İşte Sina Koloğlu'nun bugünkü yazısında ilgili bölüm:
Dizi sektörü alarm veriyor
Sektörün en eski yapımcılarından birine, “Piyasa nasıl?” diye sordum. “Ciddi daralma var. Şöyle diyeyim, yüzde 30-40 civarında... Hiç böyle olmamıştı” cevabını verdi. Banka kredisiyle çalışan bir sistem. Dizi paraları çabuk ödenmiyor. Öyle olunca, kredi sistemi çözüm yolu olmuş. Bugüne kadar faizler rahatsız etmemiş. “Şimdi yüzde 30’lardan bahsediliyor. Bu durumda bizim dizi çekmemiz mümkün olabilir mi?
Şu sıra kâr eden ne yapımcı ne de televizyon var” diye devam etti.
Bugün satıyoruz ya yarın?
Yapımcı açıklamalarda da bulundu: “Ayakta durabiliyorsak, bir tek nedeni var; dizi ihracatı... Olmasa, bugün dükkanı kapatmak durumunda kalabiliriz.”
Bir dizisi final yapıyor. Yeni çekim için tereddütlü. “Proje ihracatımızın devam etmesi için gerekli olan koşullar ne durumda?’” diye sordum. “140 dakika dizi olur mu? Senaristler de haklı. Yeni özgün senaryo ve dizi çıkması mümkün değil” yanıtını verdi. Yapımlar uzun, çünkü kanalın para kazanması için reklamgirmesi lazım. Reklama girmesi için de sürenin uzaması gerek. Reklam gelirleri düşük olduğu sürece, sürenin kısalması da mümkün değil. Uzun diziyi yazmak zor, sonuç olarak kalite düşüyor. Kalite düşünce de ihracat zorlaşıyor.
Milliyet yazarından dikkat çeken yazı: Dizi sektörü alarm veriyor!
Milliyet yazarı Sina Koloğlu, ismini vermediği eski bir yapımcı ile dizi sektörü üzerine yaptıkları konuşmayı köşesine taşıdı.
Yayınlanma:
/ Son Güncelleme: