Abone Ol

Mafya yapılanmalarında TikTok dönemi: Yeni nesil mafya nedir, nasıl bu kadar etkin olabiliyor?

Son zamanların en çok kullanılan sosyal medya platformu TikTok'ta yer yer kullanıcıların savaş ilanları, meydan okumalar, silahlı çatışmalar, sadece yeraltı dünyasından temin edilebilecek ürünlerin satışı gibi uygunsuz içerikler görülüyor.

Mafya yapılanmalarında TikTok dönemi: Yeni nesil mafya nedir, nasıl bu kadar etkin olabiliyor?

Son dönemde de TikTok'ta üyeleri gençlerden oluşan şiddet ve lüks dolu yaşamlarını anlatan içerikleriyle dikkat çeken "yeni nesil mafya" yapılanması dikkat çekiyor. Peki nedir bu yeni nesil mafya, üyeleri kim ve gençleri nasıl etkiliyebiliyorlar?

Birgün'den Önder Kulak ve Kurtul Gülenç'in aktardığına göre; faaliyetlerini mümkün mertebe gizli saklı yürüten klasik mafyanın aksine, göz önünde olmayı özellikle tercih eden yeni bir yapılanma (yeni nesil mafya) var.

Sosyal medya platformlarından paylaşım yapmaktan çekinmeyen yeni nesil mafya üyelerinin profillerine bakıldığında, üyelerin çoğunluğu dar gelirli mahallelerde büyümüş 15 ile 25 arasındaki gençlerden oluşmakta.  Çoğu çok erken yaşta çalışmaya başlamış ama bir noktadan sonra çalışmayı reddetmiş ya da çalışma hayatında tutunamamış bireyler. Bu şekilde bir bireyin   toplum nezdinde “başarısız” olarak etiketlenmesi ve ayrıca ailesinin ona sırt çevirmesi sonucunda, kişinin istenmeyen durumuna düşmesi ve yalnızlaşması beklenebilir.