Antropolog Charles Golden ile Brown Üniversitesi’nden biyoarkeolog Andrew Scherer’in liderliğinde; Meksika, Kanada ve ABD’li araştırmacılardan oluşan ekip, Haziran 2018’de başladıkları çalışmada, önemli bir bulguya ulaştı.
Uzmanlar, Maya Krallığı Sak Tz'i’nin kayıp başkentini Meksika’nın güneydoğusunda yer alan Chiapas eyaletinde bir çiftlik alanında yapılan kazılar sırasında ortaya çıkardı. Bulgular arasında ayrıca Maya Krallığı’nın ritüellerini, savaşlarını, efsanevi bir su yılanını ve bir yağmur tanrısının dansını tanımlayan önemli bir yazıtı da içeren bir mezar da yer alıyor. Kazılarda piramit kalıntıları, kraliyet sarayı ve top sahası da gün yüzüne çıkarıldı.
Arkeologlara göre Lacanja Tzeltal adının verildiği kazı alanında Maya Krallığı’nın en büyük kenti Sak Tz'i’nin kalıntıları bulunuyor. Bu topraklarda ilk yerleşimlerin M.Ö. 750 yılına ait olduğu belirtiliyor.
"BU BÜYÜK BİR BULMACANIN PARÇASI"
Çalışmada yer alan bilim insanlarına göre, Sak Tz'i Maya krallıklarının en güçlüsü değildi ve kalıntıları daha iyi bilinen Chichen Itza ve Palenque bölgelerine kıyasla daha mütevazı. Ancak araştırmacı Golden, Sak Tz'i keşfinin Maya Krallığı’nın tarihine ışık tutacağını, tarihi belgelerden bir ortaçağ Avrupa haritası oluşturduklarını ve Fransa denilen bir yeri gördüklerini belirtti. Ekibiyle birlikte Fransa'yı bulan Golden, “Bu büyük bir bulmacanın parçası” ifadesini kullandı.
Maya uygarlığı, varlığını sürdürdüğü birkaç bin yıl boyunca başta Yucatan Yarımadası olmak üzere şimdiki Meksika’nın güneydoğusunda birçok ölü şehir ve kültürel anıt bıraktı. 9. yüzyılda bilinmeyen bir nedenle çöken medeniyetin kargaşa, hastalık ve kıtlık etkisiyle zor zamanlardan geçtiği tahmin ediliyor.