bireysel değil, kurumsal bir değeri temsil etmektedir.
Bizler, nitelikli ve köklü bir eğitim kurumunun öğrencileri olarak, bu kararı kabul etmiyor ve öğretmenlerimizin yanında olduğumuzu açıkça ifade ediyoruz. Öğretmenlerimizin emeği, bilgisi ve karakteriyle kazandırdıkları yerlerin, keyfi uygulamalara kurban etmeyeceğiz.
Öğretmenlerimizin, hakkın ve adaletin yanındayız.”
Fotoğraf: Evrensel
İstanbul Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri de okullarının bahçelerinde buluşarak protesto eylemlerini başlattılar.
Okula mezunların girmesine izin verilmeyince öğrenciler kapıdan atlayarak mezunların yanına ulaştı.
Fotoğraf: Evrensel
İstanbul Çemberlitaş Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenlerinin sürgün edilmesine karşı eylemde.
Öğrenciler okul bahçesinde oturma eylemine başladı.
Ankara'da Mehmet Emin Resulzade Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenlerinin sürgün edilmesini protesto etti. Yapılan açıklamada, "Memleketin dört bir yanında bilimsel, özgürlükçü, laik eğitimin kökünü kazımaya çalışan bu düzene karşı, susmadığımızı ve susmayacağımızı göstermek adına toplandık. Buradayız çünkü kurulmaya çalışılan bu düzeni kabul etmiyor, bütün öğretmenlerimizin yanında olduğumuzu duyuruyoruz" denildi.
Basın açıklaması yapmak isteyen mezun öğrenciler okul bahçesine alınmadı. Öğrenciler bahçede oturma eylemi yaparken mezun öğrenciler de basın açıklaması gerçekleştirdi. Mezun öğrenciler tarafından yapılan açıklamada, "Bugün burada başta lisemiz Mehmet Emin Resulzade Anadolu Lisesi olmak üzere memleketin dört bir yanında bilimsel, özgürlükçü, laik eğitimin kökünü kazımaya çalışan bu düzene karşı, susmadığımızı ve susmayacağımızı göstermek adına toplandık. Buradayız çünkü kurulmaya çalışılan bu düzeni kabul etmiyor, bütün öğretmenlerimizin yanında olduğumuzu duyuruyoruz. Öğretmenlerimizi keyfi bir şekilde gönderen ve atayan bu zihniyetin amacı nedir? Öğretmenlerimizin yerine atanacak olanların atanma kriterleri ne olacak? Kıdem, hizmet puanı, mesleki yeterliliği ölçmeden gerçekleştirdiğiniz bu atamaların dayanağı ve meşruluğu nedir? Şeffaflık ilkesinden uzak, bakanlık onayından geçmeden yapılmayan, proje okullarında gerçekleştirdiğiniz bu atamalar sendikalı ve muhalif hocaları tasfiye ettiğiniz bir kontrollü eğitim sisteminin başlangıcı mıdır" denildi.
Açıklamada, "MERAL mezunları olarak başta okulumuz öğretmenleri olmak üzere ülkemizin her bir köşesinde haksızlığa uğrayan tüm öğretmenlerimizin daima yanındayız. Okullarında eğitimlerine devam eden bütün öğrenci arkadaşlarımızın da bu durum karşısında her zaman öğretmenlerimizin yanında olacaklarından şüphemiz yoktur. Bakanlığın baskılarına boyun eğmeden dik duran tüm liseli arkadaşlarımıza selam olsun. Öğretmenlerimiz onurumuzdur ve asla yalnız yürümeyecekler.
Fotoğraf: Evrensel
İzmir Çiğli Fen Lisesi öğrencileri de okul bahçesinde düzenledikleri oturma eylemiyle öğretmenlerine destek verdi. Çiğli Fen Lisesi öğrencileri "çapulcu musun" şarkısını uyarlayıp söyledi.
Fotoğraf: Evrensel
Konak Anadolu Lisesi öğrencileri de yapılan atamaları protesto ederek, okul bahçesinde bir araya geldi. Öğrenciler, "Bizler Konak Anadolu Lisesi öğrencileri olarak öğretmenlerimizin bize kazandırdığı bilgiler ve deneyimler sayesinde biliyoruz ki yapılan atamalar ve işten çıkarmalar usulsüz ve haksızdır. Bu girişimler sadece sesimizi kısmak için yapılmıştır ve yapılmaya devam edecektir. Biz yılmadan direnmeye devam edeceğiz. Hiç kimsenin bizi öğrenme ve yaşama hakkımızı elimizden almaya hakkı yoktur" dedi.
Zonguldak Borsa İstanbul Anadolu Lisesi öğrencileri, proje okullarına yapılan liyakatsız atamalar ve okullarının simgesi haline gelmiş olan öğretmenlerinin demokratik ifade hakkını kullandıkları gerekçesiyle görevden uzaklaştırılmaları hakkında bir eylem yapmak için toplandılar. Zonguldak Fen Lisesi’nden, Mehmet Çelikel Anadolu Lisesi’nden öğrenciler ve mezunlar, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencileri de öğrenci arkadaşlarını yalnız bırakmamak ve destek olmak için eyleme katıldılar.
Eğitimde fırsat eşitliğinin ve liyakatının önemine değinen öğrenciler, ”Eğitim kurumları, toplumsal adaletin ve eşitliğin teminatı olmak zorundadır. Nitelikli eğitimin temeli, görevini özveriyle sürdüren, öğrenci merkezli ve çağdaş değerleri esas alan öğretmen kadrolarıdır.” açıklamasını yaptılar.
Öğrencilerin başlıca taleplerinden birisi ise, görevden uzaklaştırılan öğretmenlerinin görevlerine dönmesi oldu.
Öğrenciler, talepleri yerine getirilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini de belirterek sloganlar ve şarkılar eşliğinde eylemlerini tamamladılar.
evrensel