Bulgu Araştırma şirketinin 15-31 Mayıs 2022 tarihleri arasında 26 bölgede 1800 kişiyle gerçekleştirilen Halkın Gündemi araştırmasının sonuçlarını KRT TV’de Semra Topçu ile Haftanın Panoraması programında açıklayan Bulgu Araştırma Başkanı Semih Turan, kendisini Atatürkçü olarak tanımlayan genç oranındaki artışa dikkat çekti. Araştırmada, “Kendinizi sayacağım siyasi kimliklerden hangisi veya hangileri ile tanımlarsınız” sorusu soruldu. “Kendisini Atatürkçü diye tanımlayanların her geçen gün arttığını görüyoruz” diyen Turan şu ifadeleri kullandı:
Gençler Atatürkçü
“Gençlere baktığımızda da ilk kez oy kullanacaklar arasında Atatürkçüyüm diyenlerin oranı yüzde 40’ın üzerine çıkıyor. Atatürkçülük 100 yıllık bir ideoloji, gençler aslında böylesi eski ideolojileri sahiplenmez. Daha uç akımlara yönelirler ya da liberal olurlar ama Türkiye’de ilk defa böyle bir sonuç çıkıyor. Atatürkçülük aslında bir toplanma merkezi. Bugüne kadar görmediğimiz sonuçlar gördük bu araştırmamızda. Kayseri’de Erciyes Üniversitesi’nde İzmir Marşı görüntüsü tesadüf değil. Bir değişim görüyoruz Anadolu’da ve bu değişim Anadolu’dan büyük kentlere geliyor gibi görünüyor.”
Kimlik sorusuna verilen yanıtlar şöyle;
Kendisini Atatürkçü olarak tanımlayanlar yüzde 27,4
Milliyetçi olarak tanımlayanlar yüzde 25,7
Dindar yüzde 11,4
Muhafazakâr yüzde 7,8
Turan, “Partilere göre baktığımızda Ak Partiye oy verenler içinde kendini milliyetçi olarak tanımlayanlar çoğunlukta. Yani milliyetçilik, muhafazakâr ve dindardan daha önde geliyor. Milliyetçiliğe doğru bir kayma olmuş. Zaten oy kayması da var” dedi.
Mezhep farkı gözetilmiyor
Bulgu Araştırma Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mezhep etsini de araştırdı. “Cumhurbaşkanı aday tercihinizde adayın mezhebi oy tercihinizi etkiler mi” sorusuna olumlu ya da olumsuz etkilemez diyenlerin oranı yüzde 76,2 iken etkiler diyenlerin oranı yüzde 20,7 ve fikrim yok diyenlerin oranı da yüzde 3,1…
Turan bu sonuçları şöyle yorumladı:
“Ak Parti seçmeni içinde, adayın mezhebi tercihimi etkilemez diyenlerin oranı yüzde 66,9 iken etkiler diyenlerin oranı da 29,7 yani aslında bu konunun bir bariyer olmadığını görüyoruz. Bu aslında sevindirici bir oran. Bir adayın mezhebi oy verme tercihlerinde bir bariyer değil, şehir efsanesi bizim araştırmamızda görünen bu.”
Kılıçdaroğlu Erdoğan’ı iki puan geçti
“Mezhep bariyerini görmediğimiz gibi ilk kez gördüğümüz bir diğer sonuç, Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin açıklama yaptıktan sonra Erdoğan’ı iki puan geçmiş durumda. Kılıçdaroğlu 44,4 iken Erdoğan ise 42,3 görülüyor. Kararsızlar gidecek yer bulmaya başlamışlar. Ekim ayında yüzde 23 düzeyinde olan kararsızlar Mayıs ayında yüzde 13,3 olarak görülüyor. Zaten partilere göre baktığımızda da zaten AK Parti’nin oy oranı bizim çalışmamızda ilk kez 30’un altına indi. Benzer şekilde kararsızların oranı da düştü.”